Tanntekniker

Å jobbe som tanntekniker innebærer å løse utfordringer ved å tenke kreativt og litt utenfor boksen. Vi har regler og normer som vi følger, men ellers er det et kunstnerisk yrke, sier Martin Nordengen.
En mann i hvite arbeidsklær. Han holder avtrykk av tenner. Han er i et laboratorium.
Martin Nordengen , 36 år
Tanntekniker
TannLab, Oslo
«Omtrent 90 % av jobben min skjer digitalt på pc-en. »
― Martin Nordengen
Tekst og foto:
Sylwia Sørensen
Publisert: 03.10.2023
«Omtrent 90 % av jobben min skjer digitalt på pc-en. »
― Martin Nordengen
«Som tanntekniker må du være nøyaktig og tålmodig. Det er tempo på jobben, så du bør være selvstendig, strukturert og takle stress.»
― Martin Nordengen

Hvorfor valgte du å bli tanntekniker?

– Da jeg studerte byggingeniør var det mye sitting i auditorier, mange tunge fag med matte og fysikk. For meg ble det litt kjedelige dager. Jeg merket at jeg trengte en forandring og et mer praktisk yrke.

Jeg har en far som er tannlege, så jeg ble introdusert til bransjen gjennom han. Jeg var innom jobben hans av og til og da kunne jeg se hvordan han jobbet da han hadde pasienter fra familie og kjente.

Jeg ville ikke bli tannlege selv, fordi jeg ikke ønsket å jobbe inni munnen til pasientene. Jeg synes det er mye bedre å jobbe med en pc eller en gipsmodell, så da jeg begynte å studere tannteknikk, passet det meg veldig bra.

Image
To menn i hvite arbeidsklær. De snakker sammen. De er i et laboratorium.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig dag for meg starter med å sjekke hvilke bestillinger som har kommet inn, og hva som skal lages denne dagen. Jeg snakker også med kollegaer om hva de har på planen for å få dagen til å gå opp.

Jeg jobber på TannLab, som er en bedrift i utvidelse. Vi utvikler oss hele tiden, og ser på nye produkter som kommer på markedet. Vi har mange store kunder, blant annet Colosseum Tannlegeklinikker, så det er fulle dager og mye å gjøre. Som tanntekniker jobber du under tidspress. Tannleger og pasienter skal ha kronene sine i tide.

I scan-avdelingen hvor jeg jobber, designer vi kroner og bruer på preparerte tenner eller på tannimplantater. Hvis noen for eksempel har falt på en sparkesykkel og knekket en rot, så finner vi en god løsning for pasienten. Så lenge kjevebenet til pasienten tåler et implantat, kan vi lage det med en krone oppå.

Jobben min består i å kvalitetssikre et avtrykk fra tannlegen, enten han har skannet intraoralt, eller at han tok et analogt avtrykk. Dette avtrykket er arbeidsunderlaget for videre produksjon. Vi designer for eksempel en krone, freser den ut i det materialet som er ønsket, også sender vi det videre til porselensavdelingen for å legge på farge.

Hvor mye tid jeg bruker på hvert arbeid er avhengig av hvor vanskelig og stor bestillingen er. En enkelt krone kan jeg designe på 10 minutter, så kommer i tillegg alle disse prosessene som å frese den ut og tilpasse på modell.

Omtrent 90 % av jobben min skjer digitalt på PC, men det er kun min avdeling som jobber så mye digitalt. I proteseavdelingen jobber tannteknikere nesten 100 prosent med hendene, men her også ser vi en rask digitalisering fordi det kommer egnede materialer og avansert programvare.

Jeg personlig, og de fleste tannteknikere, synes det er spennende med en litt skeiv tann, en hjørnetann som har et hakk i seg, eller en litt annerledes farge på en tann. For oss er det noe som gjør tenner karakteristisk. Derfor er Hollywood-smilet, med alle firkantede og superhvite tenner, for mange tannteknikere rett og slett hverken pent eller spennende. Tenner bør ha karakter.

På laben jobber jeg mye selvstendig, men jeg er også avhengig av å samarbeide med kolleger. Det skjer at jeg står fast eller ikke er helt sikker på om jeg har funnet den beste løsningen. I sånne tilfeller hjelper det å snakke med andre.

På jobben kommuniserer vi også en del med tannleger. Det er vanlig at vi ringer for å diskutere avtrykk og egnede materialer og tannlegen ringer til oss for å spørre hvilke komponenter eller materialer han skal bruke.

Tannleger kan også sender pasienter hit. For eksempel hvis en pasient skal ha fronttenner og det er en misfarget tann, så finner vi ut hvordan vi kan dekke over den misfargingen. Vi får også pasienter hit for å tilpasse proteser og reparasjoner.

Hva kreves for å kunne jobbe som tanntekniker?

– Det finnes bare én skole i Norge som har teknikerutdanning, og det er OsloMet. Selve bachelorprogrammet er en blanding av praktiske og teoretiske fag. Men jeg vil si at du må være forberedt på at på skolen får du ideelle, helt perfekte modeller.

Når du jobber på lab, får du ekte tilfeller, som skeive tenner, manglende tenner og lignende. Det er der utfordringene begynner, så du som tanntekniker må kunne tenke litt utenfor boksen. Du må finne fram litt av kunstneren i deg, og finne ut hva som passer i det tilfellet. Du må lage noe som du får til å fungere for pasienten.

Hvis du sier at du er ferdig utlært som tanntekniker når du begynner på lab, da kan du pensjonere deg. Her utvikles det hele tiden, og det er konstant noe nytt å sette seg inn i. Det kan være et nytt produkt eller en ny framgangsmåte, og det gjør dette yrket kjempespennende og givende.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Jeg tenker at dette yrket passer for folk som har lyst til å løse utfordringer ved å tenke kreativt og litt utenfor boksen. Vi har regler og normer som vi følger, men ellers er det et kunstnerisk yrke. Vi har et problem å løse, og vi finner ut hvordan vi kan gjøre det på best mulig måte.

Som tanntekniker må du være nøyaktig og tålmodig. Det er tempo på jobben, så du bør være selvstendig, strukturert og takle stress.

Det er mange muligheter i yrket, både for de introverte og ekstroverte. Hvis noen ønsker å sitte foran pc-en og bare gjøre jobben sin, så kan de det. Men jeg vil tro det er en fordel å ta steget ut og prate med folk. Det åpner flere muligheter i yrket. Jeg er veldig utadvendt, så jeg blir gjerne spurt om å være på et kurs eller ta en titt på et nytt produkt.

Hva liker du best med å være tanntekniker?

– Jeg liker utfordringene jeg får her, og at min sjef og laboratoriet vil at jeg skal yte mitt beste. De vil at jeg skal utvikle meg hele tiden, fordi de har troen på meg. Det synes jeg er det beste med yrket og TannLab.

Jeg liker også veldig godt menneskene jeg møter. Vi har kurs, man kan stå på stand under messer eller holde foredrag for tannleger og tannpleiere. Det er ikke hver dag, men jeg møter både nye mennesker og nye muligheter.

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er stressnivået og det å ha dårlig tid. Vi kan plutselig få inn et arbeid fra sidelinja. For eksempel må det lages en hastekrone så fort som mulig, fordi pasienten reiser på ferie om tre dager. Så når man har en plan for hva man skal gjøre en dag, må man omdirigere på alt. Det kan være litt stressende og utfordrende, men det gir igjen en mestringsfølelse når tannlegen og pasienten blir fornøyd.

Jeg synes også at det er trist, er det er få som vet hva vi faktisk driver med. Hvis du blir spurt hva du jobber med, og du svarer at du er tanntekniker, tenker folk ofte at vi gjør det samme som tannleger. Men det er et helt annet yrke.

Image
En mann i hvit arbeidskjorte og svarte bukser. Han jobber foran pc-en. Han er i et laboratorium.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter. De fleste tannteknikere jobber på laboratorier. Derfor handler det om å finne ut hva du har lyst å drive med og fylle hverdagen din med. For eksempel jobber noen med fast protetikk, andre vil jobbe med proteser, og noen med markedsføring. I ordremottak kan du jobbe med underleverandører, både i Europa og Asia. Da kreves det kommunikative evner og språkferdigheter.

På lab er det mulig å finne ut hva som passer akkurat deg best. Det som også er greit, er at man ikke trenger å jobbe med det samme hele karrieren, men kan bytte mellom avdelingene.

I laboratorier trengs også folk i lederstilling. Jeg selv kan tenke meg å ha litt mer ansvar på laboratoriet. Jeg liker veldig godt menneskene som er her, litt tempo og stå på viljen, så jeg godt tenkt meg å være laboratoriesjef, hvis det blir anledning til det i fremtiden.

Det finnes en del tannteknikere som jobber selvstendig, men det blir stadig færre av de små labene. Det er tryggere å ha jobb i en stor lab enn å drive alene. Store laboratorier har ofte eksterne eiere. Vi har Plandent i ryggen, og vi får alt av forbruksmateriell gjennom deres depot. I tillegg samarbeider vi om kurs og kunder, så vi har større muligheter til å utvikle oss.

Som tanntekniker kan du få en stilling hos et implantatfirma, som Straumann eller Nobel, det finnes mange flere. Det finnes også mange muligheter til å jobbe på et depot og hos andre aktører innenfor tannbransjen.

Du kan også etterutdanne deg i Danmark til å bli klinisk tanntekniker. Hvis du gjør det, kan du behandle pasienter som trenger tannprotese, ta avtrykk og registrere bitt på egen hånd.

Hva tjener en tanntekniker?

– Det er vanskelig å svare på, fordi tannteknikere jobber i private firmaer. Hvor mye du tjener kommer veldig an på hvor du er i landet, i hva slags type lab du jobber på. Jeg vil si at en nyutdannet tanntekniker starter på ca. kr 450.000. Men hvis du er engasjert i jobben, står på mye, og viser at det er deg som bør satses på, blir du millionær, hvis du vil.

Hvordan er sjansene for å få jobb som tanntekniker?

– Du kan gå rundt med søknad i hånden og gå inn til laboratorier og prate med sjefer. Men husk at det viktigste for en laboratoriesjef er å se hvordan du fungerer i hverdagen. Derfor er den beste billetten inn i jobben som tanntekniker, praksisperioden du har på skolen. Du bør finne et laboratorium, bli kjent med det, prate med sjefen og gjøre en god jobb.

Det handler om å vise at du rett og slett er interessert i jobben. Mange studenter som vi har her i praksisperiode, har fått jobbkontrakt etter praksisperioden.

Tilhørende utdanninger

Tannteknikk

En tanntekniker lager nye tenner til pasienter som har skadet eller mistet tennene sine.

Finn studier