Ventilasjonstekniker

– Som ventilasjonstekniker må du ha interesse for både mekaniske og elektriske ting, og ikke være redd for å snakke med folk, mener Vegard.
Mann med svart genser ser inn i kamera. Hvit bakgrunn.
Vegard Lyftingsmo, 43 år
Ventilasjonstekniker
Bravida Norge, Stjørdal
«Det er faste servicer som skal gjennomføres hver måned, og du er selv ansvarlig for å avtale med kundene når de skal utføres.»
― Vegard Lyftingsmo
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 10.04.2024
«Det er faste servicer som skal gjennomføres hver måned, og du er selv ansvarlig for å avtale med kundene når de skal utføres.»
― Vegard Lyftingsmo
«Som ventilasjonstekniker må du ha interesse for både mekaniske og elektriske ting, og ikke være redd for å snakke med folk.»
― Vegard Lyftingsmo

Hvorfor valgte du å bli ventilasjonstekniker? 

– Jeg har tidligere jobbet som industrimekaniker samt med vedlikeholdsplanlegging for offshore. Nedbemanninger og flytting av arbeidsplasser gjorde at jeg valgte å begynne med noe helt nytt. Jeg valgte et praktisk yrke hvor jeg kunne få brukt noe av det jeg kunne fra før, både elektrisk og mekanisk kompetanse. 

I 2017 begynte jeg i Bravida med ventilasjonsmontasje, men lederen min sa fort at jeg trivdes best med å reparere og utbedre ting. Så da begynte jeg å lære meg å gjøre service, finne feil på ventilasjonsaggregater og kontrollere luftmengder i offentlige og private bygg. 

Siden 2019 har jeg kun jobbet med service og reparasjoner på ventilasjonsanlegg, og hadde lyst på mer formell kompetanse i faget. Derfor tok jeg fagbrev som ventilasjonstekniker i 2023. 

Image
Mann med svart genser ser inn i et skap med knapper.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som servicetekniker bestemmer du arbeidsdagen mye selv. Det er faste servicer som skal gjennomføres hver måned, og du er selv ansvarlig for å avtale med kundene når de skal utføres. Og du er ansvarlig for å bestille deler som trengs til jobbene. Er det ting som må utbedres etter servicer, for eksempel defekte deler eller noe som må feilsøkes mer, er det du som tekniker som har dialog med kunden og må følge opp slik at kunden får beskjed om hva som må gjøres, og en pris på jobben.

På den måten får du et godt forhold og ansvarsfølelse til jobben du gjør, og til kundene. Mye av jobben er god kundeservice, møte til avtalt tid og utføre jobben til rett tid, og gi kunden tilbakemeldinger på hva som er godt. 

Mye av jobben handler om å se sammenhengen i innemiljøet i et bygg. Det er mange som tror at om det er varmt eller kaldt i et bygg skules dette dårlige ventilasjonsanlegg. Men ofte er det andre årsaker, for eksempel feil i andre varmekilder, dårlige vinduer og mangel på kjøling, for å nevne noe. Da må vi forklare kunden dette, og kanskje involvere andre faggrupper for å få utbedret feil i for eksempel varmeanlegg. Det å snakke med folk er med andre ord en viktig del av jobben, og forklare problemet på en god måte. 

En vanlig arbeidsdag er derfor veldig variert. Det kan være alt fra å utføre en service, se etter problemer der det klages på dårlig inneluft, utbedre feil etter en service, administrativt arbeid som å dokumentere service, bestille deler, gi tilbud på reparasjoner og gjøre avtaler med kunder om nye jobber. 

Hva kreves for å kunne jobbe som ventilasjonstekniker? 

– Relevant utdanning er mekaniske og elektriske fag. Du kan velge å studere yrkesfag på videregående og gå både Teknologi- og industrifag eller Elektro og datateknologi. Fagbrev som er relevante, er industrimekaniker, blikkenslager, elektriker, automasjon, rørlegger og liknende. I 2022 kom Ventilasjonstekniker som eget fagbrev

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det passer for de som liker å jobbe selvstendig og trives med varierte dager. Noen dager jobber du alene og noen dager jobber du med andre. Det passer ikke for de som liker faste mønster i hverdagen og ikke kan jobbe uten en fast plan. 

Som ventilasjonstekniker må du ha interesse for både mekaniske og elektriske ting, og ikke være redd for å snakke med folk. I alle håndverksfag er håndverkeren bedriftens ansikt utad, og ditt førsteinntrykk til kunden er viktig. I tillegg må du kunne jobbe selvstendig, da du bestemmer arbeidsdagen din selv. 

Hva liker du best med å være ventilasjonstekniker? 

– Å møte folk i alle situasjoner og yrkesgrupper. En annen ting er utfordringer der jeg får brukt erfaringene mine. For eksempel hvordan du skal bytte et ventilasjonsanlegg hvor du må heise det ned gjennom taket på bygget eller hvordan du skal bytte en motor hvor tilkomsten er vanskelig.   

Hva liker du minst? 

– Feilsøking hvor du holder på lenge før du finner feilen. Det er ofte frustrerende. 

Image
Mann i gule arbeidsklær sitter utendørs og jobber med et rør.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan videreutdanne deg som VVS-ingeniør eller gå teknisk fagskole. Du kan jobbe som prosjektleder hvor du prosjekterer ventilasjonsanlegg, varmeanlegg og liknende. Det er mange firmaer som driver med ventilasjon og mange spesialiserer seg på enkelte ting, for eksempel sykehus eller smelteindustri, for å nevne noe. 

Hva kan man forvente i lønn som ventilasjonstekniker?

– Mellom 550.000 og 600.000 i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som ventilasjonstekniker?

– Det er veldig gode sjanser. Dette er et yrke og et fagbrev som er etterspurt av bransjen. Det stilles større og større krav til innemiljø på bygg, noe som gjør at arbeidsmengden øker. 

Tilhørende utdanninger

Ventilasjonsteknikkfaget

Du lærer om arbeid på ventilasjonsanlegg, produkter, energiløsninger og metoder for komfortkjøling.

Finn studier