Nøkkelinformasjon

Om studiet

Lær et ekte tradisjonshåndverk! Formgivning, materialkvalitet og bruk av tradisjonelle teknikker og verktøy. Fra tømmerhogst til ferdig båt - og seiltur!

Tradisjonshåndverk

Bli med og bygg en klinkbygd tradisjonsbåt! Båtbygging er et tusen år gammelt håndverk, som har blitt lært fra mester til lærling i generasjoner. Vil du bli en av de nye tradisjonsbærerne?

Hele prosessen

Det tar tid å lære et håndverk fra grunnen av. Du blir ikke utlært etter et år her, men du kommer til å lære mye. Her får du ta del i hele prosessen, fra tre i skogen til båt under seil. De fleste år blir det også muligheter for å lære å sy seil og smi beslag til båten som valgfag.

Tømmerhogst

Vi starter med å dra i skogen og velge ut det riktige tømmeret til de ulike delene i båten. Bør gran til båtbord vokse sørvendt eller nordvendt, på sandgrunn eller i myrterreng? Bør den ha hengekvist eller spikerkvist, og bør barken være ru eller glatt?

Vi hogger tømmeret, og tar det hjem og sager det opp på skolens sagbruk.

Båtbygging

Så begynner arbeidet med å bygge båten. Vi setter opp reis med kjøl, lott og stevner. Så former vi de første bordene, og bøyer dem på plass. Vi feller band og beter, lager tiljer, tofter, årer og styre. 

Trearbeid

Underveis i prosessen lærer du å bruke verktøy, forme linjer og arbeide med tre. Du får opplæring i bruk av maskiner, økser, høvler og håndverktøy. Du trenger en god porsjon tålmodighet for å beherske båtbyggerkunsten. Men så er det også innmari gøy da!

Prøveseiling

Til slutt blir det sjøsetting og prøveseiling. Kanskje rekker vi en seiltur også?

Opptak til studiet

Folkehøgskolene starter opptaket 15. november hvert år.