Fakta

Sted:
Universitetet i Bergen
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Opptakskrav: REALR2
Poenggrenser 2024:
  • Alle (primær)
  • Alle (ordinær)
Studieplasser: 52
Nettbasert: Nei
Samlingsbasert: Nei
Deltid: Nei
Søknadskode (SO): 184857

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen

12. desember 2024.

Om studiet

Fysikk er for deg som er interessert i naturen, fra det innerste i atomkjernene til de fjerneste galaksene. Fysikk forklarer naturfenomener og danner grunnlaget for nesten all ny teknologi.

Hva lærer du?


På bachelorstudiet i fysikk får du bred kompetanse innen fysikk og teknologi som forbereder deg godt på et arbeidsliv i stadig endring. Studiet gir deg teoretisk, teknologisk og analytisk kunnskap som samfunnet trenger, for eksempel innen medisin, forskning og teknologisk innovasjon. Denne kompetansen er også verdifull innen strategi, forvaltning, IT, økonomi og mediebransjen.

Som fysikkstudent får du dyp forståelse for fysiske prosesser i naturen. Studiet kombinerer teori, eksperimenter og modeller som er relevante for både forskning og industri. Du får innsikt i de fundamentale prosessene og byggesteinene i naturen, fra atomkjerner og elementærpartikler til solen, verdensrommet og alt imellom.

Bachelorstudiet avsluttes med en større prosjektoppgave, der du kan velge et prosjekt innen den retningen du finner mest spennende. Du får opplæring i innsamling og analyse av data, og presenterer resultatene dine i en vitenskapelig poster på et stort studentseminar.

Som ferdig utdannet fysiker kan du løse komplekse problemer, har gode matematiske ferdigheter, og kan programmere og bruke moderne teknologi. Dette gjør deg til en attraktiv arbeidstaker i mange sektorer.

Studiehverdagen


Bachelorstudiet i fysikk er et fulltidsstudium, noe som betyr at du bruker omtrent like mye tid på studiene som på en full jobb. Du tar 30 studiepoeng hvert semester.

En typisk uke på studiet består av:

  • forelesninger
  • seminargrupper
  • laboratorie- og praktiske øvinger
  • selvstudium

De fleste emnene har minst én obligatorisk aktivitet, men selve undervisningen er sjelden obligatorisk. Av totalt 180 studiepoeng er 50 valgfrie, så du kan selv velge emner som interesserer deg. Undervisningen og pensum er på norsk.

Som fysikkstudent tilhører du Institutt for fysikk og teknologi. Her har vi en egen bachelorlesesal og et eget bachelorrom for studier og sosiale aktiviteter. I tillegg finnes lesesaler og bibliotek i Realfagbygget rett ved siden av.

På instituttet har vi et levende og inkluderende studentmiljø, med en aktiv studentforening som ofte arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter. Les mer om tilbudene til fysikkstudenter på IFT.

Hva kan du jobbe som?


Med en fysikkutdanning er du allsidig og kan jobbe i mange sektorer. Tidligere studenter har fått jobb hos blant annet European Space Agency, CERN, Apple, Haukeland Sykehus, Equinor, Texas Instruments og Høgskulen på Vestlandet. Listen over arbeidsgivere er lang og variert!

UiB og Institutt for fysikk og teknologi tilbyr også masterstudier i relevante spesialiseringer for de som har en bachelor i fysikk. Dermed kan du med en fysikkutdanning være kvalifisert for flere roller i dagens samfunn. For eksempel kan du jobbe som ingeniør, fysiker, forsker eller konsulent innen IT og teknologi, undervisning og forskning, medisinsk behandling og diagnostikk, energisektoren eller i grønne bedrifter.

Les mer om bachelorstudiet i fysikk her.

Kvalifikasjon/tittel

Bachelor i naturvitenskap

Alle utdanninger innen