Telekommunikasjonsmontør

Sander er problemløser i Cyberforsvaret. Fra selveste Akershus festing bidrar han til å drifte kommunikasjonen i regionen.
En mann kledd i svart genser står med hendene i kors og ser mot kamera. Bak ham står det en stor, grå gjenstand i metall.
Sander Grøtting Smedstad, 21 år
Telekommunikasjonsmontør
Cyberforsvaret, Sambandsavdeling Viken
«Jobben min i et nøtteskall er å drifte, vedlikeholde og oppdatere Forsvarets kommunikasjonssystemer. »
― Sander Grøtting Smedstad
Intervju:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 18.04.2023
«Jobben min i et nøtteskall er å drifte, vedlikeholde og oppdatere Forsvarets kommunikasjonssystemer. »
― Sander Grøtting Smedstad
«Jeg tror bestemt at det å være god på å snakke med folk er viktig.»
― Sander Grøtting Smedstad

Hvorfor valgte du å bli telekommunikasjonsmontør?

– Jeg har alltid vært interessert i data og teknologi og det var egentlig et ganske lett å velge noe innenfor faget elektronikk. Jeg søkte litt rundt og fant ut at jeg kunne ta lærlingtiden i forsvaret og kombinere førstegangstjenesten med ett år av læretiden.

Jeg hadde flaks og både lærlingtiden og den jobben jeg har i dag er på Akershus festning midt i Oslo sentrum. Jeg har lyst til å lære mer og starter på dataingeniør-utdanning fra høsten av via y-veien. Det har vært en flott opplæring i forsvaret med fine folk og veldig varierte oppgaver.

Image
En mann kledd i svart sitter på kne i et hjørne av et gult rom. Han holder på en veske full av utstyr som saks og skrujern. På gulvet bak ham er det mange svarte ledninger
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg starter alltid dagen med å sjekke om det har kommet inn saker fra brukere og hvilken hjelp de trenger. Brukerne er alle ansatte i Forsvaret i Oslo og Viken. Jobben min i et nøtteskall er å drifte, vedlikeholde og oppdatere Forsvarets kommunikasjonssystemer. Jeg kan ikke gå inn i detaljer fordi mye informasjon i forsvaret er gradert, kanskje spesielt i min avdeling. De fleste ber om hjelp fordi ting ikke fungerer, og de trenger en som kan fikse opp. Når jeg får en henvendelse, undersøker jeg forholdene til brukeren og ser om jeg kan reparere/fikse jobben fra kontoret. Hvis ikke, reiser jeg ut og hjelper brukeren der de er. Oppgaver som går igjen jevnlig er for eksempel å opprette tilgang for nyansatte eller igangsette nye oppsett på systemet.

Jobben er en god blanding av det å tenke ut løsninger og å praktisk gjennomføre de. Feilsøking tar ofte mye av dagen. Noen ganger finner jeg feilen med en gang, og andre ganger tar det uker. De samme feilene går ofte igjen og når nye feil oppstår, blir samarbeidet oss kollegaer imellom veldig viktig. Vi har ulik kunnskap og det er mye kompetanse under dette gamle taket. I begynnelsen syntes jeg det var det skikkelig kult å jobbe på Akershus festning. Alt blir en vane og det har også disse historiske omgivelsene blitt.

I Forsvaret er det et prioritetssystem. De viktigste personene får hjelp først og sånn er det bare. Uansett rang og hvem som har et problem, forsøker jeg å løse ting så fort som bare mulig. En dag kan det være masse å gjøre og dagen etter må jeg sysselsette meg selv. Det går fint fordi jeg også jobber med flere parallelle prosjekter. Eksempler på prosjekt er å lage større oppsett av nye ting eller forandre det eksisterende. I det siste har jeg satt opp trådløst nettverk på en lokasjon.

Det jeg setter enormt pris på her i Forsvaret er at jeg kan velge hvilke prosjekt jeg vil jobbe med ut ifra hva jeg ønsker å lære mer om. For min del er det ulike typer nettverksutstyr. Uten nettverk kan ikke Forsvaret kommunisere seg imellom, og til tross for mine 21 år, har jeg mye ansvar og driver også med veiledning av nye lærlinger.

Hva kreves for å kunne jobbe som telekommunikasjonsmontør? 

– Selv tok jeg vg1 Elektro og datateknologi og fortsatte med Datateknologi og elektronikk. Halvveis inn i andre året søkte jeg lærlingplass hos Forsvaret. Etter to og et halvt år tok jeg fagbrevet.

Det kreves en interesse for teknologi og et ønske om å jobbe med hendene. Dette er hovedsakelig et fysisk arbeid med mye kabler og koplinger. Det kreves at man må tenke ut en plan, finne en løsning og deretter utføre jobben. For å kunne løse problemer kreves en generell forståelse for hvordan ting henger sammen og fungerer. Mye er likt, men ting har forskjeller. De må jeg vite om, og jobbe med tunga rett i munnen.

Her i forsvaret er ikke jobben spesielt tung, men i det sivile med for eksempel å trekke fiber og lange kabler så kan jobben bli fysisk utfordrede.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– I min jobb er det mye kommunikasjon med brukere for å finne ut av ting. Jeg tror bestemt at det å være god på å snakke med folk er viktig. Det passer for de som er som meg og har en glødende interesse for teknologi og nettverk. Å like å jobbe med både hodet og hendene er nyttig. Jeg kan kun snakke for meg her i Forsvaret, og ser at det passer dårlig for de som ønsker stor forutsigbarhet. Plutselig skjer det noe og da må man stå på.

I Forsvaret er det fysiske krav. Du bør være i god fysisk form. Klaustrofobi kan være et problem i visse jobber.

Hva liker du best med å være telekommunikasjonsmontør? 

– Det er moro å jobbe med nettverk og kommunikasjonsoverføring. Å utdannes i Forsvaret er tidsbesparende, gratis kost og losji og du slipper studielån. Bor du ikke på plass får du borteboerstipend og alle får lønn under opplæring.

Hva liker du minst?

– Jeg liker minst å skjøte fiber. Det er veldig smått og pirkete.

Image
En mann kledd i svart lukker døra på en grå varebil. På bilen er Forsvarets logo. Bildet er tatt utendørs.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe for Telenor, med fiberlegging, brannsikring, som IKT- medarbeider eller på servicedesk. Jeg velger å gå ut av Forsvaret for å ta videre utdanning i det sivile. Jeg kunne tatt videreutdanning i Forsvaret, men er nok litt for glad i livet uten det vi kaller «de grønne».

Hva tjener man som Telekommunikasjonsmontør?

– Jeg tjener 560 000 kroner i året. På toppen har jeg ulike tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som Telekommunikasjonsmontør?

– Sjansene er veldig gode. Det er få som utdanner seg til dette og det er store muligheter både i og utenfor Forsvaret.