Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg har bestandig visst at jeg ville jobbe innenfor helse. På videregående likte jeg realfag godt og valgte å begynne på medisinstudiet. Dette var ikke noe for meg, så jeg byttet til odontologistudiet, altså tannlegestudiet. Jeg er veldig fascinert av hvordan menneskekroppen og munnhulen fungerer. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg jobber i privat sektor og har voksne pasienter med ulike behandlingsbehov. En vanlig arbeidsdag vil derfor bestå av mye pasientkontakt. Da utfører jeg som tannlege undersøkelser av tennene, både gjennom røntgenbilder og fysisk med hendene. Pasienten får råd og veiledning om tannhelse og tannkjøttet. Fra dette første besøket vil pasienten få ulike behandlingsalternativer hvis det er nødvendig med en behandling. Jeg opplyser også om fordeler og ulemper ved hver enkelt behandling, samt gir en prognose på tenner og behandlinger. Du har forskjellige pasienter med forskjellig behandlingsbehov, for eksempel trekking av visdomstenner og rotbehandlinger. Dette gjør til at ingen dager er like. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– For å jobbe som tannlege, kreves det realfag fra videregående og en femårig utdanning innenfor odontologi. Dette er en mastergrad, og allerede på tredje året begynner du med pasientbehandling. Mange pasienter har tannlegeskrekk, og en god tannlege skal derfor gi sin fulle oppmerksomhet til pasienten og skape tillit og trygghet. I tillegg må du som tannlege like å jobbe med mennesker, være tålmodig fordi munnhulen er et følsomt område, samt være flink med hendene. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvis du ikke liker å jobbe med mennesker eller kan vise følsomhet og ydmykhet da du bokstavelig talt skal jobbe i munnen på alle slags mennesker, er ikke tannlegeyrket noe for deg. Det hjelper ikke å bare være flink medisinsk og teknisk. I tillegg er det hemmende hvis du har tannlegeskrekk. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg liker aller best med jobben min, er at jeg får jobbe med mennesker og hjelpe dem. Å kunne holde mennesker friske, oppdage, behandle og forebygge sykdom, er svært givende. 

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Å jobbe som tannlege kan være belastende på kroppen siden du må finne riktig stilling for å kunne se nøye. Både skjelett- og muskelsmerter kan forekomme, så det er viktig med en god kroppsholdning og regelmessig trening. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil anbefale mennesker som liker å jobbe innen helse og se helheten. For å bli tannlege må du virkelig ha interesse for mennesker, da tilstanden i munnhulen og tennene kan påvirke resten av kroppen. Dårlig munnhygiene øker risikoen for en rekke alvorlige tilstander.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe med forskning, ta en doktorgrad i odontologi, undervise, holde kurs eller spesialisere seg i det feltet du er interessert i, for eksempel kjeveortoped. I tillegg kan du jobbe med kjøp og salg av materialer og utstyr.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du kan forvente å tjene omtrent 600 000 kroner i året ved offentlig ansettelse, pluss bonus ordninger. Privat kan du starte fra én million i årslønn.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Sjansene for å jobbe som tannlege er gode hvis du er villig til å flytte på deg, og det er nok mye lettere å finne en jobb utenfor for eksempel Oslo.

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Sjansene for å jobbe som tannlege er gode hvis du er villig til å flytte på deg.
Du må like å jobbe med mennesker og være tålmodig fordi munnhulen er et følsomt område.
Utdanningsbeskrivelser