Fakta

Lærested:
Sted:
Nettstudium
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Nettstøttet
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
30

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Dette studiet er et videreutdanningstilbud for lærere som underviser i ungdomsskolen eller på barneskolens mellomtrinn. Det legges særlig vekt på Fagfornyelsen og nye kompetansebehov i samfunnsfag. Studiet gir både teoretiske, empiriske og didaktiske innføringer i demokrati, medborgerskap, politikk og bærekraftig utvikling i nasjonalt og internasjonalt perspektiv.Studiet er 100% nettbasert uten obligatorisk oppmøte. Forelesninger på video legges ut til studentene fortløpende. Det gjennomføres frivillige ukentlige treff i Zoom hvor faglige tema diskuteres.Husk å søke opptak direkte til Nord universitet innen fristen 15. april.  Dersom man ønsker stipend- eller vikarordning, må man søke Udir innen 1. mars.

Hvordan skal vi jobbe for at elevene blir aktive og kritiske deltakere i demokratiet, og for å forebygge ekstreme holdninger i samfunnet? Hvordan skal vi undervise for å utvikle elevenes evne til å gjøre selvstendige valg i miljø- og ressursspørsmål?

“KfK Samfunnsfag 1, for 5.-10. trinn” er et videreutdanningstilbud på 30 studiepoeng. Studiet består av modul 1 “Demokrati, medborgerskap og politikk” (15 studiepoeng) og modul 2 “Samfunn og miljø - Samfunnsfaget i praksis” (15 studiepoeng). Dette studiet kvalifiserer for undervisning i Samfunnsfag i grunnskolens 5.-10. trinn, og er dessuten aktuelt for lærere som ønsker en faglig oppdatering i lys av Fagfornyelsen.

Studiet gir både teoretiske og praktiske innføringer i temaene som utgjør Samfunnsfagets kjerneelementer i ny læreplan LK 20: “Undring og utforsking”, “Samfunnskritisk tenking og sammenhenger”, “Demokrati og deltakelse”, “Bærekraftige samfunn” og “Identitetsutvikling og fellesskap”. Medvirkning og dialogiske arbeidsmåter har en sentral rolle i studiet.

Undervisningsopplegg

All undervisning i studiet er digital. Forelesninger på video legges ut til studentene fortløpende. Innholdet i videoforelesningene diskuteres med faglærer og medstudenter i ukentlige treff. Det er ikke obligatorisk oppmøte på disse treffene, men aktiv deltakelse vil bidra til å øke læringsutbyttet.

Opptaksinformasjon

Lærerutdanning eller tilsvarende.

Læringsutbytte

Kunnskap

Kandidaten har

  • kunnskap om fagområdet demokrati, medborgerskap og politikk - faglig og som samfunnsfaglig undervisningstema i skolen
  • kunnskap om sentrale miljø- og ressursproblemer – faglig og som samfunnsfaglig undervisningstema i skolen
  • kunnskap om bruk av ulike læringsarenaer og metoder i samfunnsfagundervisningen, inklusiv digitale hjelpemidler

Ferdigheter

Kandidaten kan

  • planlegge, lede og vurdere elevers læringsarbeid innen fagområdet demokrati, medborgerskap og politikk
  • analysere interessekonflikter i miljø- og ressursspørsmål, og bruke dette som grunnlag for undervisning om slike konflikter
  • bruke ulike læringsarenaer og -metoder i samfunnsundervisningen

Generell kompetanse

Kandidaten kan

  • forstå aktuelle samfunnsforhold i et historisk og demokratisk perspektiv
  • arbeide med verdier og holdninger i samfunnsfag for å fremme kritisk refleksjon og handlingskompetanse hos elevene

Karrieremuligheter

Lærer i samfunnsfag, 5.-10. trinn.

Kvalifikasjon/tittel

Generell Kvalifikasjon 30 SP

Alle utdanninger innen