Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har vært interessert i håndverk helt siden jeg var liten. Det har vært som en indre dragning fra barnsben av, mot det å lage ting, forme noe helt selv, og se det bli en gjenstand. Der jeg vokste opp, på Oslo vest, var det helt utenkelig å ta en håndverksutdanning. Da jeg gikk på Blindern, hvor jeg studerte historie, kunsthistorie, religionshistorie, dukket det opp en mulighet for å bli lærling innen treskjærerfaget. Det var jo det jeg egentlig hadde lyst til, så da blåste jeg i hele Blindern-planen og hoppet i det.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som selvstendig næringsdrivende kan jeg jo i teorien velge selv når jeg vil jobbe. De siste årene har jeg drevet et verksted, og da har jeg åpningstider og kontortid jeg må forholde meg til. Jeg har også hatt mange lærlinger de siste årene, og da følger vi jo en viss timeplan. Når man driver selv består dagene av en god del logistikk og administrasjon.

Hverdagene blir helt ulike, noen ganger reiser jeg ut for å jobbe, enten lokalt eller lenger unna. Enkelte dager underviser jeg, og andre dager står jeg mest i verkstedet og skjærer. Oppdragene er veldig varierte, så jeg har sjelden skåret den samme tingen to ganger.

I vår skar lærlingene mine og jeg et våpenskjold til Stortinget. Oppdraget var å gjenskape det vakre, gamle våpenskjoldet som hang i stortingshallen, frem til det av en eller annen grunn ble kasta på dynga i 1910. Basert på gamle beskrivelser, bilder og noen tegninger, skulle vi rekonstruere det. I motsetning til hva mange kanskje tror, er det sjelden jeg lager produkter som noen så kommer og kjøper litt sånn tilfeldig. De fleste oppdrag går ut på å kopiere eller konstruere noe for en kunde, og det er som regel lite rom for kreative grep.

Image
Lisens
1

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– I dag er det ikke noe krav om utdanning for å jobbe som treskjærer, men man bør ha et svennebrev . For å få det går man to år på videregående og to år som lærling . Treskjærerfaget er klassifisert som lite og verneverdig, så det finnes spesialordninger som gjør at du kan stå fire år i et verksted for å få svennebrevet. Jeg vil understreke at svennebrev er viktig, uten det er man hjelpeløs. Det er utrolig mange systemer man må lære seg innenfor teknikk, og det kan man ikke lære seg selv.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Treskjæreryrket passer ikke for folk som vil tjene raske penger, og som er motivert av penger. Er man utålmodig, så er det heller ikke noen god match. Det kan være lange, saktegående prosesser for å komme i mål med et oppdrag.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det gir meg rett og slett en innmari god følelse, de gangene jeg jobber med noe og ser det blir bra. Det gir en helt fantastisk tilfredsstillelse. Jeg får ikke den følelsen hver gang jeg lager noe, ofte har kunden lagt føringer som gjør at jeg ikke kan lage et produkt på den måten jeg tror det blir penest. I tillegg er det fint å tenke på at det jeg lager blir stående, det blir værende i verden i flere hundre år.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Mange kunder tror jeg er kunstner, ikke håndverker. Å være håndverker innebærer at jeg må legge på moms på prisene. Dette gjør at jeg ofte må argumentere for momsen, forsvare at jeg er nødt til å kreve inn de pengene for hvert oppdrag. Innimellom har jeg jo vanskelige kunder med lange, kompliserte prosesser, og disse konfliktene, krangling med gjerrige kunder, er nok det jeg liker minst. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Liker man å skape ting og er interessert i historie, så er dette et perfekt yrke. Det er viktig å ha en viss grad av tålmodighet, samtidig som man bør ha en viss grad av sosiale antenner. Jeg må jo møte kunder, og ofte selge inn meg selv og tjenestene mine. Det er beintøft å leve av dette på fulltid. Så vidt meg bekjent er det kun jeg i Norge som gjør det. En stå på-vilje er helt avgjørende og man må være motivert for å jobbe hardt.

I løpet av årene har jeg hatt 23 lærlinger, og alle har vært helt forskjellige, så det er ikke én type dette yrket passer for.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Av disse 23 lærlingene så har flere gått videre til arkitekthøgskolen, eller blitt møbelsnekkere eller tømrere. Som regel går de over til et yrke der det er et bedre marked for å selge tjenestene sine. Noen har blitt kunstnere, og de gjør det utrolig godt, nettopp fordi de har lært så mange teknikker på veien mot å bli treskjærer. Med et svennebrev i treskjæring er man klar for å takle det meste innen kunst og design. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er veldig vanskelig å si noe om. Det er som nevnt vanskelig å leve av dette alene. Jeg tar ut en vanlig trearbeiderlønn etter tariff , og det ligger vel på rundt 350 000 i året. Det er få av de timene jeg jobber som jeg faktisk kan fakturere for, det er kun de timene jeg står med et jern i hånda og skjærer. Hadde jeg fakturert for alle timene knyttet til et oppdrag, kunne jeg tjent godt, men da hadde tjenestene mine blitt så kostbare at ingen ville kjøpe dem.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Sjansene for ansettelse er omtrent ikke-eksisterende. I de 25 årene jeg har holdt på med dette har jeg hatt én lærerjobb, på treskjærerskolen på Dovre, men det er virkelig et hederlig unntak fra regelen. Alle har derimot muligheten for å starte for seg selv, som er det vanligste når man jobber som treskjærer.

Med et svennebrev i treskjæring er man klar for å takle det meste innen kunst og design.
Liker man å skape ting og er interessert i historie så er dette et perfekt yrke.