Tredreier
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg ble vel satt litt på sporet av faren min. Han var ikke håndverker selv, men andre slektninger kunne en del, og det satte meg i gang. Jeg utdannet meg først til trappesnekker, og dreide på fritiden, men etter hvert overtok tredreiing som hovedvirket mitt. Nå har jeg holdt på i 22 år med dette som hovedvirke, og trives svært godt med det.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg driver for meg selv, og da gjør man jo alene alt som en større bedrift har flere mennesker til å ta seg av. Det betyr at jeg i løpet av en arbeidsdag kan gjøre alt fra å ta imot, registrere og planlegge nye oppdrag, skaffe materialer, utføre oppdrag og levere eller sende produktene. Jeg starter alltid dagen på kontoret, der jeg leser mail og meldinger. Deretter begynner jeg å arbeide i verkstedet, og der blir jeg som regel resten av arbeidsdagen.
Noen kunder kommer innom for å forklare hvordan de vil ha en jobb gjort, dette gjelder spesielt det lokale restaureringsmarkedet. Det vanligste er at jeg får oppdrag via telefon, sms, eller mail. Kunden sender bilder og kanskje en skisse, og så blir vi enige om hva det er jeg skal lage. Firmakunder kan også komme innom, men de fleste firmakundene har jeg hatt gjennom mange år, så de sender bare bestillingen på mail. Med enkelte kunder kan prosessen bli ganske lang, de vet ikke alltid helt hva de er ute etter, så noen dager kan jeg bruke mye tid på andre ting enn selve tredreiingen.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– På videregående går man felles med snekkerne, og så er det opplæring i bedrift etterpå. Noen jobber som snekker en stund og begynner med dreiing på siden av snekkerarbeidet. Dersom du gjør det lenge nok og kan dokumentere at du behersker teknikkene og alt som hører til tredreierfaget, kan du likevel ta fagbrevet. I dag er nok det den vanligste måten å gjøre det på.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Er man en utålmodig type så kan det bli en utfordring å bli en god tredreier.
Dreieteknikken er en ferdighet, noe du blir god i med mye øvelse. Dersom man begynner med dreiing som en hobby så har man tid til å leke seg med det, bruke tid på å bli god. Skal du leve av dette, må du få opp farten, og det kan ta lang tid før du er dreven i disse teknikkene. Er man ikke klar for å legge inn den innsatsen, så vil det bli en lang og tung vei mot målet.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Variasjonen er noe av det jeg liker best. Det dukker stadig opp spennende, nye oppgaver som gjør at jeg hele tiden lærer noe nytt. Kontakten man får gjennom mange år med andre tredreiere, kunder og leverandører er også trivelig. Dette har i flere tilfeller ført til gode vennskap.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Litt spøkefullt kan jeg jo si støvet. Når jeg jobber i verkstedet genereres det ofte mye støv. Men man venner seg til gode rutiner for å ikke bli for mye eksponert for dette.
Det å beregne priser kan være utfordrende. Noen vil ha en fast pris før jeg går i gang med oppdraget, men det er vanskelig å beregne riktig pris før jeg ser hvilke utfordringer jeg møter på underveis. Dette gjelder spesielt avanserte, mer komplekse jobber der det er flere faktorer som påvirker sluttresultatet.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Er du litt praktisk anlagt, liker tre som materiale og liker å forme, da kan du trives som tredreier. Litt teknisk innsikt er også en fordel. De fleste tredreiere er sin egen sjef, så det er viktig å ha litt disiplin. Dette yrket innebærer også en viss ustabilitet i oppdragsmengde, så det er en fordel å tåle litt uforutsigbarhet økonomi.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Du kan undervise i tredreierfaget, og dersom du trives med undervisning og har interesse for det, går det også an å drive kursvirksomhet.
Som tredreier bruker man også standard snekkermaskiner som gjør at man kan utføre en del snekkerarbeid. Jeg utfører for eksempel en del profilfresing av listverk til restaureringsmarkedet, som et supplement til dreiingen.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Min årslønn, som jobber fullt med tredreiing og trearbeid, ligger nok på samme nivå som en trevaresnekker. Det har tatt lang tid å komme dit. Jeg registrerte firmaet mitt i 1986, da jobbet jeg fremdeles med dette ved siden av vanlig jobb, før jeg i 1998 satset for fullt. Så det kan ta tid å bygge seg opp, men er man dedikert og ikke kresen på de oppdragene man får, går det an å leve av dette.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Du må skape din egen jobb. Jeg anbefaler alle å bli trevare- eller møbelsnekker først, og så begynne med dreiing på si. Er det oppdrag å få er det bare å sette i gang. Jeg håper dagens minimalistiske byggestil gradvis vil endres til en mer tredreiervennlig byggestil.
Tilhørende utdanninger
Tredreierfag
Du lærer å dreie tre og reparere produkter til bygg, møbler og innredning.
Finn studier