Fakta
Informasjon er oppdatert av Nord universitet
.


Om studiet
https://www.nord.no/studier/trafikklaerer-for-tunge-klasserEr du utdannet trafikklærer og vil dele dine erfaringer med fremtidens yrkessjåfører er dette studiet for deg! Har du erfaring som yrkessjåfør har du mye kunnskap om både yrket ditt og det å kjøre i trafikken. Studiet går over ett semester og gir deg kompetanse som trafikklærer for tunge kjøretøy. Dersom du ikke har trafikklærerutdanning fra før og vil bli trafikklærer for tunge klasser, så anbefaler vi deg å søke på dette studiet: Trafikklærer tunge klasser
Videreutdanningen Trafikklærer tunge kjøretøy består av to emner som kjennetegnes av en trafikk-, transportfaglig og pedagogisk tilnærming som skal gi studentene nødvendig teoretisk og praktisk grunnlag for reflektert og handlingsrettet yrkesutøvelse. Studiet gir rom for erfarings- og opplevelsesorientering, oppgave- og problemorientering, muligheter for medbestemmelse og ansvar for egen læring. Dette er bærende elementer for å sikre at trafikklæreren skal kunne utføre lærerarbeidet på en god måte og bidra til å utvikle profesjonelle fagmiljø preget av samhandling.
Emnet CDE902 Transport på veg og yrkesdidaktikk tunge kjøretøy, gjennomføres både som nettundervisning og på universitetet. Emnet fokuserer på teoretiske og praktiske, faglige og pedagogiske tema. Studentenes kunnskaper og erfaringer er viktige bidrag til undervisningen. Studentinvolvering er et viktig stikkord i gjennomføringen. Læringsarbeidet vil veksle mellom forelesninger, individuelle studier, arbeid i grupper, praktiske øvinger og veiledning.
Emnet CDE911 Veiledet undervisningspraksis tunge kjøretøy, foregår hos en opplæringsinstitusjon godkjent av universitetet. I denne delen av utdanningen vil studenten møte førerkortkandidater gjennom veiledet yrkespraksis og få praktisere de kunnskaper som er tilegnet gjennom første del av studiet.
Opptaksinformasjon
Alle fem krav må fylles for at du skal kvalifisere for opptak:
1. Godkjenning fra Statens Vegvesen som trafikklærer klasse B.
2. Minst 3 års yrkessjåførpraksis på heltid med kjøretøy som har tillatt totalvekt over 16 tonn.
3. Førerett for klassene BE CE DE
4. Minst 6 måneders praksis med teoretisk og praktisk opplæring i klasse B, etter godkjenning som trafikklærer (Trafikklærer med toårig grunnutdanning fra Norge unntas fra krav 4).
5. Bestått opptaksprøve i egenferdighet med tunge kjøretøy. Opptaksprøven gjennomføres ved studiested Stjørdal i henhold til retningslinjer for praktisk prøve.
Ad punkt 2: CV eller arbeidsavtale er ikke godkjent som dokumentasjon på praksis. Vi må ha en arbeidsattest som viser hvor lenge du har vært ansatt, i hvilken stillingsprosent, samt en beskrivelse av ansvarsområder/arbeidsoppgaver/stillingstittel.
Dokumentasjon som viser at søker fyller opptakskravene skal lastes inn i søknaden seinest ved søknadsfrist 1. mars. Søkere som avslutter trafikklærerutdanning våren 2025 må dokumentere punkt 2 og 3 for å bli kalt inn til opptaksprøve. Reise til og fra Nord universitet og opphold bekostes av den enkelte.
Retningslinjer for opptaksprøve for vurdering av egenferdighet, tunge kjøretøy, for opptak til utdanningen Trafikklærer tunge kjøretøy
Beskrivelse av opptaksprøven:
Opptaksprøve gjennomføres av Handelshøgskolen, faggruppe trafikk ved studiested Stjørdal. Fakultetet kontakter søkere etter søknadsfristen, med tidspunkt for gjennomføring av prøve.
For å bli kalt inn til opptaksprøve, må søker dokumentere at hun/han fyller punkt 2 og 3 innen gitt frist.
Før prøven starter må søker fremvise legitimasjon/førerkort med førerrett for klassene BECEDE. Prøven foregår med kjøretøy som Nord universitet disponerer. Opptaksprøven vil ta ca. 45 minutter, og skal inneholde presis kjøring og rygging med lastebil og slephenger. Søkeren skal vise kjøredyktighet og trafikal kompetanse på et tilfredsstillende nivå. Prøven vil bli vurdert som en helhet.
Ved ikke-bestått resultat vil søker få avslag på søknad om opptak. Søkere med ikke-bestått resultat på prøve har på grunn av opptakskravets art ingen klagerett. Søker som får bestått opptaksprøve, blir vurdert for om han/hun fyller de andre opptakskravene til studiet.
Anbefalte forkunnskapskrav
På grunn av studiets korte varighet er det nødvendig at søkere besitter forkunnskapskrav som beskrevet i læreplan klasse CE før påbegynt studium. Herunder kunnskaper, ferdigheter og holdninger slik de er beskrevet i læringsmomentene i trinn 1-4, samt førerkompetanse på tunge kjøretøy som det fremkommer på side 10.