Vekter

– Til og med det å tømme søppel eller fylle på antibac kan være fint, forteller vekter Malii Lea som fortsatt ikke har funnet noe hun ikke liker med yrket sitt.
Portrettbilde av vekter Malii Lea
Malii Lea, 28 år
Vekter
Avarn Security
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Dette er et yrke som krever at du er løsningsorientert, serviceinnstilt, fleksibel og har stå-på-vilje. »
― Malii Lea
Intervju:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 04.11.2021
«Dette er et yrke som krever at du er løsningsorientert, serviceinnstilt, fleksibel og har stå-på-vilje. »
― Malii Lea
«Det er vektere over alt og det er plass til mange forskjellige mennesker i dette yrket.»
― Malii Lea

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært serviceinnstilt og løsningsorientert, og jeg ønsket meg en karriere som var meningsfylt og samfunnsnyttig. Derfor følte jeg vekteryrket passet meg godt. Jeg er også en menneskeglad person og i yrket blir jeg kjent med mange nye mennesker med forskjellig bakgrunn.

Image
Vekter Malii Lea viser vei i et køsystem

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber på et kjøpesenter rett utenfor Bergen. Du kan komme med ønsker til hvor du har tjenesten din og jeg har blant annet jobbet i adgangskontroll på et industrianlegg, som pasientvakt på Haukeland sykehus og på karantenehotell. På senteret har vi en del driftsoppgaver i tillegg til vanlige vekteroppgaver. Arbeidsoppgavene innebærer søppeltømming, gå brannrunder, låse opp og låse igjen butikker dersom butikkansatte har glemt nøkler. Vi har også førstelinjeberging og ansvar ved hendelser som brann og ved behov for førstehjelp.

Den viktigste oppgaven vi har er å være synlig på senteret. Vi skal bli kjent med de butikkansatte og være synlig for dem. Dersom vi er kjent med de ansatte, er ikke terskelen så høy for å komme i kontakt med oss. Vi tror det også har en forebyggende effekt å være synlig på senteret. Vi følger med på de besøkende og kan gripe inn dersom noen er ufine mot butikkansatte for eksempel.

Vi har også ansvar for å åpne og stenge senteret. Fra mandag til fredag er arbeidstiden fra klokken 10.00 til 21.00 og på lørdag fra 10.00 til 19.00. Siden vaktene er såpass lange, har vi to til tre dager fri i løpet av en uke. På jobb har jeg på meg vekteruniform for å kunne være synlig for kundene og butikkansatte. Vi må være serviceinnstilte og kunne svare på spørsmål, og da er det også viktig å ha kjennskap til bygningen man jobber i.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Du må ta vekterkurset, et kurs som går over fem uker. Etter kursperioden går du opp til en muntlig og en skriftlig eksamen, og får vektersertifikatet dersom du består begge eksamenene. Tidligere var utdanningen for å bli vekter noen dager på kurs og etterpå en praksisperiode før du kunne begynne å jobbe som vekter.

Selv gikk jeg vekterkurset på fem uker og besto eksamenene, før jeg søkte jobb i Avarn Security.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Dette er et yrke som krever at du er løsningsorientert, serviceinnstilt, fleksibel og har stå-på-vilje. Har du ikke disse kvalifikasjonene, kan det bli vanskelig å jobbe som vekter. Du møter på mange forskjellige mennesker og da trenger du disse egenskapene.

Hva liker du best med dette yrket?

– At jeg får mulighet til å yte service og sørge for at andres hverdag blir bedre. Jeg er også veldig glad for at jeg får mulighet til å møte mange mennesker med forskjellig bakgrunn. I tillegg har jeg veldig gode kollegaer og en ledelse som tar vare på oss. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg har fortsatt ikke funnet noe jeg ikke liker.

Image
Vekter Malii Lea går med uniform, utenfor et grått telt

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Som nevnt må du være løsningsorientert, serviceinnstilt, fleksibel og ha stå-på-vilje. Det er også en fordel å være en blid og glad person. Av og til møter du på sure mennesker, men du bør kunne møte de med et smil og prøve å gjøre hverdagen deres litt bedre. Det er også viktig å kunne være fleksibel og stille ved behov. Du må kunne stå i dine egne beslutninger, men det må være i samspill med vaktselskapets regler. Det er også kjempeviktig å ha respekt for alle du møter og ikke se ned på dem.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som vekter finnes det mange muligheter. Du kan jobbe som mobil-vekter og kjøre rundt til alarmer og gå kontroller, du kan kjøre verditransport, jobbe som pasientvakt, jobbe i resepsjoner, på flyplass, i bank eller på byggeplass, for å nevne noe. Det er vektere over alt og det er plass til mange forskjellige mennesker i dette yrket. Du kan også jobbe deg oppover i systemet og ta fagbrev i sikkerhetsfaget etter å ha jobbet som vekter i noen år.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Vi får lønn i henhold til tariff og den begynner på 190 kroner timen.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få jobb som vekter. I samfunnet i dag er det blitt mer fokus på sikkerhet og stadig flere velger sikkerhetsløsninger fra vekterselskap. Det gir vektere flere jobbmuligheter. 

Tilhørende utdanninger

Sikkerhetsfag

Du lærer å forebygge og redusere konsekvenser av uønskede hendelser som uhell, ulykker og kriminelle handlinger.

Finn studier