Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Agder
.


Om studiet
Bachelorstudiet i mekatronikk gir deg mulighet til å arbeide med utvikling av nye og eksisterende produkter - og vil gi deg en utdanning som er tilpasset den nyeste utviklingen i norsk industri.
Om studiet
Norge trenger moderne maskiningeniører. Produkter som tidligere var helt mekaniske, utnytter i dag de mulighetene som et samspill av mekanikk, elektronikk, datateknikk, kunstig intelligens og maskinlæring åpner for. Mekatronikk er nettopp en kombinasjon av disse fagområdene!
UiA er de eneste i Norge som tilbyr bachelor- og masterutdanning i mekatronikk. Studiet har tett samarbeid med næringslivet og industrien på Sørlandet, og mange studenter skaper gode kontakter i løpet av studietiden.
Jobbene finnes i private produksjonsbedrifter av alle slag, offentlig virksomhet (helsevesenet) og konsulentfirma, eller for å si det på en annen måte: Alle steder der det utvikles, designes og bygges intelligente maskiner.
Hva lærer du?
Du lærer å designe og dimensjonere typiske mekatronikkprodukter som industriroboter, droner, printere, husholdningsmaskiner, fjernstyrte undervannsfarkoster, boreroboter og kraner samt andre hydrauliske og elektriske redskaper.
Dette inkluderer å designe og implementere styrings- og reguleringsstrategien til mekaniske deler. Styringen er ofte en mikrokontroller eller PLS-enhet som jobber med informasjon fra sensorer på de mekaniske deler og aktuatorer.
Jobb- og karrieremuligheter
Mekatronikkingeniører har jobbmuligheter innenfor blant annet produktutvikling og teknisk design, drift og vedlikehold i automatisert industri (mekanisk, prosess, offshore, næringsmiddel etc.), instrumentering, automatisering og styring av prosesser, konstruksjons- og konsulentbedrifter og teknisk salg.
Med en bachelorgrad i mekatronikkingeniør kan du bli automatiseringsingeniør, robotingeniør, produksjonsingeniør, mekatronikkdesigner, maskiningeniør eller elektronikk- og instrumenteringsingeniør. Du kan jobbe i ulike bransjer som produksjon, bilindustri, energi, luftfart, maritim industri, eller i forskning og utvikling av teknologi.
UiAs studenter har for eksempel fått jobb hos:
Nymo AS, Mandal Maskinering AS, Safemar AS, Sevan Marine AS, Umoe Mandal AS, ABB (roboter), Vestas Wind Energy, Kitron, Applica, Origo Engineering, Glencore, Saint Gobain, MH Wirth, National Oilwell Varco.
Opptakskrav
- Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.
- Bruk søkekode 201 012 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemestersordningen (TRES) med søkekode 9916 og starte med sommerkurs i matematikk.
- Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 012 via Samordna opptak.
- Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 012.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9940 og starte med sommerkurs i matematikk.
- Fagbrev innen utdanningsprogrammene Teknisk industriell produksjon eller Elektrofag som bygger på følgende programområder fra VG2: Arbeidsmaskiner, Brønnteknikk, Kjøretøy, Maritime fag - motormannfaget, Industriteknologi, Kulde- og varmepumpeteknikk, Automatisering, Elenergi - elektrikerfaget, Flyfag. Tilsvarende fagbrev fra læreplaner før kunnskapsløftet godkjennes også som opptaksgrunnlag.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9940 og starte med sommerkurs i matematikk.