Nøkkelinformasjon
Lærested
Studiested
Nivå
Kostnader
29500
Studieform
Nett- og samlingsbasertOm studiet
Utdanningen følger offentlig læreplan i renholdsfaget. Den omfatter tre kjerneelementer med tilhørende kompetansemål.
Renholdsplanlegging
Kjerneelementet renholdsplanlegging handler om å bruke ulike planleggingssystemer i bygg, anlegg, installasjoner og transportmidler. Kjerneelementet handler om å analysere renholdsbehov, planlegge kostnadseffektivt renhold og dokumentere det utførte arbeidet. Videre handler renholdsplanlegging om å vurdere egenskaper, tilstander og bruksområder for overflater og renholdsobjekter. Kjerneelementet handler også om å sikre de kritiske suksessfaktorene i renhaldsleveransen og tilfredsstille kravene i en tjenestenivåavtale.
Renhold
Kjerneelementet rinhold handler om å holde overflater rene og sikre livssyklusen til overflatene i samsvar med gitte kvalitetskriterier. Kjerneelementet handler om regelmessig renhold, periodisk renhold og spesialrenhold i ulike typer bygg, anlegg, installasjoner og transportmidler. Å kritisk vurdere det gjennomførte arbeidet og kvalitetssikre renholdsleveransen er også en del av kjerneelementet.
Helse, miljø og sikkerhet
Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å identifisere og forhindre situasjoner som utgjør en fare for liv og helse i renhold av bygg, anlegg, installasjoner og transportmidler. Det innebærer også å risikovurdere arbeidet i samsvar med gjeldende regelverk og gjennomføre sikker jobbanalyse. Videre handler kjerneelementet om å bruke utstyr og maskiner i samsvar med gjeldende regelverk og å arbeide i samsvar med gjeldende system og tiltaksplan for helse, miljø og sikkerhet. Kollegialt samarbeid om bærekraftige og miljøvennlige løsninger er også en del av kjerneelementet.
Når du har fullført dette kurset, skal du være forberedt til å ta teoretisk skriftlig eksamen i faget, via praksiskandidatordningen. For å kunne ta eksamen, må du melde deg opp som privatist via din fylkeskommune. Fylkene arrangerer eksamen to ganger i året, både vårsemester og høstsemester. Fristen for å melde deg opp til eksamen er 1. februar for vårsemesteret og 15. september for høstsemesteret. Når du har samlet til sammen 5 års relevant praksis i faget, kan du søke din fylkeskommune om å gå opp til fagprøven/svenneprøve. Bestått prøve gir deg fag-/svennebrev. Du vil få tilsendt kursbevis fra Folkeuniversitetet når du har gjennomført kurset.
Undervisningsopplegg
Opptaksinformasjon
Anbefalt forhåndskunnskap
For å ha utbytte av kurset, anbefaler vi at:
- Du har fullført grunnskole
- Har du grunnskole fra land utenfor Norden, bør du ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1-nivå
- Du har relevant arbeidserfaring i faget, minimum 2-3 år