Nøkkelinformasjon
Nivå
Kostnader
26 500,– pr semester
Studieform
Undervisning ved lærestedetStudietempo
Heltid, deltidOppstartsdato
HøstOm studiet
Oslo Fotokunstskole tilbyr to linjer med undervisning i fagene Fotokunst eller Film- & videokunst med vekt på det kunstneriske, visuelle og konseptuelle. I tillegg har skolen kursvirksomhet med korte kurs åpne for alle foto- eller filminteresserte.
Vi tilbyr et-årig video og film studie fulltid på dagtid og to-årig deltid på kveldstid. I løpet av studiet lærer studentene både tekniske og visuelle sider ved faget, samt å utvikle en forståelse og erfaring i alle fasene ved film og videoproduksjon fra idé, preproduksjon, produksjon til postproduksjon. Studenten lærer om og erfarer utstyr og teknikker som kan brukes i alle faser ved videoproduksjon. Vi anser det som nødvendig å oppnå både bredde og dybde i faget for å kunne anvende dette ubegrenset og bevisst i eget arbeid.
Studiets oppbygging
Det undervises i ulike sjangre og visuelle virkemidler brukt i kunstvideo og filmatisk historiefortelling både historisk og i samtiden. Studenten skal opparbeide kompetanse til å skape egne audiovisuelle verk og plassere eget arbeid inn i en kontekst. Gjennom praksisen skal studenten øke sine evner til kritisk analyse av egne og andres videoverk.
Det arbeides med idéutvikling hvor studentene utforsker ulike materialer og metoder for idéarbeid. Det trenes på å komme i kontakt med egne filmatiske og kunstneriske historier, prosjekter, metoder og tematikker.
Undervisningsopplegg
ORGANISERING OG ARBEIDSMÅTER
Studiet er organisert som et heltidsstudium over ett år, eller deltid over to år. Studentene skal løse kortere og lengre oppgaver/prosjekter samt arbeide med et egendefinert prosjekt.
Undervisningsformene består av forelesninger, lesing av tekster med kritiske diskusjoner, se film og videoarbeid med kritiske diskusjoner, kollektiv og individuell veiledning, praktiske oppgaver, gruppearbeid, selvstendig arbeid, ekskursjoner og workshops.
Til forskjell fra tradisjonell filmproduksjon vil kunstnerisk tilnærming ofte handle om hvordan idéer formuleres og utvikles samt at det er vanlig å tenke konseptuelt. Dessuten innebærer kunstfeltet en annen frihet til å velge format, lengde og visningsmåte.
Undervisningen legger opp til at hver enkelt student skal bli mer bevisst på deres hovedfokus og interesse og hva som «trigger» og inspirerer dem. Ut fra en idé skal studentene utvikle metoder for å arbeide videre med idéen frem mot ferdig verk, lik kunstneren i et atelier mer enn som brikken i filmindustriens produksjonsapparat. Studenten oppfordres til å utforske ulike hjelpemidler fra penn og papir, modellbygging, mobilkamera, ipad og enkel lydopptaksteknikk i arbeidet med idéer og konsept.
Ut fra studentenes idé vil teknisk ferdighet gjøre seg gjeldende og det vil foregå tett veiledning med lærer som følger opp både tekniske og filmatisk/kunstnerisk område.
HVEM PASSER STUDIET FOR?
Studiet passer for de som er interessert i å lære mer om video og film, utforske mediet og utvikle egne prosjekter, enten for å arbeide på egne ben i mediet eller søke videre til prestisjefylte høgskoler/universiteter i inn/utland som krever filmatisk arbeid i sine opptaksrunder.
Dersom du allerede har erfaring i et annet kunstnerisk medium og vil lære deg video mediet kan studiet også passe. Deltidsstudiet passer for de som er i arbeid eller annen utdanning på dagtid.
Opptakskrav
Det kreves ikke studiekompetanse eller spesielle forkunnskaper for å søke om plass ved Oslo Fotokunstskole. Søkere blir vurdert på grunnlag av innsendte arbeider og søknad.
A: Skriv et synopsis av en film du ønsker lage, den kan være kort eller lang, ha en klar handling eller antyde, peke på noe, legge vekt på det visuelle eller det innholdsmessige, abstrahere osv. Du skal beskrive med ord hva filmen handler om eller vil fortelle og eventuelt måten dette gjøres på. Det er opp til søker å velge dette men som leser skal vi kunne forestille oss noe ved å lese den korte teksten.
B: Send 5 fotografier du mener representerer deg og ditt/dine kunstneriske/filmatiske uttrykk eller ønske om uttrykk. Det kan være en serie eller frittstående verk. Beskriv bildene.
Dersom du har en hjemmeside, Instagram konto, Vimeo, filmer på Youtube el.l. kan du linke oss til dette. Dette er ikke et krav men frivillig. Skriv utfyllende om hvorfor du velger Oslo Fotokunstskole og hva du ønsker få ut av studiet. Kryss av for dine interesser vedrørende teknikk; analog, digitalt eller begge deler.
Opptaksinformasjon
RETT TIL STIPEND OG LÅN FRA STATENS LÅNEKASSE
Grunnen til at skoleavgiften på Oslo Fotokunstskole er lavere enn andre fotoskoler er fordi OFKS er godkjent fra Utdanningsdirektoratet etter Voksenopplæringen kap. 4 og har statsstøtte. Det gir også studentene rett til stipend og lån fra Statens Lånekasse. Skoleavgiften er kr. 36.000,– per semester for fulltid og 18.000,– per semester for deltid.
Skolepengene inkluderer nødvendig programvare, utlån av utstyr, deler av materialene ved skolen (som blekk og kjemi) samt innleid buss ved ekskursjoner som krever det. Studentene må dekke studieturer selv.
Studentene på Fotokunst må ha eget analogt småformatskamera, egen lysmåler, eget stativ, egen harddisk samt dekke utgifter til papir og film selv. Andre års studenter må også ha et digitalt kamera. Studenter på Film og videokunst må ha egen harddisk. Vi anbefaler også egen smartphone til alle studenter.
Vi tar et søknadsgebyr på kr. 350,–.
VI har løpende opptak med søknadsfrist 24 april 2022 for dagskole fulltid. For deltidsstudiet på kveld er det opptak frem til skolestart i august.
SØKNADSINFORMASJON TIL FILM- & VIDEOKUNST
Du kan velge om du vil søke som beskrevet I A eller B:
A Skriv et synopsis av en film du ønsker lage, den kan være kort eller lang, ha en klar handling eller antyde, peke på noe, legge vekt på det visuelle eller det innholdsmessige, abstrahere osv. Du skal beskrive med ord hva filmen handler om eller vil fortelle og eventuelt måten dette gjøres på. Det er opp til søker å velge dette men som leser skal vi kunne forestille oss noe ved å lese den korte teksten.
Til ditt synopsis skal du legge ved 5 fotografier, enten tatt av deg eller hentet fra andre/nettet som visualiserer din idé. Igjen, du kan velge noe som viser en handling, peker på noe eller vektlegger visuelle aspekter. Dersom du har en hjemmeside, Instagram konto, Vimeo el.l. kan du linke oss til den. Dette er ikke et krav men frivillig. Er det passord til Vimeo må vi ha det tilsendt og kan skrives i synopsis teksten.
B Send 5 fotografier du mener representerer deg og ditt/dine kunstneriske/filmatiske uttrykk eller ønske om uttrykk. Det kan være en serie eller frittstående verk. Beskriv bildene.
Dersom du har en hjemmeside, Instagram konto, Vimeo, filmer på Youtube el.l. kan du linke oss til dette. Dette er ikke et krav men frivillig. Skriv utfyllende om hvorfor du velger Oslo Fotokunstskole og hva du ønsker få ut av studiet. Kryss av for dine interesser vedrørende teknikk; analog, digitalt eller begge deler.