Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid elsket å fikle med små ting, og toppen av lykke er å få det til å fungere. Jeg hadde en sjef på en sommerjobb som snakket varmt om yrket urmaker. Han ordnet så jeg fikk en lørdagsjobb hos en urmaker, og med det var mitt valg tatt. Vi er få urmakere i Norge, og det utdannes kun mellom to og seks urmakere i året. Jeg er veldig stolt av å tilhøre en eksklusiv yrkesgruppe i et lite verneverdig fag.

Image
Urmaker Kasper bruker spesialverktøy for å reparere en klokke.
Lenke
Privat
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Noen dager skrur jeg på et gammelt skipsur, neste dag på en 60-talls Omega-klokke. Uansett hva jeg skrur på, begynner hver dag med en god kaffe sammen med kollegaene mine. Jeg jobber på et verksted som er kjent for å reparere og vedlikeholde gamle urverk. Noen kunder sender klokken i posten, og andre kommer innom. Ofte kommer kundene innom fordi de er interessert i mekanikk, syntes det er spennende å se hvordan vi jobber og ønsker å lære litt om klokker.

Jeg jobber med alle typer klokker, noen er verdifulle, andre har stor affeksjonsverdi. Ofte er det klokker som går i arv og det er viktig at de blir tatt godt vare på. Selv har jeg sluttet å tenke på hva en klokke er verdt. Jobben min er å gjøre alle kunder fornøyde.

De vanligste arbeidsoppgavene er å skifte batterier, rense klokker, lete etter feil, reparere og restaurere. Jeg undersøker klokken og gir kunden en cirkapris på hva reparasjonen vil koste.   

I et standard urverk er det veldig mange deler. Mange er mikroskopiske, og jeg jobber alltid med lupe. Jeg bruker ulike typer finverktøy som for eksempel en pinsettlignende-tang. Jeg tar aldri på delene fordi fett og syre på fingrene kan etse seg inn og skade urverket. Det har jeg sett mange eksempler på i gamle urverk. Til gamle ur er det vanskelig å bestille deler, og å tilpasse deler fra andre ur er utfordrende og spennende.

Urmaker er et eldgammelt yrke og UNESCO-vernet som håndverk, samtidig er det veldig i tiden fordi det er miljøvennlig. Vi reparer og vedlikeholder framfor å kaste.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Landslinjen på Kongsberg er den eneste urmakerskolen i landet. Utdanningsløpet er to år på skole og to år i lære før man tar svennebrevet.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket krever lite rent fysisk annet enn godt syn og at begge hender fungerer. Jobben kan tilpasses mange typer funksjonsnedsettelser. Selv klarer jeg ikke å sitte stille lenge, men yrket passer meg godt likevel. Jeg går en liten runde en gang iblant og så fortsetter jeg.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg lærer noe nytt hver dag. Alt fra feil jeg ikke har sett før, til noe nytt om et urmerke. Noen ganger får jeg en syk aha opplevelse når jeg forstår noe nytt. For meg er dette som å jobbe med min store hobby, og som en bonus tjener jeg også penger på det.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er lett å ødelegge bitte små deler og jeg må være uhyre forsiktig. Jeg er heller ikke veldig glad i å vente på deler. 

Image
Urmaker Kasper må alltid jobbe med lupe.
Lenke
Privat
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Som type må du like mekanikk, å drive med ørsmå deler og være tålmodig. Å utfordre seg selv og kunne tenke ut av boksen når det trengs er andre gode egenskaper som urmaker.

De som liker å fikle og syntes det er gøy med finmekanikk kan passe som urmakere. En som er fingerferdig, veldig systematisk og liker å snakke med kunder, har det som trengs for å bli en god urmaker.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er overraskende mange muligheter. De fleste jobber hos en urmaker, på et verksted eller starter for seg selv. I teorien er du en mikromekaniker og med det åpnes det bokstavelig talt en ny verden. Et eksempel på mikromekanikk er våpenindustrien, oljeindustrien, og for å ta i litt, hvorfor ikke NASA? All industri trenger mikrodeler og med fagbrev i et mikrofag, eventuelle sertifiseringer og videreutdanning, vil jeg påstå at man er godt rustet som urmaker. Selv skal jeg snart på kurs for å sertifiseres som OMEGA reparatør.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Startlønnen ligger rundt 400 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke vanskelig. Det utdannes få urmakere og en faglig interessert vil lett kunne finne jobb.

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
Jeg er veldig stolt av å tilhøre en eksklusiv yrkesgruppe i et lite verneverdig fag. Det er et eldgammelt yrke og UNESCO-vernet som håndverk.
En som er fingerferdig, veldig systematisk og liker å snakke med kunder, har det som trengs for å bli en god urmaker.