Treskjærer Ingvild Aunan

YrkesintervjuTreskjærer favoritt ikon

- Sans for linjer og former og kunnskap om tre er viktige forutsetninger for en treskjærer, sier Ingvild Aunan.

Ingvild Aunan
54 år
Treskjærer/møbelrestaurerer
Selvstendig næringsdrivende på Grünerløkka i Oslo
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg ville ha en skapende jobb og som ung hadde jeg en uklar idé om et lite snekkerverksted. Valget falt på møbelsnekker, og deretter var det litt tilfeldig at jeg også tok svennebrevet som treskjærer.

Kombinasjonen av å være både treskjærer og møbelsnekker/restaurerer er veldig nyttig.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Jeg driver et enkeltmannsforetak og deler verksted med flere andre som driver innen den samme sjangeren. Treskjæring utgjør cirka 10 % av oppdragene mine. Resten er møbelrestaurering.

redigert2_redigert_yrkesintervju_-treskjaerer.jpg

Treskjæreren arbeider.
All rights reserved.

En type oppdrag jeg ofte får er å komplettere manglende deler på ornamenter og utskjæringer på for eksempel speilrammer og møbler. Da bruker jeg kalkerpapir og tegner utskjæringen. Så fester jeg biten til det originale objektet og former selve delen. Det kan være en tidkrevende jobb. 

Jobben innebærer også en del  kundekontakt og administrative oppgaver. Kundene er privatpersoner, museer og organisasjoner. Jeg samarbeider ofte med forgyllere, møbeltapetserere og tredreiere. En gang i blant får jeg store treskjæreroppdrag, som for eksempel nå med restaurering av møbler i Eidsvoldbygningen.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli treskjærer?

- Jeg var utdannet møbelsnekker og mesteren på Vikingskiphusets treskjærerverksted mente det var en nyttig bakgrunn for en treskjærer. Jeg gikk i lære i tre år og lærte meg alle stilarter. Å finne en lærlingplass er ikke enkelt idet det er ytterst få opplæringsbedrifter i Norge.

På Hjerleid videregående tilbys videregående utdanning innen design og håndverk med vekt på treskjæring. Lærlingplasser kan søkes vegg i vegg ved Hjerleid Senter for bygdekultur.  

redigert_yrkesintervju_-treskjaerer.jpg

Treskjæreren arbeider.
All rights reserved.

 

 

 

Hva er det beste med yrket ditt?

- Det er fint å ha friheten til å kunne organisere min egen arbeidsdag. Foruten det praktiske med kunnskap om håndverksteknikker, er det også viktig å ha en etisk tilnærming til arbeidet. Med det mener jeg respekt for det autentiske i gjenstandene jeg jobber med. Det er veldig interessant å finne ut av historien til møblene, både i form av spor på selve gjenstanden og også gjennom litteratur.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Den økonomiske usikkerheten ved å drive for meg selv kan til tider føles ganske tung, men når det er nok oppdrag er alt bare bra. 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Det er veldig få fast ansatte treskjærere i Norge og faget bør kombineres med et annet trefaglig yrke som for eksempel møbelsnekker, forgyller eller tredreier. Det vanligste er å starte sitt eget verksted.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg kan ikke gi en generell lønn for treskjærere. Det sikre er at det er dårlig betalt, og jeg mener det ikke er mulig å livnære seg av dette alene.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Som nevnt er det ikke mange faste jobber på landsbasis. Derfor starter de fleste sitt eget verksted.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Det er veldig få fast ansatte treskjærere i Norge og faget bør kombineres med et annet trefaglig yrke som for eksempel møbelsnekker, forgyller eller tredreier.
    • Jeg ville ha en skapende jobb og som ung hadde jeg en uklar idé om et lite snekkerverksted.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser