Nøkkelinformasjon
Nivå
FagskolestudiumStudiepoeng
10.0Semester
Kostnader
Studieavgift for dette studiet er kr 400,-.
Studieform
Nett- og samlingsbasert, samlingsbasertGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Denne modulen gir kunnskap om og innsikt i hvordan det er å leve med ulike funksjonsnedsettelser og hvordan mestre dette i hverdagen. Verdiget og deltagelse, samt søkelys på å finne den enkeltes ressurser vektlegges. Studenten får også innsikt i rehabilitering og habilitering på ulike nivåer og i et livsløpsperspektiv.
Utdanningen svarer direkte på Riksrevisjonens funn om at seks av sju kommuner mangler lovpålagt kompetanse på rehabilitering i helsetjenestene.
Vi må fremme et tankesett om helse og deltakelse. Dette gjelder ikke bare de ansatte, men også brukerne, pårørende og samfunnet som helhet. Vi må inn å forebygge slik at pasienter ikke blir sittende å vente på at hjelpetiltak heves. Vi må kartlegge hva de klarer for å heve aktiviteten og utsette funksjonsnedsettelse.
Undervisningsopplegg
Det norske helsevesenet trenger flere fagfolk med spesialisert kompetanse innen rehabilitering, hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring. Arbeidet tar utgangspunkt i den enkelte pasient og brukers livssituasjon, og målet er et samarbeid på ulike arenaer mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere. Følgende temaer inngår i modulen:
- Rehabilitering og habilitering
- Rehabilitering på ulike nivåer
- Å leve med funksjonsnedsettelse
- Kommunikasjon for motivasjon og endring
- Praktiske metoder og redskaper i rehabiliteringsprosessen (del 1)
- Pasient- og pårørendearbeid
- Studiet er bygd opp med klasseromsundervisning, studiebesøk, individuelt arbeid og gruppearbeid.
Fysiske samlinger
18.-20. november 2024
3.-5. februar 2025
Digitale samlinger
Mandager i ukene 47 (2024) - 11 (2025) fra kl. 12.00-15.00. Noen digitale samlinger er lagt opp med oppmøte i dette aktuelle tidsrommet, andre digitale samlinger kan gjennomføres når det passer deltageren best.
Det vil bli gitt arbeidskrav i perioden som må bestås for å få modulen godkjent.
Opptakskrav
Spesielle opptakskrav / øvrig informasjon
Grunnlag for opptak fagskoleutdanning i helse- og sosialfag:
1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev/vitnemål fra relevant yrkesutdanning fra videregående skole.
Eller:
2. Søkeren må dokumentere tilstrekkelig relevant praksis, tilsvarende de krav som stilles til fullført og bestått videregående opplæring innenfor et av de godkjente lærefagene som kvalifiserer til opptak til studietilbudet. Praksisen kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning, kurs eller annet. For opptak på grunnlag av dokumentert relevant praksis, må søker være 23 år eller eldre i opptaksåret.
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass på vilkår om bestått prøve.
Godkjente fagbrev
- Barne- og ungdomsarbeiderfaget
- Helsearbeiderfaget
- Portørfaget
- Aktivitørfaget
Karrieremuligheter
Modulen vil gi deg kompetanse innen rehabilitering og hverdagsmestring som kan brukes både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.