Fakta
- Alle (primær)
- Alle (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Agder
.
Om studiet
Byggdesign er et byggingeniørstudium med mer fokus på design, og hvordan du kan lage praktiske, estetiske og bærekraftige løsninger.
Om studiet
Byggingeniører planlegger, prosjekterer og leder byggeprosjekter, og har stor påvirkning på bygninger og infrastruktur som omgir oss i samfunnet.
Studiet passer for deg som liker å forbedre og se praktiske løsninger, eller ønsker å påvirke det vi bygger i naturen og byene rundt oss.
Hva lærer du?
Du får et bredt grunnlag i formgiving, konstruksjonsteknikk, arealplanlegging og bruk av relevant dataprogramvare.
Studiet har to fordypningsretninger:
- Konstruksjonsteknikk gir dypere ferdigheter og teoretiske kunnskaper innen prosjektering, materiallære og FDV (forvaltning, drift og vedlikehold).
- Teknisk planlegging gir dypere ferdigheter og teoretiske kunnskaper innen prosjektledelse, arkitektur og vegbygging.
Som student på byggdesign får du også opplæring i arkitekters språk og arbeidsmetode, fordi arbeidsoppgavene til bygningsingeniørerene ofte overlapper med arkitektenes.
Jobb- og karrieremuligheter
Det er stort behov for byggingeniører i Norge. Både fordi vi bygger og utvikler mye nytt, fordi vi er opptatt av hvordan ting ser ut rundt oss, og fordi vi må tenke nytt rundt bærekraft og bygg.
Med bachelor i byggdesign kan du jobbe som arkitekt, ingeniør eller urban designer, eller jobbe med prosjekter i bygg- og konstruksjonsbransjen.
Byggingeniører har et bredt jobbmarked. En rådgivende ingeniør kan jobbe med prosjektledelse, byggeplassledelse, kalkulasjon, prosjektering/ anbudsutarbeidelse og byggledelse. Dette innebærer en variert arbeidsdag med både kontorarbeid og arbeid på byggeplass.
Innenfor offshore jobber byggingeniøren for det meste med større konstruksjoner som beregning av borretårn, kraner eller andre maskiner. Statens vegvesen er en stor arbeidsgiver for byggingeniører. Det er stort behov for ingeniører innenfor forvaltning, drift og vedlikehold.
Tidligere studenter jobber blant annet i bedrifter som Skanska, Smart Inspection, AF Gruppen, COWI, Ramboll, Veidekke, Sweco, Backe og Mesta.
Opptakskrav
- Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk1 eller tilsvarende.
- Bruk søkekode 201 003 og søk via Samordna opptak.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til tresemestersordningen (TRES) med søkekode 9910 og starte med sommerkurs i matematikk.
- Ettårig forkurs for ingeniørutdanning.
- Bruk søkekode 201 003 via Samordna opptak.
- Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag. og R1, R2 og Fysikk 1.
- Søkere som har tatt R1, R2 og Fysikk 1 søker via Samordna opptak med søkerkode 201 003.
- Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak med søkekode 9935 og starte med sommerkurs i matematikk.
- Fag- eller svennebrev i betongfaget, murerfaget, rørleggerfaget, stillasbyggerfaget, tømrerfaget eller veg- og anleggsfaget. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad. - Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 må søke lokalt opptak til Y-vei med søkekode 9935 og starte med sommerkurs i matematikk.