Hvorfor valgte du å bli urmaker?

– Onkelen min er urmaker, jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det samme som han, så jeg fant en interesse for faget i ung alder. I tillegg er jeg interessert i klokker og holder meg oppdatert på utviklingen i klokkeverden.

Image
Lisens
1

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

– Det fine med å være urmaker er at ingen arbeidsdag er lik. De siste årene har klokkeinteressen i Norge eksplodert, så det kommer alltid inn forskjellige modeller og ulike problemstillinger som må løses. Det er ulike oppgaver som må gjøres i løpet av en dag som for eksempel reparasjon av klokker, gi pris og tilbud til kunder og gjennomføre de siste testene av ferdig reparerte klokker. Så dagene går stort sett med til å vedlikeholde og reparere klokker. Det er et tidkrevende arbeid som krever høy konsentrasjon og nøyaktighet.

Hva kreves for å kunne jobbe som urmaker?

– Tålmodighet og nøyaktighet er to veldig viktige egenskaper som man bør ha når man jobber som urmaker. I tillegg er teknisk innsikt en god ting å ha med seg, man må forstå hvordan klokkene er bygd opp og hvordan de virker. De fleste klokkene jeg jobber med tar opptil et år å produsere, det er et fantastisk maskineri man jobber med, så man må ha respekt for det man gjør.

Det finnes ulike måter å utdanne seg som urmaker på. Det er to steder i Norge hvor man kan gå på skole for å bli urmaker, Kongsberg VGS og Plus-Skolen i Fredrikstad. Man søker seg inn på Vg2 Ur- og instrumentmaker etter VG1. Skolene godtar Vg1 TIPP, elektrofag eller design og håndverk. Når man er ferdig med Vg2 så går man ut i lære som urmaker. Selv tok jeg ur- og instrumentmaker på Kongsberg VGS før jeg gikk ut i lære her hos Nortime.

Hvem passer ikke som urmaker?

– Folk som har dårlig tid. Det å jobbe som urmaker er veldig tidkrevende operasjon. En jobb på en klokke kan fort ta 4–5 timer, så man må ha en god del tålmodighet. Det er neppe en jobb for folk som ikke er opptatt av teknikk eller ser problemer istedenfor løsninger.

Hva liker du best med urmakeryrket?

– Når man får ting til og skjønner hva feilen eller problemet med klokken er. Det er en deilig følelse å sette sammen klokka etter å ha jobbet lenge med den, og se at alt går akkurat som det skal. I tillegg er det alltid veldig spesielt å få liv i et gammelt ur, som kanskje har vært et arvestykke i noen generasjoner. Det er en god følelse og anerkjennelsen man får av kunden er også veldig god.

Hva liker du minst med yrket som urmaker?

– Det er selvfølgelig ting som er litt mindre morsomt enn andre ting. Man vil jo for eksempel heller skru på et kult armbåndsur enn en veggklokke. Men det er en del av jobben at man skal takle alle situasjoner som dukker opp og gjøre sitt beste. Man får like mye glede av å få et veggur, som et armbåndsur, til å fungere igjen.

Image
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes det?

– Man kan ta mesterbrev som i andre håndverksfag. Det er en veldig fin tilleggsutdanning hvor man lærer mer rundt det å drive en bedrift, hvor økonomi, markedsføring og slike ting er en naturlig del av utdannelsen. I tillegg er det mange muligheter til å ta tilleggsutdanninger hos de ulike klokkeprodusentene. Da kan du utvikle kompetansen din på diverse merker, og spesialisere deg inn mot dette. Disse utdannelsene er ofte nede i Sveits, og man er der i 2–3 måneder for å få ordentlig opplæring. Det fine med urmakeryrket er at det hele tiden foregår en utvikling, så du kan ta videreutdanning hele livet hvis du har lyst.

Hva er sjansene for å få jobb?

– Det er veldig få folk som jobber som urmaker. Samtidig er etterspørselen høy. Så sjansen for å få seg jobb er veldig høy, det er nesten bare å gå inn til en urmaker hvor som helst i verden og si man vil ha jobb. Det fine er også at behovet bare vil vedvare og øke. Trenden med å bruke og gå med klokker blir bare større og større så det er et veldig sikkert fag å velge.

Hva kan man forvente i lønn som urmaker?

– Gjennomsnittslønnen til en nyutdannet urmaker ligger på litt over 400 000 kroner i året.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.