Vekter
Hvorfor valgte du å bli vekter?
– I førstegangstjenesten fikk vi tilbud om å ta vekterutdanning. Jeg hørte mye bra om det kurset, og jeg visste at det er lett å få jobb i tillegg. Så det var bare å hive seg i det. Når jeg var ferdig med førstegangstjenesten, var jeg usikker på hva jeg skulle gjøre med livet og hvilken videreutdanning jeg skulle ta. Jeg vurderte å fortsette i Forsvaret, men ville tilbake i sivil først.
En familievenn jobbet som driftsleder i et vekterselskap. Han fikk høre at jeg tok vekterkurs og spurte om jeg var interessert i jobb der. Tilbudet passet perfekt for meg, og det var egentlig ganske tilfeldig at jeg begynte å jobbe som vekter. Nå har jeg vært i bransjen i 10 år og har også tatt fagbrev.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber fra klokken 21.30 til 07.30, så det er ti timers vakter. Turnus er en uke på og en uke av. Første dag etter en arbeidsuke går til å snu døgnet tilbake til dagrytme. Men etter det er det seks fulle dager til å finne på noe.
Jobben min er å kjøre ute mobilt. Jeg starter vakten min med å pakke med meg nødvendig utstyr og lese relevante beskjeder for å oppdatere meg. Etter det kjører jeg ut. Jeg har en fast liste for arbeidsdagen min, med kunder som jeg skal innom. I løpet av en natt kjører en vekter til cirka 30 steder. Hvor lang tid vi bruker på hvert sted varierer. På en plass kan det være noen minutter, mens på andre 45 minutter eller mer.
Kundene våre er de som føler at de har behov for vektertjenester. Vi jobber veldig mye opp mot bedriftskunder, som for eksempel dagligvarebutikker og bilforretninger. Vi har også tilsyn på offentlige bygg, universiteter og skoler. Hva det betyr i praksis varierer, avhengig av hva kundene ønsker.
I mange tilfeller sjekker vi at bygget er lukket og låst. Vi kan også gå inn og ser at det ikke er noen uvedkommende som har kommet seg inn, og at alarmsystemet er i orden. Vi tar en runde for å se om det ikke er vannlekkasjer eller brannfeller. Å forebygge brann er viktig, og her kan det være så enkelt som å trekke ut stikkontakten på en brødrister.
Jobben min er veldig selvstendig. Jeg kjører alene og sjekker byggene. Samtidig er vi flere vektere på vakt, så hvis det skjer noe, for eksempel at en alarm går og vi vurderer at det kan være reelt, så er vi flere som kjører ut. Vi gjør det av hensyn til egen sikkerhet. Så jeg jobber både selvstendig og i team, og jeg synes at det er veldig godt å ha den variasjonen.
Når alarmen går, enten det er en innbruddsalarm, brannalarm eller en annen teknisk melding, mottar alarmstasjonen signalet. I løpet av en vanlig natt har vi 4–6 utrykninger. Men det skjer at vi har vakter med tosifret antall utrykninger. Det er typisk at det skjer i løpet av en helg.
Alarmer utløses av forskjellige grunner, for eksempel fordi ansatte er på arbeid lenger enn de burde, at det står åpne vinduer så vinden skaper bevegelse, eller noen taster koden for seint. Etter min erfaring er det kun 1 % av alle utrykninger som faktisk er tilknyttet til noe kriminelt. Som vektere kan vi komme inn i alt, også ting som er relevant for politi, brann og redning og helse. Mange ganger er vi faktisk først på stedet, og hvis det er behov tilkaller vi nødetater.
Hvis det skjer noe utenfor de vanlige rutineoppgavene, for eksempel at vi finner en ulåst dør eller alarmen går, rapporterer vi det inn og synliggjør det for kunden. Så en del av jobben er også å skrive rapporter. Jeg har en fast stilling hvor jeg kjører på natta, men i tillegg til det jobber jeg med andre oppdrag. Når vi får ekstra bestillinger, kan man gå ut av turnus for å jobbe på dem, hvis det er mulig. En annen mulighet er å jobbe ekstra.
Jeg er veldig glad i å jobbe på arrangementer. Man treffer mange folk, så det er nettverksbygging i byen. I vekterjobben møter man generelt alle slags typer mennesker i alle slags situasjoner. Man møter også dem som ikke har det så bra i samfunnet. Noen ganger er vektere de som skal være grensesettere. Enkelte ganger kan det være en veldig utfordrende balanse å møte et menneske med respekt og samtidig sette grenser. Det synes jeg er veldig spennende.
Når man jobber på større festivaler eller konserter er det veldig mye teamarbeid. Vi har flere vektere på stedet, og styrer innslipp. Vi ser til at gjestene både har billetter og er i skikket tilstand til å komme inn. Vi sikrer også området og sjekker at inngjerdingen er intakt.
Arbeidet vårt handler om å gi en god ramme for at folk skal kunne kose seg. På konsert eller festival er vi mye i kontakt med publikum. Utover kvelden skjer det at en og annen stakkar kanskje har fått litt for mye, og det er på tide å dra hjem. Vi ønsker å gjøre det på en så all right måte som mulig. Vi ønsker ikke å skape store scener, men løse situasjonen med dialog. Det fungerer i de fleste tilfeller.
Enkelte ganger har vi anledning til å geleide gjester ut, hvis de ikke stritter imot. Hvis noen slår seg vrang, er det ofte politi på større arrangementer i tillegg. Men vi ønsker å ikke bruke de i alle saker vi ikke får til. Tålmodighet er det som oftest vil bli prøvd.
Vi er også på fotballkamper. Temperaturen på arrangementer er veldig avhengig av hvordan fotballkampen utvikler seg, og hvor mange bortesupportere som reiser til. Men de aller fleste norske supportere er kjempegreie, og det er god stemning. På slike arrangementer handler det om å lage gode rammer for at folk skal kose seg. Vi har fokus på service og forebygging. Vi ønsker å avverge uønskede hendelser, så det kan være så simpelt som at rømningsveier ikke er blokkert, eller stoppe berusede supportere.
Hva kreves for å kunne jobbe som vekter?
– For å bli vekter er du nødt til å fullføre et fem ukers kurs som avsluttes med eksamen. Når du er ferdig med det vil du ikke klare å gå ut og jobbe på alle typer oppdrag. Noen oppdrag krever mer opplæring, og den kan ta noen dager eller ei uke. Du kan også få jobb hvor du er i et team og bli kastet rett i arbeid.
Etter at du har jobbet fem årsverk som vekter og tatt en tverrfaglig eksamen i sikkerhetsfaget, kan du melde deg opp til fagprøve. Du kan også gå andre veien og velge sikkerhetsfaget på videregående skole, og etter læretid avslutte med fagprøve.
Hvis du vil bli vekter må du snakke godt norsk. Du må også ha tilfredsstillende vandel. Hvis du har fått en enkel fartsbot tidligere, avhengig av farten, er det ikke til hinder for å bli vekter. Men hvis du har stjålet på butikk, har en narkotikadom på deg eller mer alvorlige lovbrudd som voldshendelser og lignende, så kan det bli problemer. Du skal være godkjent av politiet for å kunne jobbe som ordensvakt eller vekter. Man må respektere lover og regler. Vi som vektere kan også ta en fest, men det er med lovlige rusmidler. Narkotiske stoffer hører ikke hjemme i vaktbransjen.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Yrket er så pass bredt at det passer for de aller fleste. Man må heller se på sine videre planer i livet. Å jobbe som vekter er en veldig fin plattform for utvikling. Du blir utfordret på å konfrontere ubehagelige situasjoner og må være løsningsorientert. Hvis du er tålmodig, glad i å være i kontakt med folk og er serviceinnstilt, vil jeg absolutt anbefale vekterbransjen.
Det er ingen fysiske opptakskrav for å være vekter, men det er absolutt anbefalt å ha god fysisk allmennhelse, det gjør arbeidshverdagen mye enklere. Hvis du skal jobbe i bymiljø, som mobilvekter eller i andre tjenester der du må gå veldig mye, så blir det mange skritt. For min del ligger jeg over 20.000 skritt hver natt. Samtidig kan du også sitte på en alarmstasjon og ringe ut, eller sitte og se på kamerabilder gjennom hele arbeidsdagen.
Hva liker du best med å være vekter?
– For meg er det aller beste å jobbe med folk, kunne hjelpe dem og være en liten hverdagshelt for enkelte. Jeg møter forskjellige folk, også de som er i en vanskelig situasjon. For eksempel går vi runder gjennom midlertidige kommunale boliger for rusmisbrukere og lignende. Vi ivaretar brannvern og sånne ting der, og vi kommer veldig tett på enkelte personer i rusmiljøet. Det gir oss mulighet til å bygge relasjon over tid hvor vi skal være der for å hjelpe dem og ikke bare sette grenser. Det er veldig fint, synes jeg.
En annen viktig ting for meg er samarbeidet med kollegaene mine. Vi har blitt venner både på jobb og utenom. Et godt arbeidsmiljø er kanskje hovednøkkelen til at jeg har vært ti år i denne jobben.
De siste åtte årene har jeg hatt turnusarbeid og nattarbeid. Jeg stortrives med det. For meg passer det helt perfekt å jobbe ei uke på og en uke av. Man går selvfølgelig glipp mye på privaten, men jeg føler at jobben veier opp for det. I tillegg er det deilig å ha en hel uke fri. Man kan planlegge mye i den tiden, man kan reise bort, dra fire-fem dager på fjellet, eller være sosial.
Hva liker du minst?
– Det må være følelsen av at man ikke strekker til. Det skjer når vi har veldig mye å gjøre i løpet av en natt, og vi ikke blir ferdig med arbeidsoppgavene våre. Det er kjedelig. Heldigvis skjer det sjelden.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det finnes veldig mange muligheter, fordi yrket er så bredt. Du kan for eksempel jobbe i bymiljøet og gå gjennom butikker i sentrumsområdet. Du kan også passe på et avgrenset område eller jobbe på offentlige bygg som rådhus eller tinghus. Det er også mulig å sitte på en alarmstasjon, tolke alarmsignaler og ringe til kunder.
Vektere jobber på flyplasser for å utføre sikkerhetskontroll, med ISPS-vakthold og styrer adgangskontroll på skip. Noen jobber på kjøpesentre. Du kan jobbe med kulturarrangementer, sportsarrangementer eller jobbe som VIP-vakt.
Hva tjener en vekter?
– Hvis du har vanlig dagjobb starter du på 211 kroner i timen. Hvis du jobber 35,5 timers uke, får du 11 kroner mer per time. Som vekter har du mye tjenestetillegg. Du kan blant annet få kvelds- og nattillegg, mobilt tillegg og utrykningstillegg. Det finnes en lang liste som står i overenskomsten.
Hvordan er sjansene for å få jobb som vekter?
– De er veldig store. Bransjen vokser veldig og det trengs stadig folk. Vi har observert det i flere år. Folk har blitt mer opptatt av sikkerheten og flere vil leie tjenester. Det er vektere over hele landet. Det finnes også vekterselskaper i distriktene, men i de større byene er det mest jobb.
Tilhørende utdanninger
Sikkerhetsfag
Du lærer å forebygge og redusere konsekvenser av uønskede hendelser som uhell, ulykker og kriminelle handlinger.
Finn studier