Fakta

Sted:
Kristiansand
Studietype:
Master, 2 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
120

Informasjon er oppdatert av Universitetet i Agder

29. januar 2024.

Om studiet

Hvorfor velge dette studiet?

Er du samfunnsengasjert og nysgjerrig på hvordan samfunnet utvikler seg? Ønsker du en bedre og kritisk forståelse av de store samfunnsutfordringene, slik som klimakrisen og sosial ulikhet? Vil du lære mer om hva slags velferdsstat vi har, og hvordan den skiller seg fra andre typer velferdsstater? Kunne du tenke deg å lære mer om hvordan man går frem for å utvikle gyldig, vitenskapelig kunnskap om samfunnsforhold? Hvis svaret på noen av disse spørsmålene er ja, så anbefaler vi at du velger masterstudiet vårt i sosiologi!

Sosiologi er det mest grunnleggende samfunnsvitenskapelige faget. I sosiologien er vi dypest sett opptatt av hva det vil si å leve i et samfunn. Vi er opptatt av endringsprosesser i samfunnet, hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan vi som individer former og formes av de felleskapene vi er en del av. Vi er opptatt av de store temaene og spørsmålene, slik som makt, velferd, straff, sosial ulikhet og klimaendringer. Og vi er opptatt av de mellommenneskelige temaene, slik som familierelasjoner, følelser og fellesskap. Gjennom studiet vil du lære om samspillet mellom mennesker og samfunn, mellom samfunnsmessig stabilitet og konflikt, og du vil utvikle din kompetanse i å reflektere over og forstå sentrale utviklingstrekk ved det moderne samfunnet.

Det toårige masterprogrammet kombinerer generell teori- og metodekunnskap med individuell spesialisering gjennom arbeidet med masteroppgaven. Masteroppgaven er din mulighet til å prøve deg som samfunnsforsker, og her vil du få tett oppfølging av instituttets mange høyt kompetente forskere, professorer og andre vitenskapelig ansatte.

Vårt toårige masterstudium er fleksibelt. Du tar fem obligatoriske emner og ett valgemne i løpet av det første året. Det er gode muligheter for å reise på utveksling i 2. semester og for å dra ut i praksis i 3. semester dersom man ønsker det. Det andre året skriver du en masteroppgave. Her har du mulighet til å fordype deg i temaer du virkelig interesserer deg for, med veiledning av erfarne samfunnsforskere.

Hva lærer du?

Gjennom studiet får du trening i å utvikle og analysere komplekse problemstillinger. Du vil få praktisk erfaring med å produsere, analysere og kritisk vurdere forskningsbasert kunnskap. Dette er egenskaper som er høyt verdsatt i arbeidsmarkedet. Målet er at du gjennom teori- og metodekunnskap samt arbeidet med masteroppgaven får en allsidig analytisk kompetanse som vil være nyttig i mange yrkesroller. Du vil også lære å tenke kritisk omkring en rekke ulike samfunnsforhold.

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Opptakskrav

Faglig grunnlag

I opptaksgrunnlaget skal det inngå en bachelorgrad som inneholder en fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng innen sosiologi eller andre samfunnsvitenskapelige studier, der minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten skal være på påbyggingsnivå.

Det skal inngå minst 7,5 studiepoeng samfunnsvitenskapelig metode i opptaksgrunnlaget. For øvrig vises det til UiAs forskrift for opptak til mastergradsstudier.

Faglige minstekrav (karakterkrav)

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre, jf. forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Det er en fordel med gode engelskkunnskaper, da enkelte emner blir undervist på engelsk, og deler av pensum vil være på engelsk.

Rangering av søkere

Vektet gjennomsnittskarakter beregnes for hele bachelorgraden. Rangering skjer i henhold til forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Alle utdanninger innen