Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
27. november 2024.
Om studiet
Med en bachelorgrad i matematikk får du ferdigheter som er høyt verdsatt i mange bransjer. Etter endt utdanning kan du jobbe med alt fra helse og undervisning til forskning, teknologiutvikling, finans og klima- og energiløsninger. Studiet åpner dørene til spennende muligheter i både offentlig og privat sektor.
Hva lærer du?
I løpet av studietiden får du:
- grunnleggende kunnskaper i matematisk analyse, lineær algebra, abstrakt algebra og topologi
- mulighet til å fordype deg i de delene av matematikken du finner mest interessante, eller bruke de mange valgfagene til å kombinere matematikk med for eksempel fysikk, informatikk, andre realfag eller fag fra andre fakulteter
- solid kompetanse i å lese og forstå matematiske tekster og skrive et eget prosjektarbeid innen et valgfritt tema
- et godt grunnlag for videre masterstudier innen flere grener av matematikk eller andre realfag
- ettertraktet analytisk kompetanse for arbeidslivet, som kan brukes i mange bransjer, som teknologi, økonomi, kunst, markedsføring, forskning eller medisin
Studiehverdag
Som student tilhører du Matematisk institutt og blir en del av et godt studiemiljø. Instituttet har en studentforening som arrangerer sosiale aktiviteter som spillkvelder, hytteturer, pub-foredrag, eksamensfester og idrettsarrangementer.
Studentene setter stor pris på friheten i studiehverdagen. De hjelper hverandre og jobber ofte i mindre grupper. Hvis du ønsker å ta deler av graden din i utlandet, finnes det mange ulike utvekslingsavtaler. Les mer om utvekslingsmulighetene våre.
Bachelorprogrammet er et fulltidsstudium, noe som betyr at du bruker omtrent like mye tid på studiene som på en full jobb. En typisk uke kan ha 18–24 timer med undervisning i form av forelesninger og seminar- og regnegrupper. I tillegg må du regne med selvstudium, inkludert lesing, kollokviegrupper og mindre grupper med en eldre student som hjelper deg.
Som ny realfagsstudent blir du med i en mentorgruppe gjennom hele det første studieåret. Gruppen ledes av to mentorer som er erfarne studenter du kan spørre om hva som helst. I mentorgruppene diskuterer dere temaer som studieteknikk, studentliv, eksamens- og stressmestring. Dette gjør at du raskere forstår hva det vil si å studere ved et universitet og blir godt kjent med medstudentene dine. Les mer om mentorordningen ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.
Hva kan du jobbe som?
Matematikere arbeider i bedrifter og offentlige virksomheter som trenger ansatte som kan jobbe med tall og analyse, utvikle modeller og bruke matematiske metoder.
Våre tidligere studenter arbeider for eksempel:
- i konsulentbyråer som SAFETEC, Det Norske Veritas AS og Oliver Wyman
- med forskning og undervisning på lærer- og ingeniørhøyskoler, i forskningsinstitutter (som Havforskningsinstituttet og Norsk Regnesentral) og på universiteter
- med kryptografi og sikkerhet, for eksempel hos Simula og Forsvarets forskningsinstitutt