Tredreier Bjørn-Gunnar Eliasen

YrkesintervjuTredreier favoritt ikon

Bjørn-Gunnar Eliasen er Oslos eneste tredreier, men han tror at faget snart får en ny renessanse.

Bjørn-Gunnar Eliasen
36 år
Tredreier/møbelsnekker
B.wood i Bærum
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg begynte på tredreierkurs som 13-åring, og var fast bestemt på å bli tredreier. Faget er dessverre så lite og verneverdig at det ikke fantes noen lærlingeplass. Jeg ble derfor møbelsnekker først. I dag driver jeg en liten bedrift både som møbelsnekker og tredreier.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Selv dreier jeg kun for hånd, og møbelsnekkere er de største kundene, men også privatpersoner som har spesielle ønsker. Typiske oppdrag er å dreie restaureringsdetaljer som knotter, buede hjørnelister, meklere og balustre. Når noen for eksempel bygger en loftsleilighet i en gammel bygård, dreier jeg balustre og meklere for at trappen skal være gjennomgående lik i hele gården. Jeg lager også dreide søyler og møbeldeler som bordben.

redigert_tredreier_3.jpg

Et nytt produkt lages i dreiebenken.
All rights reserved.

Det er sjelden store ordre og det betyr at jeg ikke kan lage verktøy til alle oppdrag, men må tenke ut alternative løsninger. Å hånddreie tre er en presisjonsjobb, hvor jeg må føle målene og kjenne hvordan tresortene reagerer. Noen mål kan jeg risse opp, men dybden må føles - og det kommer med erfaring.

Jeg har i dag en møbelsnekker og to lærlinger ansatt. Derfor er det en del administrative oppgaver som jeg ikke slipper unna.

På 40-tallet var det mange tredreiere i Norge, og jeg tror bestemt at faget vil komme tilbake. Folk vil ha noe særegent og unikt, og IKEA-løsninger er ikke svaret på alles drømmer. 

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli tredreier?

- Selv er jeg utdannet møbelsnekker. Det er ikke lett å leve av kun tredreiing med mindre man jobber for eksempel innen møbelindustrien. Der er det gjerne CNC-maskiner som gjør jobben.

redigert_tredreier_4.jpg

Tredreierens verktøy.
All rights reserved.

Jeg har hatt flere praksisuker hos tredreiermester Johannes Riber. Når han pensjonerte seg var det få muligheter for meg. Han var den eneste som kunne gi meg nødvendig praksis. Han fulgte meg opp, veiledet meg og har gitt meg gode råd og tips fram til nå.

Det beste rådet jeg kan gi til alle som ønsker å ta samme utdanning, er å sjekke ut om det er en mulighet til å få en lærlingplass for å ta svennebrevet. I dag er det nye muligheter ettersom Hjerleid Senter for bygdekultur har ambisjoner om å starte opp en fullstendig tredreierurdanning.

Selv var jeg var utålmodig etter å starte for meg selv og tok fagbrevet som møbelsnekker som privatist. Å jobbe som både møbelsnekker og tredreier er en ypperlig kombinasjon.

Å ha kunnskap om tre og vite hvordan det oppfører seg, og samtidig tenke ut løsninger til unike oppdrag, er viktig for en tredreier.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Å dreie har en nesten terapeutisk virkning og gjør meg glad. Det krever 100% tilstedeværelse og et sekunds uoppmerksomhet er nok til å ødelegge produktet. Med andre ord er det ikke plass til andre tanker enn akkurat det jeg dreier, og det liker jeg godt.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

- Prissetting er ofte frustrerende. Kundene tenker sjelden på hvor stor arbeidsinnsats som ligger bak hvert produkt. Det virker så enkelt. Jeg skulle gjerne sett at folk tenker kvalitet framfor pris.

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Å dreie tre er et litt sært yrke og et veldig smalt fagfelt. Jeg synes å være både møbelsnekker og tredreier er en flott kombinasjon. For tredreiere er det jobbmuligheter innen møbelindustrien, men det er oftest på automatbenk (CNC). Man kan også kombinere tredreier med treskjærer, men for å velge denne typen yrke må man ville det veldig sterkt. De aller fleste starter for seg selv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Det er et vanskelig spørsmål fordi det er få å sammenligne seg med. En vanlig industrilønn er antagelig relevant for en tredreier.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Det er et mikroskopisk jobbmarked akkurat nå. Å begynne for seg selv er den beste utveien per i dag.

Faget er dokumentert fra 1000 år før Kristus og følger konjunkturene. Jeg tror at med den norske levestandarden, og alle de som ønsker noe spesielt og har råd til å være kvalitetsbevisste, kan gi faget en ny start.

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • Å dreie har en nesten terapeutisk virkning og gjør meg glad.
    • Det beste rådet jeg kan gi til alle som ønsker å ta samme utdanning, er å sjekke ut om det er en mulighet til å få en lærlingplass for å ta svennebrevet.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser