Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALFA
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 35
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 184860

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen

12. desember 2024.

Om studiet

Kjemi er nøkkelen til det grønne skiftet, og viktig innen helse, energi, medisin og miljø. Utforsk molekyler, skap nye materialer, og forstå verden på molekylært nivå. Vi forteller deg mer om faget, studiehverdagen og mulighetene.

Hva lærer du?


Kjemistudiet gir hovedsakelig kunnskap innen kjemi, men også innsikt i molekylærbiologi, matematikk, fysikk og programmering for et bredt naturvitenskapelig fundament. Dette gjør deg i stand til å jobbe i tverrfaglige miljøer og med komplekse tverrfaglige problemstillinger.

Studiet utvikler ikke bare faglig kompetanse innen kjemi, men også ferdigheter innen samarbeid, kommunikasjon og problemløsning. Det praktiske laboratoriearbeidet, hvor du utfører kjemiske reaksjoner, analyser og undersøkelser, gir verdifull erfaring som stadig blir viktigere for å møte fremtidens utfordringer. Gjennom bachelorprosjektet i forskningsgrupper utvikler du evnen til å jobbe i internasjonale team, kritisk refleksjon og planlegging av undersøkende arbeid. Den moderne og avanserte instrumentparken på Kjemisk institutt gir praktisk erfaring og teknologisk innsikt.

Studiehverdagen


Studiet innebærer forelesninger og gruppearbeid for problemløsning og diskusjoner. Det praktiske laboratoriearbeidet er en sentral del av kjemiutdanningen, og laboratorieøvelsene gjennomføres i samarbeid med medstudenter. Mot slutten av studiet gjennomfører du et forskningsprosjekt (inkludert seks uker i laboratoriet) og skriver en bacheloroppgave i samarbeid med en forskningsgruppe.

Selvstudium er en vesentlig del av hverdagen. Du kan benytte lesesaler og bibliotek for å arbeide med pensum og oppgaver. Diskusjon og samarbeid med medstudenter er også en viktig del av læringen. Kjemistudentene har et sosialt samlingsrom kalt "Basen" i Realfagbygget, og studentorganisasjonen Valens-Kjemisk Fagutvalg arrangerer sosiale aktiviteter og treff som skaper et godt faglig og sosialt miljø.

Som ny realfagsstudent blir du en del av en studentgruppe med to mentorer, erfarne studenter som studerer det samme som deg. Mentorene og gruppen møtes gjennom hele det første studieåret.

Hva kan du jobbe som?


Med en utdanning i kjemi åpner det seg mange muligheter. Du kan finne arbeid innenfor en rekke industrier, inkludert olje og gass, legemiddelindustrien og Forsvaret. Helsesektoren, offentlig forvaltning og konsulentselskaper er også aktuelle arbeidsområder. Videre er bioteknologi, miljø og akvakultur sektorer der kjemikunnskap er etterspurt.

Kjemikere spiller en viktig rolle i det grønne skiftet, og det er behov for deres kompetanse i innovative bedrifter innen marine ressurser og fornybar energi. I tillegg til praktiske områder er kjemi en sentral vitenskap innen forskning og undervisning.

Kvalifikasjon/tittel

Bachelor i naturvitenskap

Alle utdanninger innen