Fakta
Informasjon oppdatert
6. februar 2025.


Om studiet
Skap glede og mestring gjennom kreativ lek i barnehagen
Emnet bygger på kunnskapsområdet Kunst, kultur og kreativitet i barnehagelærerutdanningen, med fokus på teori og nyere forskning innenfor kunst, kultur og estetiske læreprosesser. I undervisningen vil studenten lære å tilrettelegge for tverrestetiske praksiser og erfaring med å lede kunstfaglige prosesser.
Dette studiet inngår i ordningen Kvalitet og kompetanse, Kunnskapsdepartementets strategi for etter- og videreutdanning av lærere.
Kvalitet og kompetanse skal gi skoleeiere mulighet til å la lærere delta på videreutdanning, samtidig som lærerne frigjøres fra deler av sine ordinære arbeidsoppgaver. Formålet med strategien er å styrke elevens læring og motivasjon i grunnopplæringen ved å øke læreres og skolelederes kompetanse.
Hva lærer du?
I studiet vil det legges stor vekt på lek og improvisasjon gjennom tverrestetisk utforskning av kunstfagene drama, forming og musikk, med spesielt fokus på drama og teater. Du vil utforske temaer som ledelse av kreative prosesser, sanselige uttrykk, bevegelse og bruk av ulike materialer for å invitere til lekne og estetiske uttrykk i barnehagen.
Etter fullført emne skal studenten:
- ha avansert kunnskap om ulike diskurser om lek og læring, samt praktiske ferdigheter til å gjenkjenne og utnytte slektskapet mellom kunst, lek, fantasi, undring og læring.
- ha inngående kunnskaper om kunstfaglige virkemidler og ferdigheter for å kunne skape, improvisere og kommunisere gjennom ulike kunstneriske uttrykk.
- ha kunnskap om hvordan kunstmøter kan gi barna individuelle og kollektive sanselige erfaringer, som kan bidra til glede, felleskap, mestring og utvikling.
- ha kunnskap om og få erfaring med hvordan et prosjekt/materiale kan utvikles og tilpasses for forskjellige aldersgrupper for å ivareta progresjon
- ha kunnskap om og reflektere over hvordan lek og utforsking med lyd, materialer og digitale verktøy kan tilføre estetiske dimensjoner i ulike skapende uttrykk.
- kunne forholde seg kritisk til, analysere og anvende forskningsbasert kunnskap til å drøfte hvordan ulike forståelser av lek og læring kan få konsekvenser for kunstfaglige praksiser i barnehager.
- kunne lede, igangsette og reflektere over kreative prosjekter, kunstpedagogisk virksomhet og utviklingsarbeid i barnehagen.
Opptakskrav
Bachelorprogram i barnehagelærer- eller førskolelærerutdanning og ansettelse i barnehage.