Nøkkelinformasjon
Lærested
Studiested
Nivå
FagskolestudiumStudiepoeng
60.0Semester
Kostnader
Semesteravgift: 600 kroner. Pensum og eventuelt reisekostnader kommer i tillegg.
Studieform
Undervisning ved lærestedet, nettstudium, samlingsbasertStudietempo
HeltidSøknadsfrist
LøpendeOppstartsdato
HøstGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
En høyere yrkesfaglig utdanning for erfaringskonsulenter (60 studiepoeng) gir teoretisk og praktisk kompetanse med utgangspunkt i bruk av egenerfaring for å hjelpe og styrke andre. Målet for utdanningen er å kvalifisere personer med erfaring fra mottak av helse- og velferdstjenester innen psykisk helse og rus til å kunne anvende sine erfaringer i arbeid med andre tjenestemottakere. Undervisningen foregår hybrid, dvs. at du kan velge å følge den digitalt, eller møte fysisk i et klasserom.
Høyere yrkesfaglig utdanning som gir både teoretisk og praktisk kompetanse med utgangspunkt i bruk av egenerfaring i å hjelpe og styrke andre. Målet for utdanningen er å kvalifisere personer med erfaring fra mottak av helse- og velferdstjenester innen psykisk helse og rus til å kunne anvende sine erfaringer i arbeid med andre tjenestemottakere.
Undervisningen foregår hybrid, dvs. at du kan velge å følge den digitalt fra der du måtte befinne deg, eller møte fysisk i klasserommet i Trondheim. Utdanningen gir 60 studiepoeng.
Opptak og opptakskrav:
Du kan søke opptak fra 20. mars. Ordinær søknadsfrist er 15. april, men vi tar inn søknader fram til 1. august. Søknadsskjema ligger tilgjengelig fra 1. februar, slik at du kan begynne å jobbe med det allerede da.
Du kan søke opptak på formell kompetanse eller realkompetanse.
Yrkesrollen, og deretter undervisningen, bygger på at en kan relatere til egenerfaring eller pårørendeerfaring som bruker av tjenester innen psykisk helse eller rus, eventuelt andre grunner for avhengighet av tjenester.
Hva er en erfaringskonsulent?
Erfaringskonsulent er en stillingstittel på en som er ansatt i primært helse- og velferdstjenestene hvor kompetansekravet er egenerfaring som pasient, bruker eller pårørende, hvor erfaringskompetansen skal brukes i arbeidet og oppgavene som ligger til stillingen. En erfaringskonsulent kan også jobbe i eksempelvis pedagogiske tjenester eller organisasjoner.
Erfaringskonsulentrollen bygger på en recoveryorientert tilnærming og jobber ofte etter likepersonsprinsippet. Erfaringskonsulenten bidrar til økt brukermedvirkning og en kultur- og holdningsendring innenfra for et bedre psykisk helse- og rusfelt, mindre stigma og mer inkludering. Les mer om hva en erfaringskonsulent er.
Undervisningsopplegg
Utdanning for erfaringskonsulenter innebærer 50% teori og 50% praksis. Undervisningen foregår på nett (vi benytter Zoom) med mulighet for fysisk oppmøte i Trondheim. Hvert semester er det 2 samlingsuker, hvor mange velger å reise til Trondheim for å delta i klasserommet.
Undervisning
– 2 x 45 min forelesning på mandager via Zoom
– 2 x 45 min webinar på torsdager via Zoom
– 3 samlinger per semester, en oppstartssamling og to samlingsuker
Veiledning
Obligatorisk gruppeveiledning i hvert emne i faste veiledningsgrupper. Individuell veiledning ved etterspørsel. Avtales med skoleveileder.
Praksis
– 270 timer fordelt på 12 uker pr. semester
– ca. 22,5 timer pr. uke fortrinnsvis tirsdag, onsdag og fredag
– 1 oppstartssamtale og 2 vurderingssamtaler pr. semester med praksisveileder, skoleveileder og student
Emner:
EK001T Medmennesket og profesjonalitet (10 sp)
Innføringsemne i erfaringskonsulentrollen.
EK004P Praksisemne I (15 sp)
Yrkesrettet opplæring ved et praksissted.
EK002T Pedagogisk-psykologiske emner (10 sp)
Innføring i perspektiver på psykiske lidelser og ruslidelser, behandlingsformer og metoder.
EK003T Helse- og velferdstjenester (10 sp)
Innføring i organisering av helse- og velferdstjenester, arbeidslivspsykologi og lovverk.
EK005P Praksisemne II (15 sp)
Yrkesrettet opplæring ved et praksissted.
Opptakskrav
For utdanning for erfaringskonsulenter innen psykisk helse- og rusarbeid ved KBT Fagskole gjelder følgende opptakskrav:
Egenerfaring
Yrkesrollen, og deretter undervisningen, bygger på at en kan relatere til egenerfaring eller pårørendeerfaring som bruker av tjenester innen psykisk helse eller rus, eventuelt andre grunner for avhengighet av tjenester.
Søkere må derfor kunne redegjøre relevant personlig erfaringsbakgrunn og bruk av poliklinisk behandling eller innleggelse innen psykisk helse og/eller rustjenester samt modenhet i refleksjon rundt egenerfaring. Søkeren må ha et bevisst og reflektert forhold til egen sykdom/historie for å kunne nyttiggjøre erfaringen til fordel for brukere/pasienter og pårørende i helsetjenester, det vil si at egen sykdom/historie ikke kommer i veien for arbeidet. Dette avklares ved opptakssamtale dersom søknaden blir godkjent.
Vurderingen av egenerfaring bygger på søkerens evne til å omgjøre egne erfaringer til noe nyttig for andre, gjennom spørsmål som omhandler hva man har lært av egen erfaring, hvordan man har kommet seg ut av problemer eller lever med problemer, og hvordan å yte hjelp og støtte på bakgrunn av dette. For å yte hjelp og støtte må søkeren være i stand til å uttrykke seg muntlig og kommunisere på en forståelig måte.
Formelle opptakskrav
Utdanningen for erfaringskonsulenter innen psykisk helse- og rusarbeid bygger på fagbrev som helsefagarbeider på videregående nivå. Har du nevnt utdanning er du kvalifisert for opptak. Kvalifiserer du ikke på bakgrunn av utdanning har du krav til å bli vurdert på grunnlag av realkompetanse.
I tillegg til formelle opptakskrav kommer krav om egenerfaring og ytterligere opptakskrav.
Krav om dokumentasjon ved formell opptak er vitnemål fra relevant utdanning.
Opptak på grunnlag av realkompetanse
Dette gjelder for søkere som ikke har fullført videregående opplæring eller søkere som har utdanning fra andre land enn Norge, og som er 23 år eller eldre i opptaksåret. Søknad om opptak på grunnlag av realkompetanse blir gitt individuell behandling, og det er derfor avgjørende at søkeren kan redegjøre for hvilken erfaring og annet som taler for at søkeren har tilstrekkelig kompetanse for å gjennomføre studiet. Dette gjøres i søknadsskjemaet under «motivasjonsbrev» og i opptakssamtalen.
Realkompetansevurderingen bygger på generell kompetanse og modenhet på nivå med læringsutbyttebeskrivelser for fagbrev som helsefagarbeider. Realkompetansevurderingen vil se på den kompetansen søkeren har opparbeidet seg gjennom utdanning, opplæring/kurs, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonserfaring, fritidsaktiviteter og annet.
Opptakskomitéen vurderer hva som anses som relevant realkompetanse og vektlegger hvordan søkerens bakgrunn og muligheten for å gjennomføre utdanningen. Dersom søknaden blir godkjent, gjennomføres det en opptakssamtale som blir den endelige vurderingen før vedtaket om opptak fastsettes.
Søkere må kunne dokumentere opplæring og arbeidserfaring. Dokumentasjonen kan ha form av kursbevis, kompetansebevis, fagbrev, sertifikater og arbeidsattester, vitnemål, karakterutskrifter, egenproduserte tekster eller arbeider, muntlige framstillinger/presentasjoner, praktiske øvelser og tester.
Ytterligere opptakskrav
Personlig egnethet
I henhold til personlig bakgrunn og sykdomshistorie bør søkeren:
- være minst ett år rusfritt
- opplyse om søkeren er for tiden i et behandlingsforløp
- kunne ta avstand til egen sykdomshistorie
Følgende forventer vi av søkeren og er en forutsetning til å kunne utøve erfaringskonsulentrollen:
- evne til kommunikasjon og føre åpen dialog
- stabilitet over tid, mtp. det å kunne stå i et praksisforhold
- samarbeid og evne til å tilpasse seg en arbeidsplass
- lytte til andre menneskers behov og evne til å legge egen historie og erfaring i bakgrunn når hensiktsmessig
Opptaksinformasjon
Du kan laste ned søknadsskjema fra 1. februar. Selve søknadssportalen åpner 20. mars. Ordinær søknadsfrist er 15. april. Vi tar i mot søknader helt fram til 1. august.
Informasjon om opptak, søknadsportal med mer finner du på kbtfagskole.no.
Karrieremuligheter
Erfaringskonsulenter jobber primært i helse-, omsorgs - og velferdstjenester. De kan også jobbe i eksempelvis pedagogiske tjenester, stiftelser og organisasjoner.
Eksempler på steder erfaringskonsulenter jobber:
- FACT ung-team
- Treffsted
- Bofellesskap
- NAV
- Ung Arena
- Blå kors
- Spesialisthelsetjenesten
- Kommuner
- KBT Fagskole
Etter å ha fullført utdanning for erfaringskonsulenter, velger noen å gå videre til andre studier.