Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte dette yrket fordi jeg er glad i å jobbe, jeg liker å bruke kroppen min og være ute nesten hele året i frisk luft. Jeg har alltid drevet med idrett, og jeg følte at denne jobben kunne bidra til at jeg kan bruke kroppen aktivt.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg sover på brakke fra mandag til torsdag, det er arbeidsdagene mine i løpet av uken. Jeg våkner opp klokken 05.30, og det første jeg gjør er å dra i kantinen for å hente mat som jeg skal spise utover dagen. Klokken syv skifter jeg til arbeidsklær, og starter arbeidsdagen med et morgenmøte. Der får vi utdelt forskjellige oppgaver som må utføres den dagen. Dagen min er variert, jeg gjør alt fra å legge rør, kumbygge og planere, til å forskale og betonglegge. Vi har matpause klokken 11:30 og 15:30 og klokken 18:00 er vi ferdige for dagen. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli vei- og anleggsarbeider så må man gå to år på yrkesfag og to år som lærling , eller fire år som lærling .

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med yrket mitt er at det er veldig sosialt og jeg får brukt kroppen variert. I mitt firma får jeg vi fri på fredager, da vi jobber turnus , og det setter jeg stor pris på. Noe som også er fint med dette yrket er at man er mye ute, og da får man sett mye fin natur og opplevd landet på en helt annen måte.

Hva liker dårligst med yrket?

– Det jeg liker minst med yrket er å måtte å jobbe ute når det begynner å bli kaldt, eller hvis det regner mye over en lengre periode. Utenom det trives jeg godt.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg ville sagt at det er mange som passer til å bli vei- og anleggsarbeider. Man må være motivert, glad i å jobbe og klare å jobbe strukturert. Dette kan være en krevende jobb dersom du sliter med ryggen eller andre kroppsdeler, dette er en fysisk jobb hvor man bruker mye av kroppen gjennom dagen.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange yrkesveier man kan gå når man er vei- og anleggsarbeider. Man kan ta mer utdanning og bli grunnarbeider, rørlegger, maskinfører, eller man kan gå på fagskole hvor man kan bli ingeniør, formann, anleggsleder eller prosjektleder. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– I min bedrift kan man forvente en årslønn på 500.000 til 600.000 kroner uten overtid.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg ville sagt at dersom man er motivert og lærevillig, så er sjansene store for å bli en vei- og anleggsarbeider.

Tekst:
 Jonina Reynisdottir
Dagen min er varierte, jeg gjør alt ifra å legge rør, kumbygge, planere, forskale og betonglegge.
Det jeg liker best med yrket mitt er at det er veldig sosialt og jeg får brukt kroppen variert.