Nøkkelinformasjon

Lærested

Studiested

Virtuelt klasserom

Nivå

Videregående (privat)

Kostnader

29500

Studieform

Nettstøttet

Om studiet

Utdanningen følger offentlig læreplan i bakerfaget. Den er inndelt i fire kjerneelementer med tilhørende kompetansemål. 

Håndverksferdigheter, fagkunnskap og produktutvikling

Kjerneelementet håndverksferdigheter, fagkunnskap og produktutvikling handler om samspillet mellom råvarenes sammensetning og egenskaper, håndlag, produksjonsteknikker og bakemetoder basert på tradisjon og ny fagkunnskap. Kjerneelementet handler videre om produktutvikling og opptrening av sensoriske ferdigheter som skal brukes for å vurdere og utvikle kvaliteten til produkter etter gitte kriterier og kundens ønsker. Det handler også om estetikk, farger, form og linjer ved utvikling, produksjon og frambud av bakervarer.

Kvalitet og trygg mat

Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om trygg produksjon og omsetning ved å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kjerneelementet omfatter også lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning.

Bærekraftig produksjon

Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og øke lønnsomheten. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnyttelse og om bransjens påvirkning på miljøet gjennom valg av råvarer og emballasje. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.

Arbeidsliv og yrkesidentitet

Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.

Fullstendig oversikt over kompetansemål og vurdering finner du på Utdanningsdirektoratet sine sider.

Når du har fullført dette kurset, skal du være forberedt til å ta teoretisk skriftlig eksamen i faget, via praksiskandidatordningen. For å kunne ta eksamen, må du melde deg opp som privatist via din fylkeskommune. Fylkene arrangerer eksamen to ganger i året, både vårsemester og høstsemester. Fristen for å melde deg opp til eksamen er 1. februar for vårsemesteret og 15. september for høstsemesteret. Når du har samlet til sammen 5 års relevant praksis i faget, kan du søke din fylkeskommune om å gå opp til fagprøven/svenneprøve. Du vil få tilsendt kursbevis fra Folkeuniversitetet når du har gjennomført kurset.

Opptaksinformasjon

Du kan melde deg på kurset hos Folkeuniversitetet uten å sende inn noen dokumentasjon. For å ta eksamen må du selv melde deg opp til eksamen i fagene via ditt fylke. Opptak til kurset kan gi rett til utdanningsstøtte i Lånekassen. For å ha rett til utdanningsstøtte må du ta et eller flere kurs som kan gi rett til studiestøtte, og som har over fire måneder varighet.

Anbefalt forhåndskunnskap

For å ha utbytte av kurset, anbefaler vi at: 

  • Du har fullført grunnskole 
  • Har du grunnskole fra land utenfor Norden, bør du ha norskferdigheter skriftlig og muntlig på minimum B1-nivå 
  • Du har relevant arbeidserfaring i faget, minimum 2-3 år