Fakta

Lærested:
Sted:
Bodø
Levanger
Studietype:
Master, 2 år
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
120

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Ønsker du å skape et inkluderende miljø og å tilrettelegge for barn, unge og voksnes deltakelse i et felleskap med andre, som er både sosialt, lærende og utviklende? Ønsker du å bidra til at barn, unge og voksne med særskilte behov får et godt utbytte av opplæringen, og utvikler seg som enkeltindivider og sammen med fellesskapet de tilhører? Spesialpedagogikk handler om å legge til rette for nettopp det.Du vil lære både å arbeide med barn og unge som har ulike høyfrekvente vansker og å støtte barn og unge med funksjonsvariasjoner. I tillegg får du en unik mulighet å tilegne deg kartleggingskompetanse. Med en master i spesialpedagogikk vil du være godt rustet for en rekke spennende oppgaver relatert til barn og unges utvikling og læring, og til å ta et overordnet ansvar for det spesialpedagogiske arbeidet.Vi tilbyr en utdanning som gir attraktiv og viktig kompetanse, som samfunnet trenger. Søk master i spesialpedagogikk!

På master i spesialpedagogikk vil studenten lære både å arbeide med barn og unge som har ulike høyfrekvente vansker, og å støtte barn og unge med funksjonsvariasjoner. I tillegg får studenten en unik mulighet å tilegne seg kartleggingskompetanse. I programmet har man fokus på hvordan man skaper et inkluderende miljø, og hvordan man tilrettelegger for barn, unge og voksnes deltakelse i et fellesskap med andre. Man lærer også om hvordan man bidrar til at barn, unge og voksne med særskilte behov får et godt utbytte av opplæringen, og utvikler seg som enkeltindivider og sammen med fellesskapet de tilhører.

Master i spesialpedagogikk er et 2-årig masterprogram som tilbys i Bodø og Levanger. Studiet går på fulltid, og er organisert som et nett – og samlingsbasert studium. Det er 3 – 4 samlinger pr semester, og mellom samlingene kan det være ulike typer nettbasert aktivitet. Studiet består av totalt 45 studiepoeng i rene spesialpedagogiske emner, og 30 studiepoeng innenfor vitenskapsteori og forskingsmetode, samt forskning og aktuell debatt. Masteroppgaven er på 45 studiepoeng. Det er mulighet for utveksling høsten 2.studieår. For studenter som velger å dra på utveksling, reduseres masteroppgaven til 30 studiepoeng.

Studentene må ha bestått 30 studiepoeng fra første studieår for å kunne melde seg opp til masteroppgaven på høsten 2.studieår. I tillegg må man ha bestått de tre emnene knyttet til vitenskapsteori og forskning og aktuell debatt (VIT-emnekoder) , før man skal levere masteroppgaven, på våren 2.studieår. Eventuelle forkunnskapskrav for hvert enkelt emne, er beskrevet i emnets emneplanen.

Studentene er under skikkethetsvurdering i hele studieløpet. Dette er regulert av Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning (skikkethetsforskriften).

Med en master i spesialpedagogikk vil man være godt rustet for en rekke spennende oppgaver relatert til barn og unges utvikling og læring, og til å ta et overordnet ansvar for det spesialpedagogiske arbeidet.

Undervisningsopplegg

Studiet er et nett- og samlingsbasert heltidsstudium over to år. Masterprogrammet tilbys i Bodø og Levanger.

Opptaksinformasjon

Opptak til master i spesialpedagogikk:

Fullført lærerutdanning som: Allmennlærer, grunnskolelærer, barnehagelærer, førskolelærer, faglærerutdanninger og praktisk pedagogisk utdanning (PPU).

For grunnskolelærere, med 60 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, gjelder karakter C eller høyere i Pedagogikk og elevkunnskap opptaksgrunnlaget. For resterende gjelder gjennomsnittskarakter fra hele lærerutdanningen opptaksgrunnlaget. Gjennomsnittskarakteren i opptaksgrunnlaget må være C eller bedre.

Andre utdanninger som kan kvalifisere for fordypningen spesialpedagogikk er:

  • Bachelor i spesialpedagogikk
  • Bachelor i pedagogikk
  • Bachelor i psykologi
  • Bachelor i vernepleie
  • Annen relevant 3-årig pedagogisk utdanning med minimum 30 studiepoeng spesialpedagogikk

For disse utdanningene gjelder gjennomsnittskarakter fra hele utdanningen som opptaksgrunnlag. Gjennomsnittskarakteren i opptaksgrunnlaget må være C eller bedre.

Rangering:

Rangering på bakgrunn av vektet karaktersnitt av opptaksgrunnlaget. Emner med «Bestått» eller «Godkjent» inkluderes ikke i beregning av gjennomsnittskarakter.

Opptak som enkeltemnestudent:

Det er mulig å søke om enkeltemneopptak til de tre spesialpedagogiske emnene i masteren. Opptakskravene til enkeltemner er de samme som beskrevet for opptak til master i spesialpedagogikk.

Du kan lese om hvordan du søker opptak til enkeltemner på opptakskontoret sine nettsider.

  • Frist for å søke på emner som går om høsten er 1.juli
  • Frist for å søke på emner som går på våren er 15.november

Læringsutbytte

Kunnskaper:

  • har avansert kunnskap om spesialpedagogikk som profesjonsfag og forskningsfelt
  • har inngående kunnskap om spesialpedagogisk kartleggingsarbeid og teori
  • kan anvende avansert og spesialisert kunnskap innen de emnene som inngår i studentens fagprofil
  • kan analysere faglige problemstillinger knyttet til forskningsdesign, forskningsmetoder og forskningsetikk som er relevant for spesialpedagogikk på nasjonalt og internasjonalt nivå

Ferdigheter:

  • kan reflektere over, forholde seg kritisk og justere egen spesialpedagogiske praksis
  • kan analysere og ta stilling til etiske problemstillinger i spesialpedagogisk praksis
  • kan anvende spesialpedagogisk kunnskap om inkludering, særskilte behov, ulike høyfrekvente vansker og funksjonsvariasjoner
  • kan gjennomføre et selvstendig, avgrenset forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer
  • Kan bruke relevante metoder og teori for å planlegge og gjennomføre et tverrfaglig/tverrprofesjonelt samarbeid
  • Kan anvende ulike kartleggingsverktøy på en selvstendig måte

Generell kompetanse:

  • kan analysere komplekse spesialpedagogiske utfordringer både på individ- og systemnivå ved bruk av relevant teori, forskning og metoder
  • kan anvende kunnskaper og ferdigheter i fagområdet spesialpedagogikk for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter i barnehage, skole, videregående skole og andre deler av utdanningssektoren
  • kan formidle egen og andres forskning i tråd med vitenskapelige uttrykksformer
  • kan kommunisere behov og utvikle en ny kunnskap med faglig og forskningsetisk bevissthet og integritet
  • kan bidra til nytenking og innovasjonsprosesser i utvikling av bærekraftig og kvalitetlig spesialpedagogisk tilbud i barnehager, skoler og andre deler av utdanningssektoren

Videre studier

Videre utdanning utover en mastergrad vil normalt være doktorgrad (ph.d). Studenter som har avlagt mastergrad i spesialpedagogikk med karakter B eller bedre er kvalifisert til opptak på ph.d i profesjonsvitenskap ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Andre doktorgradsprogram (ph.d) innenfor pedagogiske emner vil også være en mulig videreutdanning for kandidatene.

Karrieremuligheter

Med Master i spesialpedagogikk kan du blant annet:

  • Arbeide med barn og unge med særskilte behov i offentlige og private institusjoner
  • Arbeide innenfor forvaltningen som har spesialpedagogiske oppgaver, for eksempel på kommunalt, fylkeskommunalt og statlig nivå

Aktuelle arbeidsplasser etter fullført master i spesialpedagogikk kan være:

  • Barnehager, skoler, videregående skoler
  • Pedagogisk-psykologisk rådgivningstjeneste (PPT)
  • Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP)
  • Statped
  • Rehabiliteringstjeneste
  • Helse- og sosialsektoren
  • Kriminalomsorgen
  • Privat praksis med avtale hos HELFO, NAV eller lignede

Fullført studium kan kvalifisere for å søke opptak til doktorgradsprogrammet i profesjonsvitenskap ved Nord universitet.

Dette studiet gir ikke undervisningskompetanse. Studenter som ikke allerede har undervisningskompetanse og som ønsker dette, må i tillegg ta ett eller flere undervisningsfag for så å ta PPU.

Utveksling

Du kan reise på utveksling til utlandet høsten i ditt andre studieår. Finland, Australia, USA og Latvia er land vi har samarbeidet med i forbindelse med utveksling.

Ta kontakt med internasjonal koordinator for mer informasjon om hvilke universiteter vi har avtale med. Du kan også lese mer om utveksling på våre nettsider.

Kvalifikasjon/tittel

Master i tilpasset opplæring

Alle utdanninger innen