Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg har alltid likt å bruke kroppen og være aktiv. Siden jeg var ung, har jeg trent og vært innom flere ulike idretter. Da jeg skulle starte på videregående, tenkte jeg egentlig å gå idrettslinjen. Jeg kunne godt valgt den retningen, men jeg følte jeg var god på bygging og konstruksjoner, og hadde lett for å sette meg inn i det, derfor ble det byggfag i stedet. Mye av grunnen til at jeg valgte denne yrkesretningen, er også at det er mange muligheter etter at man har blitt tømrer. Man kan blant annet gå videre med mer utdanning, få andre arbeidsområder og større ansvar.

Image
Mann med svart caps og hørselvern skjærer over en plate med maskin
Lenke
Privat
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi produserer fra klokken 07.00 om annet ikke er avtalt med privat kunde eller annen oppdragsgiver. Da må planlegging, omskifting og annen logistikk være på plass i forkant – ingen betaler for stillestående arbeidskraft. Det å ha en plan og et mål for dagen er viktig. Noen ganger setter man dette målet selv, andre ganger blir det satt av en bygge- eller anleggsleder. Arbeidsdagene varierer veldig ut fra hvor man har prosjektet og hvem man skal møte. Noen ganger må vi som er hovedaktører ta imot rørleggere eller elektrikere som skal komme og gjøre sitt arbeid. Vårt arbeid er selve produksjonen, alt fra å bygge en god og stødig plattform, til å bygge rammeverk, vegger, tak osv. helt til vi kan sette nøkkelen i døra. For en god produksjon er det viktig å gjøre én fase av gangen. Holder vi på med én oppgave, vil det være lønnsomt og effektivt å gjøre seg helt ferdig før vi går inn i en annen fase. Det er lett å ødelegge materialer og overflater om man begynner på alle kanter samtidig.

Lengden på en vanlig arbeidsdag er fast i byggebransjen på lik linje med de fleste andre yrker, men siden vi driver arbeid som er svært varierende vil arbeidsdagen kunne måtte forkortes eller forlenges av praktiske årsaker. Det kan være alt fra vind og dårlig vær for å begrense eller hindre skade på bygninger og folk, til å måtte jobbe lengre noen dager for å bli ferdig med en bestemt oppgave. Vi kan for eksempel ikke ta helg hvis et takbytte pågår og taket ikke er tett før den vanlige arbeidsdagen er omme. Så det kan altså gå begge veier, og det kompenseres vi for.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å bli tømrer må man gå to år yrkesfag på videregående skole og videre to år som lærling i bedrift, der man helst skal prøve det meste av de vanligste tømreroppgavene. Man skal gjennom fire halvårsprøver, og etter to år i bedrift går man opp til fagprøven.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Som tømrer bør man ikke ha høydeskrekk. Håndterer man ikke å få kritikk, passer det kanskje ikke å bli tømrer, da man møter mye forskjellige folk, alt fra kollegaer til kunder. Man oppfatter ikke alltid alt likt og det er sjelden man gjennomfører prosjekter uten ulike synspunkter. Man bør også like å stå opp om morgenen. Vi starter arbeidsdagen klokka 07.00, og innen da må man ha spist godt, fått og forstått arbeidsoppgave, og kledt seg etter været og føret for dagen.

Hva liker du best med dette yrket?

– Det er å kunne løse noe for en kunde som kunden ikke selv så for seg, og som kunden blir veldig fornøyd med. Å skape noe som vises i mange år er jo også ganske artig. En annen ting jeg liker, er at man er raskt ut i arbeid etter skole, og kan begynne å etablere egen økonomi ganske tidlig. Også liker jeg det at det finnes mange muligheter for videre utdanning, ansvar og andre roller etter man er utdannet som tømrer.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det må være holdningene til yrket. Utenom det, er det veldig lite jeg ikke liker. Det er klart det er dager som ikke er like fine, det er jo helt åpenbart. Men til gjengjeld har vi mange fine dager der jeg ikke misunner de som sitter innendørs.

Image
Man med svart caps og arbeidsklær står i gardintrapp i et halvferdig bygg.
Lenke
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

–  Man bør være glad i å være ute, og glad i å være aktiv og bevege seg. Enkelte dager bærer vi mange kilo fram og tilbake, og da er det ikke dumt å ha litt styrke og kondisjon. Har man det ikke fra før så får man det uansett. I tillegg er det en fint å ha en skaperglede, at man liker å se det man gjør med hendene bli til noe. Å være litt utadvendt og frempå kan også være en fordel i noen roller, men ikke noe som kreves av alle. Tømrerfaget er stadig i utvikling, og det å være nysgjerrig på faget og hvorfor vi gjør som vi gjør, tror jeg også er en bra egenskap.

I tømreryrket vil det være en fordel å ha praktisk innsikt, men dette er noe som kan læres. Det som er avgjørende, er om man har et ønske om å lære og drive med dette. Jeg tror det er veldig mange personer som kunne blitt god i vårt yrke, så lenge man skjønner at yrket har betydning. Det er mange som mener at «de som velger yrkesfag er håpløse», noe jeg synes er litt interessant. Det skulle måtte bli mange dårlige bygg og hus om alle som valget yrkesfag var så «håpløse», og slik er det ikke. Her er det flere rådgivere i ungdomsskolen som har noe å jobbe med.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange muligheter for å bygge på med mer skole. Man kan ta mesterbrev og bli byggmester. Da har man mulighet til å starte eget firma. Man kan gå fagskole og bli fagingeniør, og beregne husene man selger selv. Man kan drive med driftsledelse, eller gå byggingeniør. Da har man med seg kompetanse i et fag som sammen med studier gir solid erfaring. Har man jobbet som tømrer, vil man ha en helt annen forståelse for ingeniørjobben. Selv tenkte jeg på å gå «y-veien», yrkesveien til ingeniør, men fikk tidlig utfordringer i bedriften jeg startet som lærling i, som gjorde at jeg valgte å fortsette med det i stedet. Dette yrket gir tidlig mulighet for utvikling om man ønsker det selv, og nå har jeg etter hvert hatt ansvar for flere husprosjekter.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Man kan forvente en grunnlønn på rundt 460.000 kroner. Så har man ulike tilleggsordninger som ansvars-, diett-, borteboer- og reisetillegg. Det finnes også akkordordninger som kan utgjøre en god betaling hvis man er ivrig og står på.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er veldig gode sjanser for å få jobb som tømrer. Det har en stund vært litt lavstatus å være yrkesarbeider, men dette har blitt bedre. Men man ser at det er for få nordmenn som blir tømrere og tar utdanning innen andre yrkesfag, da mange kommer fra utlandet for å jobbe i Norge. Det betyr jo at det er god plass for nye tømrere.

Tekst:
Sigrid Hegge Eriksen
Som tømrer er det fint å ha en skaperglede, at man liker å se det man gjør med hendene bli til noe.
Det finnes mange muligheter for å bygge på med mer skole.
I tømreryrket vil det være en fordel å ha praktisk innsikt, men dette er noe som kan læres.