Tekstilrenser Tone Østbø er avbildet inne i renseriet. Hun er iført blå T-skjorte med Renseriet-logo, har rødlig hår og svarte briller. I bakgrunnen ser vi stativ med en dyne som henger over, og en del klær.

YrkesintervjuTekstilrenser favoritt ikon

– Det kjekkeste er når vi får inn noe som er veldig flekkete, og får det renset sånn at det ser ut som nytt, sier Tone Østbø.

Tone Østbø
30 år
Tekstilrenser
Renseriet Sandnes AS

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Familien min har jobbet med dette i 40 år, og jeg er fjerde generasjon renser. Bedriften ble startet for 21 år siden av min farfar, og jeg har nærmest vokst opp i Renseriet. Derfor var det egentlig naturlig at jeg begynte å jobbe med dette som en ekstrajobb da jeg var 14 år, og så ble jeg værende. Jeg hadde en kort periode der jeg jobbet som selger av elektronikk i ett år, for å teste ut noe annet. Jeg trivdes egentlig godt, men det er noe med yrket som tekstilrenser som snakker til meg. Jeg kan det, har vokst opp med det, og føler at jeg er veldig på rett plass. Det er faktisk noe som går igjen i dette yrket: Når folk starter i det så blir de. De som jobber hos oss har i gjennomsnitt vært i bedriften i godt over 10 år.

img_8392.jpeg

Tekstilrenser Tone Østbø er avbildet ved strykebordet. Hun har et strykejern i hånden, og jobber med en hvit skjorte. Hun er iført blå T-skjorte og en dongeribukse med huller i. Bak henne ser vi klesstativ og vinduer.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er daglig leder, og mye av dagen tilbringes på kontor. Dagen min starter gjerne med e-post, telefoner med filialer og kontorarbeid. Men jeg er fortsatt med i produksjonen, renser klær, ruller duker og løser ulike utfordringer. I et renseri bruker vi også mye tid ved strykebordet.

Vi har tradisjonelt hatt mange privatkunder over disk. Kundene våre har et veldig personlig forhold til mye av det som leveres inn, det kan være bunader og klær som betyr mye for dem. Vi bruker ulike teknikker og kjemikalier på de ulike typene tekstil, og det er et veldig individuelt arbeid der vi må vurdere hvert enkelt plagg og finne beste måte å rense det på.

Vi får også inn skjorter fra bedrifter, og jobber ellers med alt fra kjoler til dyner, dunjakker og duker. Det er et variert arbeid. Vi tar oss også av skadesanering, og kan få inn klær med brannskader og fuktskader. Det er veldig givende å finne en løsning slik at vi nesten restaurerer klær som ellers ville gått tapt. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ingen krav til formell utdanning, men det er mulig å ta svennebrev. Det kreves fem års erfaring før en går opp til svenneprøven. Jeg har selv svennebrev, og oppfordrer de som jobber her til å ta det. Jeg merket at etter at jeg fikk svennebrev føler jeg meg sikrere i jobben. Dette er en jobb der det ikke alltid finnes en fasit, og vi snakker med hverandre og finner ut av utfordringer. Med svennebrevet fikk jeg en bekreftelse på kunnskapen og kompetansen jeg hadde, og det gjør at jeg blir tryggere og mer selvsikker i yrket.   

Ellers er det viktigste i dette yrket villighet til å lære. De fleste starter med blanke ark, du må være villig til å jobbe og sette deg inn i mye, være motivert til å ta imot informasjon og bruke det. Når kundene leverer inn tøy til rens er det ofte veldig personlige ting, noe de bryr seg om, og det er det viktig å ha respekt for.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det er til tider tungt arbeid der du er på beina hele dagen. Det er godt kjent i dette yrket at du må passe på kroppen, og ha en ok fysikk. Så det passer nok ikke om du sliter med ryggen eller andre fysiske utfordringer. Yrket passer heller ikke om du har støvallergi. Vi jobber med mange kjemikalier, og selv om vi er godt beskyttet kan det være en utfordring om en er veldig sensitiv. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det kjekkeste er når vi får inn noe som er veldig flekkete, og får det renset sånn at det ser ut som nytt. Siden vi driver med skadesanering, kan vi noen ganger restaurere klær som normalt ville blitt kastet. Det er en kjekk ting å hjelpe folk med å ta vare på noe, i stedet for å kaste det. Vi driver jo på mange måter i gjenbruksindustrien. 

Jeg opplever også en mestringsfølelse, det er et høyt kunnskapsnivå som du får gjennom erfaring og ved å jobbe. Du må ha en følelse i hendene: For materialet, og for hvordan det tåler kjemikalier. Det er sånn du bare lærer av å gjøre det mange ganger, og ved å bruke det du har lært. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg tar meg av reklamasjoner, og det er nok den delen av jobben jeg ikke er så glad i. Det er et vanskelig yrke å forklare, og skulle et plagg blir ødelagt kan det handle om feil på vaskeanvisningen og feilproduksjoner. For en kunde er det ikke kjekt å oppleve at noe blir ødelagt, og jeg har jo sympati med dem, samtidig som vi må forklare hvorfor plagget ikke tålte behandlingen. Samtidig er det å ha kontakt med kundene våre noe av det kjekkeste med jobben, så det har to sider. 

img_8383.jpeg

Tekstilrenser Tone Østbø er avbildet foran en av vaskemaskinene i renseriet. Hun trykker på noen knapper, og vi ser henne fra siden. Hun er iført blå T-skjorte og en dongeribukse med huller. Bak henne skimter vi klær som skal renses.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Yrket passer hvis du vil ha en utfordring, og ikke liker å kjede deg. Du bør være lærevillig og interessert i å sette deg inn i arbeidet.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg har etterhvert blitt daglig leder her, og vi har også noen avdelingsledere. Det er alltid mulig å få litt mer ansvar, spesielt i større bedrifter. Ellers er dette ganske fagrettet, så det er nok mest naturlig å jobbe i et renseri som tekstilrenser. Du kan jobbe i vaskeri, men det er egentlig to helt forskjellige ting. I et renseri er det mer individuelt der du jobber direkte med hvert plagg. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Startlønnen hos oss ligger rundt 180 kr timen, og de som jobber her har vel i gjennomsnitt noe over 200 kroner timen, avhengig av ansiennitet.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Renserier er alltid ute etter noen som er villige til å sette seg inn i jobben og stå på, så det er muligheter for dem som vil. 

Tekst:
Elin Tollevik Garvik
    • Det er et veldig individuelt arbeid der vi må vurdere hvert enkelt plagg og finne beste måte å rense det på.
    • Jeg har selv svennebrev, og oppfordrer de som jobber her til å ta det.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser