Tanntekniker
Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg syntes det så ut som et veldig spennende fag. Tannteknikkfaget er et skapende fag som består av blant annet form og farge. Jeg har flere arkitekter i familien, så det var kanskje den kreative siden av tannteknikeryrket som i sin tid trakk meg mot faget?
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Tannteknikkyrket består av flere fagfelt. Vi jobber i mindre grad direkte med pasienter, og mer på laboratorium. Vi får bestillinger fra tannleger, som har pasienter som trenger ulike tannerstatninger, for eksempel en krone eller en bro. Tannlegen sliper ned tannen til pasienten og tar et avtrykk av hele kjeven som sendes til oss. Vi får avtrykket og lager en modell av kjeven. Ut fra denne separerer vi tannen og vi begynner å lage en ny tann. Vi konstruerer en tann over «stumpen» som er slipt ned. Den kan produseres enten på vårt eget laboratorium eller eksternt og i et stort mangfold av ulike materialer, før den blir ferdigstilt med riktig form og farge og avslutningsvis sementeres fast i pasientens munn.
I tannstudioet jeg jobber har vi ulike avdelinger. Vi har en gipsavdeling, en scanningavdeling, en implantat-avdeling, en proteseavdeling og en porselensavdeling. Selv jobber jeg med implantater. I stedet for å jobbe på restene av en tann, bro eller krone, jobber jeg på noe som er operert inn i kjeven, som for eksempel en skrue. Det tas avtrykk av skruen og jeg lager tenner som skrues fast på denne. Har en pasient for eksempel falt på sykkel og slått ut fortennene, står man overfor to alternativer. Man kan enten slipe ned flere tenner og lage en bro med nye tenner som hviler på tennene ved siden av. Eller så kan man operere inn ett eller flere implantater der fortennene var, som vil gro fast og fungere som en rot. Når skruene har grodd fast, kan man ta et avtrykk av skruene og lage en modell av kjeven, og videre konstruere og produsere en tannerstatning. Til slutt vil tannlegen skru på plass tannen vi har produsert.
På jobb går vi i arbeidsklær, og vi må utvise strenge hygieneregler i møte med pasienter. Arbeidsdagene kan være veldig varierte, og kan inneholde alt fra e-post som skal besvares, telefonsamtaler med tannleger, produktplanlegging og selvfølgelig utøvelse av alle fagets vanlige gjøremål.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– Utdanningen for å bli tanntekniker er en bachelorgrad i tannteknikk, som tilbys på OsloMet.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– Man må tørre å brette opp ermene og ta i et tak. Det er også viktig å kunne forme, og vite det grunnleggende i tannteknikk. Å ha formsans er avgjørende for å bli tanntekniker, samt det å ha estetisk sans. Det er ikke nødvendigvis realisten eller den som er best i fysikk og matte som blir den beste tannteknikeren. Det er også en fordel å ha interesse for den digitale siden, da faget har utviklet seg veldig i en teknologisk retning.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Fysisk sett er det ingen hindringer.
Hva liker du best med dette yrket?
– Jeg er veldig glad i «møtet» med pasienter. Spesielt hvis du opplever at det du «gir» pasientene, både gjennom samtaler men selvfølgelig først og fremst gjennom produktene vi leverer, faktisk kan gi dem økt livskvalitet. Spesialfeltet mitt, implantat, er ikke noe man lærer mye om i utdannelsen, men det er noe du blir god på ved å jobbe jevnlig og mye over mange år. Det at du som tanntekniker har slike spesialfelt, kan gjøre at du ofte vet mer om akkurat ditt felt enn tannlegene – og dermed blir det en etterspurt kompetanse innen faget. Dette synes jeg er veldig spennende.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Det er tidspresset. Vi har et ganske stort konkurranseelement i faget og du føler fort på et tidspress når tannlegen bare kan gå til neste tanntekniker hvis du ikke kan levere i tide. Men det handler også mye om å være trygg på seg selv og vite hva du kan. Da kan du også tillate deg å stå imot slike holdninger.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er muligheter for videreutdanning. Det finnes både kurs i Norge og internasjonalt, samt at du kan ta master- og doktorgrad innen tannteknikk.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Jeg tror startlønn for en nyutdannet kan være på rundt 400 000 kroner i året, og så vil den øke med ansiennitet og justeringer. Dette yrket er nok ikke et høytlønnet yrke, men har du suksess kan du tjene mer.
Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Det er vanskelig å si, men jeg vet at det er et generasjonsskifte på gang, og jeg ser flere nyutdannete tannteknikere i jobb. Det er dessuten viktig å presisere at det alltid vil være god bruk for gode, positive og kunnskapsrike fagpersoner.
Tilhørende utdanninger
Tannteknikk
En tanntekniker lager nye tenner til pasienter som har skadet eller mistet tennene sine.
Finn studier