Portrett av tømrer Sigurd Bredal Jenssen i militærgrønn t-skjorte foran et bygg med trekledning.

YrkesintervjuTømrer favoritt ikon

– Det mest givende er når man er ferdig med noe. Når man kjører forbi en bygging man har vært med på å bygge. Det er en god mestringsfølelse, sier Sigurd Bredal Jenssen.

Sigurd Bredal Jenssen
22 år
Tømrer
Peab, Sandefjord

Hvorfor valgte du å bli tømrer?

– Jeg valgte å bli tømrer fordi jeg liker å jobbe med hendene og lage ting fra bunnen av. I tillegg har jeg alltid vært interessert i å jobbe med treverk. Det er også veldig deilig å kjenne det i kroppen når man kommer hjem etter en lang dag.

fullsizeoutput_2894.jpeg

Tømrer Sigurd Bredal Jenssen i arbeidsklær og hettegenser ute med et vann og en knaus i bakgrunnen.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg står opp 05:30 og kommer meg på jobb. Arbeidsoppgavene kan være forskjellig, alt fra å bygge reisverk til å legge lister. Der jeg er nå jobber jeg med å sette opp kontorbygg, blokker, leiligheter og borettslag. Da jobber man fra grunnmuren er støpt til man har levert nøkkelen til eieren av bygget. Det kan være veldig mye man gjør i løpet av en dag. Enten det er å montere dører, legge lister eller sette opp vegger. Man gjør så mye forskjellig på et byggeprosjekt at det er vanskelig å beskrive en vanlig dag fordi alle er så ulike! En vanlig arbeidsdag som tømrer er på syv og en halv time.

Det er et relativt hardt yrke, men det varierer også veldig på hvor man er i byggeprosjektet. Det å montere lister er ikke så hardt, men det å jobbe med takstein er veldig tungt igjen. 

Hva kreves for å kunne jobbe som tømrer?

– Man må ha fagbrev som tømrer. I tillegg må man være nøyaktig, ha øye for detaljer og være i stand til å planlegge. Det er også veldig mye lagarbeid så det er greit å være flink til å samarbeide med andre.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er nok ikke en jobb for late mennesker. Så enkelt er det rett og slett.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det mest givende er når man er ferdig med noe. Når man kjører forbi en bygging man har vært med på å bygge. Det er en god mestringsfølelse.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er at det noen ganger kan bli veldig repeterende. Man gjør mye forskjellig på et byggeprosjekt, men man kan allikevel føle at man gjør det samme i ny og ne.

fullsizeoutput_288e.jpeg

Del av et reisverk i tre, med en skrutrekker, vater, vinkel og bokser med skruer.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk som er praktisk anlagt og som liker å tilbringe tid ute.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan starte sitt eget firma, ta mesterbrev og til slutt ha ansatte under deg. Hvis man ikke ønsker det er det mange forskjellige firmaer man kan jobbe for. Man kan for eksempel spesialisere seg på å bygge hytter eller kontorer. Hvis man blir snekker så mangler man aldri arbeid, det er stor etterspørsel etter norske tømrere.

Hva kan man forvente i lønn som tømrer?

– En tømrer som nettopp er ferdig som lærling kan forvente seg en timelønn på mellom 200 og 250 kroner i timen. Det spørs litt på hvor og hva du jobber med. 

Hvordan er du sjansene for å få jobb som tømrer?

– Sjansene for å få jobb er veldig gode. Det er stor etterspørsel etter norske tømrere. Det er både lett å få lærlingplass og fast jobb som tømrer.

Tekst: Sebastian Bergedahl Vernang

    • Det er nok ikke en jobb for late mennesker. Så enkelt er det rett og slett.
    • Hvis man blir snekker så mangler man aldri arbeid, det er stor etterspørsel etter norske tømrere.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser