Nøkkelinformasjon

Lærestedets logo
Lærestedets logo

Studiested

Grimstad

Nivå

Master, 2 år

Studiepoeng

120

Semester

4

Studietempo

Heltid

Om studiet

Hvorfor velge dette studiet?

Dagens nye produkter er sjelden bare mekaniske, bare elektriske eller bare elektroniske enheter. Droner, ubemannede bakkekjøretøyer, 3D-printere, vaskemaskiner, robotstøvsugere er eksempler, og listen er uendelig lang.

Disse nye tekniske produktene kombinerer elektroniske og elektromekaniske komponenter med enheter for informasjonsbehandling og programvare, noe som gjør dem til "intelligente maskiner". Produktene følger den lukkede sløyfen: registrere, tenke og handle. Maskiner som dette er mekatroniske produkter, og bygges opp slik: sensorer samler inn data fra omgivelsene, mikrokontrollere analyserer data og tar beslutninger og beslutningene omgjøres til kraft og bevegelse av aktuatorer. Slike maskiner vil du finne i alle bransjer.

Mekatronikk er integrasjonen av maskinteknikk, analog og digital elektronikk og styringsteknikk ved design og framstilling/utvikling av produkter og prosesser. I studietiden har studentene tilgang og tett samarbeid med Mechatronics Innovation Lab (MIL) som holder til på campus.

Masterstudiet ved UiA utvider og styrker kompetansen til ingeniører innenfor mekatronikk. Masterstudiet gir muligheten til spesialisering i tre retninger:

  • Industrielle systemer
  • Velferdsteknologi
  • Anvendt maskinlæring og robotikk

Fullført studium gir graden master i teknologi – sivilingeniør, og du blir en attraktiv jobbsøker til en rekke interessante og utfordrende oppgaver i industri og næringsliv.

Jobbene finnes i private produksjonsbedrifter av alle slag, offentlig virksomhet (helsevesenet) og konsulentfirma, eller for å si det på en annen måte: alle steder der det utvikles, designes og bygges intelligente maskiner.

Hva lærer du?

Du får både teoretisk og praktisk kunnskap om mekatroniske elementer, systemer og dataverktøy. Du lærer om modellering, simulering, analyse, dimensjonering og valg av mekatroniske systemer. Du lærer også å designe og videreutvikle mekaniske komponenter og systemer. Prosjektstyring er også en viktig del av studiet.

Siden studiet bygger på bachelorgrad i ingeniørfag fra både mekatronikk, maskin, elektro og fornybar energi, vil studentene ha ulik bakgrunn og kompetanse ved studiestart. Det første semesteret kompenserer for dette, ved at det tilbys to «harmoniseringsfag», som velges avhengig av om du har elektro- eller maskinbakgrunn.

Fullført studium gir graden master i teknologi – sivilingeniør.

Opptakskrav

Bestått treårig ingeniørutdanning i mekatronikk, maskin, elektro, fornybar energi eller tilsvarende utdanning.

Se utfyllende regler for opptak på uia.no/mekatronikk-master.

Kvalifikasjon/tittel

Master i teknologi - sivilingeniør - Mekatronikk

Alle utdanninger innen