Illustrasjon favoritt ikon

Fagskole
Lær å utvikle ditt talent og din visuelle stil! På fagskolestudiet illustrasjon lærer du å utvikle din visuelle stil og jobber med oppdrag for reelle kunder.

Varighet

2 år

Studietempo

Heltid

Organisering

Undervisning ved lærestedet

NOKUT

NOKUT-godkjent

Om studiet

Kort fortalt er illustrasjon

 • tegningen på T-skjorta din
 • det som møter deg på melkekartongen på frokostbordet
 • figurene i animasjonsfilmen du så i går
 • coveret på den siste boka du leste
 • tegneserieheftet du elsket som barn, og faktisk fortsatt elsker
 • det som er på veggen i yndlingsbutikken din

Illustratører jobber med en rekke ulike oppdrag innen reklame, bøker, aviser, magasiner, animasjon, film og TV, emballasje, tegneserier og dataspill. De er eksperter på alt som vises i form av bilder, og kan skissere hvordan noe ville se ut i virkeligheten. En illustratør må kunne tolke en tekst, en ide eller en stemning og lage et bilde av den. Illustrasjon er således nær knyttet til kunstfeltet – og bruker ofte samme teknikker – men jobber mer med kunder og kommersielle mål.
Alle søkere til illustrasjonsstudiet må levere opptaksprøver for å bli tatt opp som student.

Ulike illustrasjonsteknikker

På utdanningen vil du lære kommersiell billedkommunikasjon av profesjonelle illustratører og billedkunstnere. Det jobber med illustrasjoner til tekst, reklame, tegneserier, avis, bøker, plakater, dataspill, emballasje og CD-cover. Idé og kreative prosesser har sterkt fokus, og det kombinerers teoretisk undervisning med praktiske oppgaver både i egne prosjekter og oppdrag fra reelle kunder. En utdanning innen ilustrasjon gir deg muligheten til å jobbe med det du liker best – dyrke idéer, undersøke illustrasjonsteknikker og deretter føre dem ut i livet.

Undervisningsopplegg

Vårt studium utdanner illustratører som kan planlegge, skape og gjennomføre illustrasjonsprosjekter beregnet på private og offentlige kunder. Her lærer du å utvikle ditt talent og din visuelle stil samt jobbe med oppdrag for reelle kunder. Gled deg til å lære mer om bildet. Hvilken teknikk skal du bruke? Hva skal du illustrere til den teksten og det budskapet? Hva skal illustrasjonen brukes til? Hvordan passer bildet ditt til den som skal se det? Du lærer om illustrasjon fra A til Å: fra ide og budskap, via arbeidsmetode og prosess, til presentasjon og hvordan det er å jobbe som illustratør. Hos oss lærer du hvordan du kommuniserer med bilder og hvordan du kan gjøre rede for hva du vil med det du lager og hvorfor du har løst oppdraget på den måten du har gjort. Illustrasjonsutdanningen gir deg kunnskap om illustrasjon gjennom fag som blant annet illustrasjonsteknikker, historiefortelling, tolkning av budskap, figur i rom og bildets retorikk. I undervisningen legges det vekt på basisfagene komposisjon, form, farge og materialer, og du får muligheten til å eksperimentere med ulike illustrasjonsteknikker som trykk, tusj, akryl, sjablong og collager. Du vil også lære å ferdigstille arbeider i Adobe-programmene Illustrator, Photoshop og InDesign. I siste del av studiet kan du fordype deg i et område innen illustrasjon som du er spesielt interessert i. Dette vil gjøre deg bedre i stand til å jobbe selvstendig, ivareta eget uttrykk og bli en tydelig visuell stemme i bransjen.

Praktisk undervisning

På Høyskolen Kristiania setter vi praksis og håndverk i sentrum, og kundeoppdrag er derfor en viktig del av undervisningen. Du vil i løpet av utdanningen jobbe med fagområder som bildekunnskap, illustrasjonsteknikker, programvare og kreativ metode.

Underveis vil du også samarbeide med studenter fra andre studier, for eksempel Reklame og merkekommunikasjon, Grafisk design, Film, 3D-animasjon og Musikkdesign.

Opptakskrav

For å bli tatt opp som student på fagskolestudier må du oppfylle ett av disse opptakskravene:

 • generell studiekompetanse
 • fullført og bestått videregående opplæring
 • fagbrev/ svennebrev
 • realkompetanse for fagskole 
  • minimum 23 år i løpet av opptaksåret
  • dokumentere 3 års fulltids arbeidserfaring, herunder regnes lønnet/ulønnet arbeid, verneplikt, folkehøyskole og frivillig arbeid/tjeneste
  • arbeidsattester må inneholde start og sluttdato samt stillingsprosent/timeantall
  • dokumentere norskkunnskaper 
   • fra grunnskole, videregående skole, norsk på høyere nivå eller norskprøve B2 for innvandrere fra Vox

Sammen med søknaden din skal du levere en opptaksprøve. Se opptaksprøven og vurderingskriteriene for opptak her.

Karrieremuligheter

Mange studenter velger også å starte virksomheter alene eller sammen med andre for å arbeide innen media, reklame og design. Illustratører jobber med illustrasjoner i bøker, magasiner og aviser. De løser oppdrag innen animasjon, film og TV. De jobber med emballasjeillustrasjon og saksillustrasjon. Flere drømmer om – og utvikler egne produkter innen tegneserier og dataspill. Mange illustratører velger å starte egen virksomhet. Fagskoleutdanningen i Illustrasjon gir også et godt grunnlag for videre læring, enten i arbeidslivet eller på videre studier. Vi har samarbeid med flere universiteter i utlandet, der du kan bygge på til en bachelorgrad.

Kvalifikasjon/tittel

Illustratør