Treskjærer

Treskjæring er en ferdighet som kan ta tid å mestre, men etter hvert som man får taket på det føler man en stor følelse av mestring og stolthet over arbeidet man gjør, forteller treskjærer Karl Jermstad.
Portrettbilde av Karl Jermstad. Han har på seg sort t-shirt og en rutete åpen skjorte. Han smiler i kamera.
Karl Jermstad, 27 år
Treskjærer
Student for øyeblikket
«Mange treskjærere velger å starte sin egen virksomhet og jobber som selvstendig næringsdrivende. »
― Karl Jermstad
Tekst og foto:
Andreas Bugge Sandmo
Publisert: 25.02.2023
«Mange treskjærere velger å starte sin egen virksomhet og jobber som selvstendig næringsdrivende. »
― Karl Jermstad
«Treskjæreryrket passer for personer som er kreative, tålmodige og som har en interesse for trebearbeiding.»
― Karl Jermstad

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg jobber ikke direkte som en treskjærer, men gjør en del ting innimellom på privaten som treskjærer. Jeg kunne ingenting om treskjæring før i 2015. Da gikk jeg på folkehøgskole i Voss. Der ble jeg skadet og mens jeg var skadet så ble jeg introdusert for treskjæring.

Etter det bestemte jeg meg for å ta et svennebrev i treskjæring. Morfar holder på litt med trearbeid etter han ble pensjonist, så det var det som var inngangen til et verksted. Hadde ikke peiling på at det var et eget fag før etter Voss. 

Image
En mann står bøyd over en firkantet kasse, han høvler av den ene siden på kassa.
Privat

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som treskjærer jobber man som regel vanlige arbeidsdager med vanlig arbeidstid, til man har for mye å gjøre. Man starter på morgenen, skaffer seg en oversikt over de prosjektene man holder på med.

Hva man jobber med og hvordan man jobber varierer ut ifra om man jobber med nyutviklede produkter eller reparasjoner og rekonstruksjoner av gammel treskjæring. Likevel foregår prosessen ofte i dialog med kunder, der man lager tegninger og ornamenter som passer til kundens ønsker.

Dette kan foregå på verkstedet eller ute på stedet treskjæringen skal være. Underveis i prosjektene må man ofte gjøre en del møbelsnekring og forberedelser av emner som skal skjæres ut.

Man holder som regel på med en del langvarige prosjekter som tar flere dager. Man må også være forberedt med å jobbe med flere prosjekter samtidig. Som treskjærer styrer man som regel dagene sine ganske selv.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For at man skal kunne kalle seg en treskjærer på papiret må man ha svennebrev. Utdanningen er to år på videregående i treskjærerfag og deretter to år som lærling

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Treskjæreryrket passer for personer som er kreative, tålmodige og som har en interesse for trebearbeiding. Det er også viktig å ha gode håndverksmessige ferdigheter og evnen til å arbeide nøyaktig og presist.

Jeg er en type person som liker å bruke den tiden som er nødvendig for at resultatet skal bli bra, men samtidig så er jeg glad i prosesser som forkorter arbeidstiden der jeg ser det er mulig.

Treskjæreryrket passer ikke for personer som ikke har interesse eller evne for håndverk og kreativt arbeid. Det kan også være utfordrende for personer med dårlig fysisk helse eller som har allergier mot støv og treverk.

Det er også viktig å være klar over at treskjæring kan være en tidkrevende prosess, så man må være tålmodig og kunne arbeide gjennom vanskelige perioder for å lykkes i dette yrket.

Hva liker du best med å være treskjærer? 

– Treskjæring er en ferdighet som kan ta tid å mestre, men etter hvert som man får taket på det får man en stor følelse av mestring og stolthet over arbeidet man gjør. Det er også en ganske avslappende og terapeutisk aktivitet.

Man lager mange forskjellige produkter og kunstverk, og det er egentlig ingen grenser for hva du kan lage. For meg er det derfor den håndverksmessige prosessen av faget som er det beste, og det er kanskje der jeg er best, men jeg liker også hele prosessen med å gå fra idé og tegning, til ferdig produkt i andre enden.

I tillegg liker jeg hvor godt kjent man blir med de materialene man jobber med. Man lærer seg å lese kvalitetene og egenskapene til de ulike tresortene. Det resulterer i at man ikke bare lærer seg å skjære ornamentikk, men man får gode håndverksmessige ferdigheter til å lage nesten hva man vil.

Hva liker du minst?

– Treskjæring er en tidkrevende prosess som kan ta timer, dager eller til og med uker å fullføre, avhengig av størrelsen og kompleksiteten til stykket som skjæres ut. Det jeg liker minst er at det er vanskelig for faget og henge med i det moderne samfunnet.

Det tar lang tid for faget å tilpasse seg fordi mye av jobben gjøres med gamle teknikker for hånd. For min del er jeg veldig glad i å lage ting som blir sett og brukt av andre, og da er det vanskelig å ta betalt for alle timene det tar å lage ting ekstra fint.

Image
En mann står bøyd over en treplate med detaljert mønster skjært ut i tre. i Hånden holder han et verktøy.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som treskjærer har man flere karriereveier å velge mellom. Først og fremst er treskjæring et håndverksfag med et rikt bruksområde. Faget har også en lang felles historie med en rekke andre yrkesretninger. Mye av det som har blitt laget før oss har blitt bevart gjennom generasjoner og man kan derfor finne elementer fra faget langt tilbake i tid.

Denne kombinasjonen av teori og praksis komplementerer mye av det man studerer i bygningsvern, historiefag og arkitekt- og designfag. På grunn av dette er det ikke uvanlig å se at personer som har fullført en treskjærerutdanning, går videre til høyere utdanning.

Faget ligger også veldig nært knyttet opp mot møbelsnekring. Mange treskjærere jobber derfor også som møbelsnekkere i tillegg.

En kul ting jeg gjorde i lærlingtiden min var å jobbe med forgylling. Jeg fikk muligheten til å dra til London i tre måneder hvor jeg arbeidet med forgylling. Der jobbet jeg med restaurering, reparering og forgylling av gamle møbler til forskjellige herskapshus i England. Forgylling er kunsten å overtrekke en flate med gull. Dette var veldig givende og gjorde at treskjæring fikk en ny dimensjon for meg. 

Hva kan man forvente i lønn som treskjærer?

– Lønna kommer veldig an på hva du jobber med innenfor faget. I faste stillinger er det mer satt. Da er det rundt 350.000-450.000 kroner i lønn. Dette kan variere veldig. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som treskjærer? 

– I Norge er det ganske få bedrifter som holder på med treskjæring, og har flere ansatte. Det er som regel stillinger på videregående skoler eller museer. 

Mange treskjærere velger å starte sin egen virksomhet og jobber som selvstendig næringsdrivende. Dette gir dem frihet til å arbeide med ulike prosjekter og kunder etter eget ønske. Ofte jobber man med en kombinasjon av treskjæring og produktutvikling rettet mot kunder, men man kan også jobbe mye med å holde treskjærerkurs.

Hvis man bygger videre på fagbrevet så er sjansene store for å få seg jobb. Jeg tar arkitektutdanning på siden og da tror jeg det fagbrevet i bunn er et stort pluss. Da tror jeg mange bedrifter ser verdien av å ha det fagbrevet i tillegg. Som treskjærer er det litt mindre siden det ikke er så veldig mange faste stillinger i Norge

Tilhørende utdanninger

Treskjærerfag

Du lærer å om tegning og skjæring av ornament i ulike klassiske stilarter og stimulere til figur- og bildeskjæring.

Finn studier