Portrettbilde av veterinær Caroline Holtet, sammen med en hund.

YrkesintervjuVeterinær favoritt ikon

– Ingen dager er like, det er fint å kunne gjøre en forskjell for dyr som er syke eller har vondt, sier Caroline Holtet.

Caroline Holtet
32 år
Veterinær og daglig leder
AniCura, Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har alltid visst at det var veterinær jeg ville bli. Jeg er veldig glad i dyr, har ridd hest aktivt gjennom hele ungdommen og vokst opp med hund, katt, hest, høner, kaniner og marsvin. Det var ingenting annet jeg ville, så jeg har jobbet målrettet mot å bli veterinær gjennom ungdomsskolen og videregående. 

caroline_veterinaer_arbeidssituasjon_1.jpg

Veterinær Caroline Holtet behandler en hund sammen med en kollega.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Ingen dager er like. Jeg jobber i en smådyrsklinikk, og vi behandler mest hunder og katter. Halve dagen er planlagte operasjoner, dette kan være kastrering, fjerne hudsvulster og tannbehandling, for eksempel fjerning av tannstein og trekking av tenner.

Kastrering av hunnkatt er noe jeg gjør ofte. Da kommer katt og eier sammen til klinikken på morgenen. Katten blir grundig undersøkt før narkose. Når jeg utfører operasjonen, har jeg med meg en dyrepleier som passer på at katten ligger stabilt i narkosen. Vi har topp moderne overvåkningsutstyr som jeg bruker under operasjonen. Når katten er ferdig operert, blir den vasket og får på seg en body slik at den ikke skal slikke seg på sårene. Samme ettermiddag kan katten få reise hjem. Eieren får alltid med seg informasjon om etterbehandling av nyopererte dyr og resept på smertestillende. Andre arbeidsoppgaver er vaksinering, blodprøver, utredning, øyeproblemer, behandling av oppkast og diaré, forebyggende helsearbeid og kontorarbeid.

I tillegg er jeg klinikksjef og har ansvar for lønn, ansatte, medarbeidersamtaler, vaktlister og kursplan. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å jobbe som veterinær, må du fullføre veterinærstudiet. Det tar opp til seks år. I Norge er det høyt snitt for å komme inn på Veterinærhøgskolen, og det krever at du liker fag som matematikk, biologi og fysikk. Det er også mulig å ta utdanningen sin i utlandet, for eksempel Budapest i Ungarn, slik jeg gjorde.

Som veterinær bør du like å omgås mennesker, både kollegaer og dyreeiere. Ofte er folk redde for at dyret deres er alvorlig sykt, så det er viktig å være et godt medmenneske. I en smådyrsklinikk jobber vi ofte under ganske hardt tidspress, med kvelds- og overtidsarbeid, så det er viktig at du kan takle dette. Noen veterinærer sliter med dårlig samvittighet hvis de gjør en feil, og da er det viktig å ha gode kollegaer å dele erfaringer med og søke støtte hos. I tillegg er det viktig å holde seg faglig oppdatert fra år til år. Selv om du er ferdig med veterinærstudiet, er det fortsatt mye nytt å lære. Jeg bruker mye av fritiden min på kurs og fagbøker.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Du bør ikke ha allergi eller synes blod og sykdom er ekkelt. Det er det mye av i vår jobb og dette må vi takle.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Ingen dager er like, det er fint å kunne gjøre en forskjell for dyr som er syke eller har vondt, og også det å kunne hjelpe eierne deres som er bekymret for dyret sitt. Jeg har kjempefine kollegaer og et godt miljø på jobben som jeg stortrives i. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Som veterinær er det er lange dager og mye overtid. Noen ganger har vi ikke tid til å ta lunsj fordi neste pasient venter. Det er mye jobb å skrive journaler, og vi har et stort ansvar når vi har dyr i narkose, for eksempel. Alle mennesker kan gjøre feil i jobben sin og det er ufattelig trist hvis dette går utover dyrene. 

caroline_arbeidssituasjon_veterinaer.jpg

Veterinær Caroline Holtet iført arbeidsuniform foran en datamaskin på dyreklinikken.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være glad i å lese for å komme deg gjennom veterinærstudiet. Som person må du være åpen og ærlig, flink til å samarbeide med kollegaer, flink med mennesker og dyr, være effektiv, nøyaktig, fleksibel, takle stress og noen ganger overtidsarbeid. Men mest av alt bør du elske dyr!

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Det er mange muligheter, du kan jobbe som veterinær for store eller små dyr. Du kan også jobbe i Mattilsynet, på laboratorium eller slakteri, i forskning, med dyrevelferd, som lærer eller i forsvaret.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Fra 450.000 til 650.000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Sjansene for å få jobb som veterinær er gode, spesielt hvis du vil flytte litt ut av byen eller jobbe med blandet praksis. Det vil si både store og små dyr. Ledige jobber finnes alltid.

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • Ofte er folk redde for at dyret deres er alvorlig sykt, så det er viktig å være et godt medmenneske.
    • Sjansene for å få jobb som veterinær er gode, spesielt hvis du vil flytte litt ut av byen eller jobbe med blandet praksis.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser