Tekstilrenser
Hvorfor valgte du å bli tekstilrenser?
– Moren min er også tekstilrenser og som barn var jeg ofte med i renseriet hvor hun jobbet. Jeg ble allerede som liten kjent med faget og alle de forskjellige arbeidsoppgavene, og det bidro nok mye til at jeg også ble tekstilrenser. Det var ufattelig mange utdanningsvalg og jeg klarte ikke å bestemme meg for noe annet enn det jeg kjente godt fra før. Da jeg fikk tilbud om jobb her på dette renseriet, takket jeg ja, og her har jeg bestemt meg for å bli.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Alle dager starter med å sette på rensemaskinen. Det er som en vaskemaskin som ikke bruker vann, kun kjemikalier. Dagen i forveien har jeg sjekket at alt som skal være ferdig renset, er klart til henting av kundene. Jeg jobber alene på renseriet og har nesten bare privatkunder. Mange er stadig innom og det er koselig å bli litt kjent med kundene.
Når de kommer inn med tøy, sjekker jeg at plaggene ikke har noen skader og spør om det er flekker som kunden er klar over. Det er viktig at jeg se godt gjennom klærne. Det er ofte kostbare plagg og noen har stor affeksjonsverdi. Ofte gjør jeg flekkbehandling før jeg renser klærne og må kunne mye om tekstiler og kjemikalier. Ideelt sett skal det stå på tøyet hvilken type renseveske som skal brukes, men er det ingen vaskeanvisning på klærne, opplyser jeg om at de renses på kundens eget ansvar.
Jeg sorterer etter stoff og farge og legger det inn i maskinen. En rensemaskin tar cirka 90 minutter og tøyet kommer ut tørt. Jeg henger klærne opp etter hvilken dag de skal hentes, sjekker om det er rent og så starter jeg å presse. Det er en veldig stor del av jobben. På hektiske dager kan jeg stryke det meste av dagen. Nå nærmer det seg jul og det er travelt. Det er det også før 17.mai med bunader og dresser. Tempoet kan til tider være høyt og jeg har lært meg å håndtere litt stress. Jeg tipper jeg renser et sted mellom 40 og 50 plagg om dagen. Vi har et datasystem hvor alt legges inn, registreres ut og holder orden for meg.
Jeg jobber som nevnt alene og er selvsagt også daglig leder. Som en del av en kjede har jeg få administrative oppgaver og er på beina hele dagen.
Hva kreves for å kunne jobbe som tekstilrenser?
– Det er ingen krav til utdanning som tekstilrenser. Selv holder på med svennebrevet – jeg har tatt teoretisk eksamen og skal snart opp til praktisk prøve. Jeg har ti års erfaring og tar svennebrevet som privatist. Du må ha minst fem års erfaring for å kunne gjøre dette.
Jeg ble tilbudt muligheten til å ta svennebrev av sjefen og det har gitt meg mye ny kunnskap. Jeg er sikrere på det jeg gjør, og har økt mestringsfølelse. Det er stort ansvar å behandle andres eiendeler og krever respekt både for kunder og tekstilene.
Fordi man går og står hele dagen og har mange repetitive arbeidsstillinger, så bør man være i god fysisk form. Å stryke kan være litt fysisk utfordrende etter noen timer, og man må lære å ta vare på seg selv.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer de som både liker fysisk arbeid og å lære nye ting. Det er mange utfordringer. Når det kommer til stoffer og flekkbehandling så lærer man noe nytt hele tiden. Noen ganger håndterer jeg eldre plagg som er skjøre og en gang iblant må jeg prøve meg litt fram.
Når man jobber som meg med kunder, er det viktig å være glad i mennesker. Også å være en god lytter, vise respekt og inngi tillit.
Det passer ikke for de som helst vil sitte stille. Selv er jeg allergiker og for meg går det fint, men det er verdt å prøve ut allergiene før du tar dette yrkesvalget.
Hva liker du best med å være tekstilrenser?
– Når kundene blir glade over resultatet, da blir jeg glad.
Hva liker du minst?
– Når jeg ikke klarer å fjerne flekker og får klager fra kunder. Noen flekker kan bare ikke fjernes.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De aller fleste tekstilrensere jobber på renseri. Du kan ta mesterbrev, og du starte for deg selv.
Hvorfor tror du ikke flere tar fagbrev?
– For min egen del hadde jeg ikke engang vurdert å ta fagbrev før jeg fikk tilbudet. Jeg visste ikke at det fantes og tror vel det er den store grunnen til at få tar fagbrev. Det er det lureste jeg har gjort, fordi det har gitt meg en helt ny yrkesstolthet og jeg vil oppfordre andre til å gjøre som meg.
Hva kan man forvente i lønn som tekstilrenser?
– Vi følger tariffen. Den ligger på rundt 420 000 kroner i året. Som daglig leder tjener jeg noe mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb som tekstilrenser?
– I storbyene tror jeg det er gode muligheter. På landsbygda er det verre og da må du være villig til å flytte på deg.
Tilhørende utdanninger
Tekstilrensfag
Du får grunnlag for yrkesutøvelse innen rens og vedlikehold av alle typer tekstiler.
Finn studier