Teknisk forfatter

Jeg har hatt en lidenskap for tekst hele livet, sier teknisk forfatter Mathias. Han kan jobbe fra hvor som helst i verden, så lenge han har tilgang til internett.
Teknisk forfatter Mathias Moe står og smiler i kameraet. Han har mørkt, kort hår og har på seg en hvit skjorte
Mathias Moe, 26 år
Teknisk forfatter
Din Gruppen AS
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Tålmodige og nøysomme individer passer best til dette yrket. Du må også like å lære nye ting, samt ta en stor utfordring i ny og ne. »
― Mathias Moe
Publisert: 13.09.2022
«Tålmodige og nøysomme individer passer best til dette yrket. Du må også like å lære nye ting, samt ta en stor utfordring i ny og ne. »
― Mathias Moe
«Det er også ekstremt viktig at du er god på å kommunisere. »
― Mathias Moe

Hvorfor valgte du å bli teknisk forfatter?

– Det er nok mer riktig å si at yrket valgte meg, enn at jeg valgte yrket. Likevel har jeg hatt en lidenskap for tekst hele livet mitt. Lenge før jeg startet "Din Gruppen" jobbet jeg med diverse tekster som frilanser. Før den tid skrev jeg naturligvis i studiesammenheng, der jeg fikk gode tilbakemeldinger. Den første gangen jeg kjente på at «Oi, jeg liker å skrive!» var på ungdomsskolen. På den første oppgaven i norsk fikk jeg en sekser.

Tekniske tekster er derimot noe jeg har valgt å jobbe mer med de senere årene. Det er gøy å bli utfordret, og å lære noe nytt. Noen tekster er selvfølgelig av det kjedelige slaget, men de fleste vekker en interesse. Ofte blir tekstene jeg skriver samtaleemnet med venner og kjente.

Image
Teknisk forfatter Mathias Moe sitter ved et bord og arbeider. Han snakker i telefonen, mens han smiler og ser på PC-en foran seg. Han har mørkt, kort hår og har på seg en hvit skjorte.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Siden jeg driver firmaet mitt selv, er arbeidsdagen min fleksibel. For tiden bor jeg i USA, og da står jeg opp klokken 04.00, og jobber til rundt 16.00. På den måten er jeg i hvert fall litt med på arbeidsdagen i Norge, men jobber ganske sent norsk tid. Vanligvis starter jeg arbeidet med en gang jeg er ute av senga. I pysjen og med kaffen i hånda ser jeg gjennom e-postene som har rullet inn så langt på morgenen. Disse besvares som første arbeidsoppgave.

Deretter tar jeg fatt på de oppdragene som ligger inne for tekniske tekster. Dette er for eksempel mye bruksanvisninger, håndbøker og tekniske rapporter. Det er cirka like mange skriveoppdrag som det er oversettelser og korrektur. Mange kunder foretrekker å skrive store deler av teksten selv, fordi emnene kan bli såpass tekniske at de krever ekspertise på området for å skrive om.

Jeg har mye kundekontakt i løpet av hverdagen, noe jeg trives med. Det er viktig med samarbeid dersom en skal lykkes som teknisk forfatter. Ressurser på nett er ikke alltid tilstrekkelige for emnene det skal skrives om, og da kan samtaler og intervjuer med kunden hjelpe meg langt på vei.

Så lenge man har internett, så kan for øvrig denne jobben utføres fra hvor som helst. Jeg har tatt den med meg til flere steder i verden, også på ferie, så det er helt perfekt.

Hva kreves for å kunne jobbe som teknisk forfatter?

– Et øye for detaljer blir kanskje en klisjé, men det er også sannheten. Videre kreves det at du lærer fort. Mange kunder forventer at du setter deg inn i deres materiell raskt, og i hvert fall får en generell forståelse av produktet eller tjenesten. Du skal ikke bli ekspert, men du må kunne det grunnleggende om temaet.

Det er også ekstremt viktig at du er god på å kommunisere. Enten kunden skal markedsføre seg eller bare forklare hvordan et produkt fungerer, må formålet komme tydelig frem. Dette kan være vanskelig når produktet er såpass teknisk. Kortfattet, direkte språk er en nøkkel innen tekniske tekster. Samtidig må du skrive langt nok til at alle viktige detaljer kommer med. Dette er en hårfin balanse.

Som teknisk forfatter vil det nok være en stor fordel å ha ingeniørutdanning. En slik utdannelse vil jo gi en generell forståelse for mange av konseptene en skal skrive om, selv om det finnes mange forskjellige retninger. Selv har jeg en bachelor i markedsføring og master i bedriftsledelse.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Yrket passer nok godt for dem som både liker å skrive og som likte realfag på skolen. Å være glad i å skrive er ikke nødvendigvis nok for å like denne jobben. Liker du å skrive kreative tekster, er kanskje ikke teknisk forfatter noe for deg. Samtidig er det ikke tilstrekkelig å bare like realfagene heller. Liker du ikke å skrive, vil du ikke like skrivemengden som kreves i dette yrket.

Tålmodige og nøysomme individer passer best til dette yrket. Du må også like å lære nye ting, samt ta en stor utfordring i ny og ne.

Hva liker du best med å være teknisk forfatter? 

– Det jeg liker best med tekniske tekster, er at en alltid lærer noe nytt. Ofte skriver jeg tekster for ganske så sære bransjer. Når jeg møter personer som jobber innen disse bransjene, har de ingen å snakke om jobben sin med, fordi ingen vil forstå. Det hender derimot at jeg akkurat har skrevet flere titalls sider om jobben deres, og da blir det fort en interessant samtale ut av det likevel.

Hva liker du minst?

– Noen av oppdragene, slik som bruksanvisninger, kan til tider bli ganske så kjedelige. Det kreves her et øye for detaljer og høy konsentrasjon. Teksten er ofte veldig kort og skal begrenses ytterligere noen ganger for å passe inn i formatet. Det er også sjelden at en lærer så veldig mye om produktet i seg selv når en skriver en bruksanvisning.

Image
Teknisk forfatter Mathias Moe sitter på en stol ved et bord og smiler i kameraet. PC-en hans står på bordet. Han har mørkt, kort hår og har på seg en hvit skjorte

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Klarer du å skrive tekniske tekster, klarer du å skrive de fleste tekster. Du kan jobbe mer mot markedsførende tekster om du vil, eller kanskje prøve en karriere som forfatter. Sistnevnte kan du jo gjøre på fritiden, uten å slutte i jobben som teknisk forfatter. Det er også relativt enkelt å begi seg ut på yrket som både frilanser og gründer. Her er mulighetene mange.

Hva kan man forvente i lønn som teknisk forfatter?

– Det er vanskelig å si, da det ikke finnes noen offentlige statistikker. Som nyansatt kan en nok forvente rundt 500 000 kr i årslønn. Samtidig er det mulig å tjene langt mer om en jobber som frilanser eller oppretter et eget selskap. Jeg vil anbefale studenter å bryne seg på en frilanserkarriere innenfor feltet. Da får en både sett om en liker arbeidsoppgavene, og om det er mulig å drive for seg selv i fremtiden.

Hvordan er sjansene for å få jobb som teknisk forfatter?

– Behovet for tekniske tekster går nok ikke ut med det første. Siden det ikke er noen formell utdannelse i Norge for tekniske forfattere, er det heller ingen overflod av disse i landet. Min opplevelse er at det er lett både å få seg jobb, og å skaffe seg oppdrag som frilanser. Både det offentlige og private selskap ansetter tekniske forfattere med hyppige mellomrom. Etter fem år i bransjen, vil jeg hevde at det er enklere å få jobb som teknisk forfatter enn som en generell tekstforfatter innen markedsføring.