Tømrer

– Denne jobben passer for deg som liker å være selvstendig, løse utfordringer og ha en variert arbeidsdag, forteller Håvar.
Mann med brunt hår og hvit t-skjorte og grønn anleggshjelm med hørselsvern. Fjord og fjell i bakgrunnen.
Håvar Emdal, 41 år
Tømrer
Emdal Bygg AS, Asker
«Jobben min gir en stor følelse av frihet.»
― Håvar Emdal
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 03.07.2023
«Jobben min gir en stor følelse av frihet.»
― Håvar Emdal
«En tømrer bruker cirka ni måneder på en enebolig fra start til nøkkelferdig hus. »
― Håvar Emdal

Hvorfor valgte du å bli tømrer? 

– Jeg kommer fra en familie som har drevet tømrerbedrift i mange år, også var jeg interessert i en fysisk jobb hvor jeg kunne jobbe mye praktisk. Da jeg var yngre trivdes jeg veldig med å snekre og skape ting, og allerede på barneskolen begynte jeg å arbeide med tredreiing.

Image
Mann i hvit t-skjorte og brunt hår og skjegg jobber med ei sag på tremateriale. Han har på seg grønn hjelm og i bakgrunnen kan man se fjord og fjell.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Det er mange nyanser av tømreryrket. Du kan bygge eneboliger, garasjer, leilighetsbygg og hytter. Noen tømrerfirmaer har spesialiserte tømrere som blir veldig flinke på mindre fagfelt, som kun monterer plater, eller modulvegger, mens i andre tømrerfirmaer kan tømreren gjøre alle oppgavene og bygge et helt hus eller ei hytte. 

Hvis du skal bygge en enebolig må du begynne nederst og innerst med betong og bæresystem. Deretter legger du på bordkledning på ytterveggene og monterer tak. Det er viktig å planlegge jobben slik at du kan være inne når det regner eller snør. Typiske arbeidsoppgaver er sammenspikring, forskaling, støping, isolering og bordkledning.

I min arbeidshverdag kjører jeg en arbeidsbil hvor jeg har alt jeg trenger for å bygge et hus. Dette er ulike typer sager, spikerpistol, kompressor og skrumaskiner. Da kan jeg skru, montere, spikre, kappe og tilpasse.

Jeg har også måleutstyr som vater, vinkelmåler og laser i bilen. Som tømrer trenger du arbeidsbukse med knebeskyttere, store lommer til å ha utstyr i, hørselvern, briller, regnklær for vått vær og varme klær når det er vinter. Vi bruker også arbeidssko med vernetå og spikertrampesåle. Hvis du jobber i høyden må du ha på hjelm, og støvmaske hvis du jobber med materialer som støver. 

En tømrer bruker cirka ni måneder på en enebolig fra start til nøkkelferdig hus. Det er vanlig å være to tømrere ute på byggeplassen. En garasje bygger man på rundt en måned. Å støpe betong til et hus kan ta alt fra et par dager til en måned, og det kommer helt an på hvordan tomta ser ut.

Du kan jobbe med mange ulike prosjekter. Hvis det er en takjobb, må vi sette opp stillas først. Så starter vi med å fjerne det gamle taket, kaster det i en container og begynner å tette undertaket. Deretter har vi på to lag med lekter, før vi legger på selve taket som består av for eksempel takstein.

En annen dag kan det være at vi skal montere et kjøkken. Da må vi først fjerne det gamle kjøkkenet, eventuelt flytte vegger hvis det trengs, også sette opp nytt kjøkken og montere lister langs gulv og tak. Andre typiske arbeidsoppgaver kan være å bytte bordkledning på hus, legge parkett eller sette inn nye vinduer og dører

Hva kreves for å kunne jobbe som tømrer?

– Du må være løsningsorientert, praktisk og kreativ. Hvis du for eksempel må jobbe med et gammelt hus hvor byggemetodene er utdatert, må du kunne tilpasse deg gammel stil for å få det til å se likt ut.

Du må også kunne samarbeide med andre. En del tømrere har kundekontakt, men det spørs hvilken stilling du har i tømrerfirmaet. Hvis du jobber med kundekontakt, må du være serviceinnstilt og kunne bidra med rådgivning til kunden.

For å bli tømrer må du først gå 2 år på yrkesfag og deretter 2 år som lærling i bedrift. Da får du fagbrev. Jeg har i tillegg gått 2 år på Byggteknisk Fagskole. Denne utdanningen finnes i alle fylker. Da blir du byggtekniker, og kan også jobbe som saksbehandler i kommunen takstmann eller prosjektleder i et tømrerfirma.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Yrket passer for deg som liker å være selvstendig, løse utfordringer og ha en variert arbeidsdag med ulike oppgaver og prosjekter.

Hvis du ikke liker å være ute, er ikke tømreryrket noe for deg. Selv om det selvfølgelig finnes fabrikktømrere også, hvor de lager vegg- og takelementer inne i en fabrikk. Da kan du være tømrer og jobbe inne.

Hva liker du best med å være tømrer? 

– Jobben min gir en stor følelse av frihet. Jeg trenger ikke være på den samme byggeplassen år etter år. Jeg jobber med varierte prosjekter. Hvis du vil kan du lett starte ditt eget tømrerfirma.

Hva liker du minst?

– Kundekontakt. Det finnes kunder som har urealistiske forventninger til den tiden det tar, og prisen på det som skal bygges. De kan noen ganger google seg til uriktige svar og det kan til tider være utfordrende.

Image
Mann i hvit t-skjorte og grønn anleggshjelm jobber med verktøy på et hustak
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen tømrere monterer kjøkken, trapper og andre innredninger. Du kan også jobbe på verft og lage innredning til båter. Noen tømrere jobber på teater og bygger kulisser, eller for film og TV-produksjoner. Det er også mulig å jobbe med interiørdesign og lage mer custom-interiør som bord, stoler og hyller. Eller kafeinteriør.

En tømrer kan også videreutdanne seg til å bli ingeniør eller byggtekniker. Du kan gå over i prosjektledelse eller salg innen byggebransjen. Takstmann eller konsulent kan du også bli. Det er mange muligheter. I tillegg kan du jobbe med kurs og utdanning, for eksempel stillaskurs eller være lærer på yrkesfag på videregående.

Hva kan man forvente i lønn som tømrer?

– Det spørs litt hvilken gren innen byggebransjen du er i. Hvis du jobber hardt og bygger opp ditt eget firma, kan du fint tjene rundt én million kroner i året. En gjennomsnittlig lønn for en tømrer som er ansatt i et tømrerfirma ligger nok mellom 450.000 og 500.000 kroner i året. Også er det ulikt fra by til distrikt.

Hvordan er sjansene for å få jobb som tømrer?

– Det er veldig gode sjanser for å jobbe som tømrer. De fleste hus i Norge er allerede bygget og trenger vedlikehold, så det er evig arbeid for en tømrer. Byggebransjen er en av de største bransjene i Norge etter olje – og energi, og alle folk bor jo i et hus eller en leilighet, så det er veldig gode sjanser for å få seg jobb som tømrer. Også kan du finne din nisje innen tømreryrket som passer for akkurat deg.

Tilhørende utdanninger

Tømrerfag

Du får kompetanse om bygging og montering av trekonstruksjoner og innredningsarbeid i nybygg og ved rehabiliteringer.

Finn studier