Fakta

Lærested:
Sted:
Levanger
Studietype:
Bachelor, 3 år
Studieform: Nettstøttet
Studietempo: Heltid
Studiepoeng:
180
Søknadsfrist: 15. april
Søknadsinformasjon:
Levanger
Opptakskrav: GENS
Poenggrenser 2023:
  • Trukket (primær)
  • Trukket (ordinær)
Studieplasser: 20
Søknadskode (SO): 204877
Levanger
Opptakskrav: GENS
Poenggrenser 2023:
  • Trukket (primær)
  • Trukket (ordinær)
Studieplasser: 20
Søknadskode (SO): 204877

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

8. april 2024.

Om studiet

Lurer du på hvordan datingappen på mobilen din påvirker måten vi skaper intime relasjoner på i dag? Hvorfor er det så mange av oss som tyr til selvhjelpslitteratur når vi opplever utfordringer i livet? Ønsker du lære mer om hvilken sammenheng er det mellom jobbene du kommer til å ha i framtiden og det hjemmet du vokste opp i? Da er en bachelor i sosiologi og samfunnsanalyse studiet for deg.

Hvordan påvirker datingappen på mobilen din den måten vi skaper intime relasjoner på i dag? Hvilken sammenheng er det mellom de jobbene du kommer til å ha i framtiden og det hjemmet du vokste opp i? Hvorfor er det så mange av oss som tyr til selvhjelpslitteratur når vi opplever utfordringer i livet? Hva er årsakene til at omfanget av hjemløshet nå stiger markant i deler av den vestlige verden? Dette er spørsmål som vi diskuterer og gjør analyser av i løpet av studieforløpet, hvor du vil møte undervisere som selv forsker på ulike samfunnsforhold og tendenser. Bachelorstudiet gir en innføring i fagets grunnleggende begreper, klassiske og moderne teorier og forskningsmetoder samt i en rekke aktuelle temaer, som hverdagsliv, arbeidsliv og utdanning, identitet og kjønn, makt og sosial ulikhet, velferdsstaten, teknologi, migrasjon, klima og ressursforvaltning og forholdet mellom kultur og natur.

Studiet er i all hovedsak basert på emner som enten er metodiske eller teoretisk orienterte.

På teoriemner vil du bli introdusert for både de klassiske, toneangivende tenkerne i sosiologien og ny teoriutvikling. Dette er kunnskap du vil kunne ta i bruk i analyser av det moderne samfunnet og de dynamikkene og motsetningene som er på spill i samfunnsutviklingen.

På metodeemner vil du lære om ulike måter å innsamle empiri på, som strekker seg fra statistikk til observasjon, tekstanalyse og intervju-teknikk. Det bidrar til å skape en metodisk fleksibilitet, som er svært fruktbar i analyser av konkrete fenomener i samfunnet vårt.

Undervisningsopplegg

Nettbasert undervisning (med eller uten samlinger)

Opptaksinformasjon

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetansehttps://www.nord.no/no/studier/opptak/generellstudiekompetanse.

Søkere som ikke har generell studiekompetanse, og er 25 år eller eldre, kan søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

I tillegg til de generelle kravene for realkompetanse gjelder følgende krav for dette studieprogrammet:

Sosiologi er et bredt fag som omfatter kunnskaper om samfunnet vi lever i, samtidig som den gir bedre selvinnsikt og forståelse for mennesker rundt oss.

Bredden i faget gjør at vurderingen av realkompetanse også åpner for en ganske bred vurdering av realkompetanse. Dette betyr at erfaring fra alle sektorer, offentlig, privat og frivillig, vil bli vurdert som relevant. Ulike typer oppgaver vil også bli vektlagt i vurderingen av realkompetanse. Dette kan for eksempel være arbeid med mennesker, kunderelasjoner eller omsorgsarbeid, eller oppgaveorientert arbeid, for eksempel deltakelse i prosjekter, utviklingsarbeid o.l.

Annen arbeidserfaring vil også vurderes.

Læringsutbytte

Ved fullført grad forventes det at kandidaten har oppnådd følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • har bred kunnskap om sentrale begreper, temaer og teoretiske retninger i sosiologien
  • har en kritisk forståelse av hvordan samfunnet både former og formes av menneskers liv, interesser og handlingsvalg
  • kan tilegne seg ny kunnskap i faget
  • kan beskrive og analysere samspill mellom globale og lokale samfunnsforhold og trekke inn et kritisk bærekraftperspektiv på ulike samfunnsforhold
  • kan identifisere og skille mellom ulike metoder for å studere samfunnet og sosiale prosesser
  • kjenner til samfunnets struktur og oppbygning samt hvordan samfunnet påvirker menneskers liv
  • kjenner til og kan redegjøre for ulike forskningsmetoder i faget

Ferdigheter:

  • kan anvende sosiologiske teorier og analysemåter i behandling av spesifikke tema
  • kan reflektere kritisk over faget og utøvelsen av det
  • kan tilegne seg informasjon og fagkunnskaper og framstille dette slik at det belyser et saksfelt eller en problemstilling
  • kan gjøre seg nytte av relevante forskningsmetoder
  • kan vurdere etiske utfordringer i utøving av faget

Generell kompetanse:

  • kan formidle faglig innhold både muntlig og skriftlig
  • kan jobbe selvstendig med en gitt problemstilling
  • kan betrakte problemstillinger fra ulike perspektiver og foreta faglig og etisk begrunnede valg
  • kan inngå i faglig forankret dialog og kritisk, kvalifisert diskusjon med om ulike deler av samfunnsutviklingen
  • kan identifisere mulige bidrag til løsninger og nytenkning i tilknytning til konkrete samfunnsutfordringer på bakgrunn av sosiologiske analyser og problembeskrivelser

Videre studier

Bachelorgradsstudiet i sosiologi og samfunnsanalyse gir grunnlag for opptak på master i samfunnsanalyse ved Nord universitet. Den kan også danne grunnlag for opptak til andre samfunnsvitenskapelige masterutdanninger ved Nord universitet eller ved andre utdanningsinstitusjoner.

Karrieremuligheter

Sosiologi tilbyr en analytisk beredskap og metodiske ferdigheter som er svært etterspurt i arbeidslivet. Mange ferdigutdannede sosiologer får arbeid innen politisk rådgivning, privat næringsliv, informasjon og kommunikasjonsarbeid, HR, forskning og undervisning, ideelle organisasjoner samt konsulent- og rådgivningsvirksomhet.

Utveksling

Studieprogrammet gir mulighet for studieopphold i utlandet. Det er anbefalt å dra på utveksling i semester 5. Fakultetet har samarbeidsavtale med flere utenlandske universiteter og er behjelpelig med kontaktetablering og planlegging av studieoppholdet. Vi kan anbefale følgende partnerinstitusjoner:http://www.miun.se/

Mittuniversitetet (Sverige)
University of Northern British Columbia (Canada)
University of Alaska Fairbanks (USA)
University of Greenland (Danmark)

Nord universitetet har også en rekke avtaler med andre universiteter som er aktuelle for alle studenter, med forbehold om at de finner et relevant fagtilbud.https://www.nord.no/no/Student/utveksling/

Mer om utveksling

Det er et krav at studenten har bestått minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Kvalifikasjon/tittel

Bachelor i sosiologi og samfunnsanalyse

Alle utdanninger innen