Taksidermist

– Du må brenne for faget og ha en interesse for dyr og natur, mener Vidar Djupvik.
Portrettbilde av taksidermist Vidar Djupvik
Vidar Djupvik, 44 år
Taksidermist
Vestnorsk Trofé-Montasje
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Taksidermist er en vernet yrkestittel og skal en drive med dette må du først bli autorisert»
― Vidar Djupvik
Intervju:
Sigrid Hegge Eriksen
Publisert: 22.12.2021
«Taksidermist er en vernet yrkestittel og skal en drive med dette må du først bli autorisert»
― Vidar Djupvik
«Det å kunne blande farger, balansere og bruke riktige farger på en montasje er litt som å male et maleri, og det å ha et visuelt blikk blir essensielt. »
― Vidar Djupvik

Hvorfor valgte du i bli taksidermist?

– Jeg har vært glad i naturen og fascinert av både dyr og fugler så lenge jeg kan huske. Da jeg var liten, tok jeg alltid med meg små ting som dyrebæsj og fjær hjem fra turer i naturen. Interessen og fascinasjonen har derfor alltid vært der, og da jeg var 16 år kom jeg i kontakt med en i nærområdet som hadde utstopping som hobby. Jeg fikk prøve meg litt selv, og fikk selv dette som hobby etter hvert. Senere tok jeg utdanning og ble taksidermist. Jeg visste ganske tidlig at det var dette jeg ville.

Image
Mann mewd skjegg og turklær sitter med flere utstoppede hjortehoder rundt seg
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– I all hovedsak går jobben min ut på å stoppe ut trofeer til jegere, som for eksempel et hjortehode eller en gaupe. Noen ganger får jeg inn fugler og dyr som er blitt funnet i veikanten, som folk vil ha utstoppet. Jeg har også museer som vil ha utstoppet dyr. Store deler av arbeidet mitt består mye av flåing og skraping av fett. Andre halvdel av arbeidet er montering med et rent, fint skinn. Som regel får jeg inn hele dyr, og da kreves det en del arbeid før monteringen kan starte. Hvis noen for eksempel har skutt en tiur de vil stoppe ut, kan det hende at kunden vil ha kjøttet tilbake i tillegg til utstoppet dyr.

Jeg har min egen bedrift og per i dag er det kun meg i bedriften. Jeg jobber hjemmefra og står veldig fritt i arbeidsdagen, men jeg starter som regel arbeidet tidlig på morgenen. I løpet av en arbeidsdag kan jeg både jobbe med flere prosjekter samtidig eller større monteringer, som tar hele dagen. Høsten er en slags forberedelsesperiode, med ulike prosjekter som foregår samtidig og som krever mange forskjellige småjobber. Etter jul blir det ofte mer større monteringsarbeid. I løpet av et år monterer jeg kanskje 100 trofeer.

Selv om jeg jobber alene, har jeg mye kontakt med kunder. De fleste kundene mine kommer fra fylket, mens noen er langveisfra. De lokale kundene kommer innom for å levere dyr eller hente produkt, og det er mye telefonkontakt med kunder lengre unna.

Hva kreves for å kunne jobbe som taksidermist?

– Alle kan stoppe ut et dyr, men skal en ha det som yrke, krever det at du er god. Taksidermist er en vernet yrkestittel og skal en drive med dette må du først bli autorisert. Det er det Miljødirektoratet som gjør, og for å få autorisasjon må du ha fullført svenneprøven. Tidligere fantes det en egen skole for taksidermist-utdanning, i tillegg til to år i lærebedrift etter skolegangen. I dag er den eneste muligheten til å bli taksidermist fire år i lærebedrift. Du kan også gå grunnkurs Kunstfag på videregående, før tre år i lærebedrift. Det er veldig få som utdanner seg til dette yrket og per i dag er det ingen lærlinger. Det skal imidlertid starte en lærling hos meg om noen måneder.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du «ti tommeltotter» eller er svært utålmodig, er nok ikke taksidermist yrket for deg. Det er mye detaljarbeid og pirk i dette yrket, og du må absolutt være lidenskapelig opptatt av faget og håndverket. Dette yrket er heller ikke for deg som ikke tåler blod og dårlig lukt.  

Hva liker du best med å være taksidermist?

– Det jeg liker best er kombinasjonen av dyr, natur, og kunst. Jeg treffer også veldig mye kjekke folk og jegere, noe jeg som jeger og naturelsker liker svært godt. Omtrent alle vennene mine er folk jeg har møtt gjennom jobben.

Hva liker du minst?

– Det er ikke noe spesielt jeg ikke liker. Det kan være mye av de samme oppgavene som går igjen, men jeg synes egentlig ikke det er noe stort problem at det blir ensformig.

Image
Mann med turklær sitter på huk i skogen og flår en elg
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må brenne for faget og ha en interesse for dyr og natur. Mange tenker kanskje at dette yrket bare handler om å lage fine dyr med søte ansikt og klappe på myk pels. Men det er også mye blod og gørr i yrket også. Du bør være tålmodig, nøyaktig og tåle å få litt skitt under neglene. Å ha godt håndlag er absolutt en fin ting, og du må kunne se og forstå anatomien til et dyr. I yrket bruker vi mye forskjellige verktøy, redskap og materialer, og det er derfor en stor fordel å være praktisk anlagt. Mye av dette kan læres, men du må ha den kunstneriske teften i bunn. Det å kunne blande farger, balansere og bruke riktige farger på en montasje er litt som å male et maleri, og det å ha et visuelt blikk blir essensielt.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– I tillegg til å starte egen bedrift, kan du bli ansatt i andre bedrifter eller på museer. Men de aller fleste driver for seg selv, slik som meg.

Hva kan man forvente i lønn som taksidermist?

– Hvis man er flink og står på, samt har fornuftige priser, kan man forvente seg rundt 500.000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som taksidermist?

– Det er uten tvil behov for folk i dette yrket, så det er gode sjanser for å få jobb dersom du tar utdanningen. Dette er nok på grunn av et generasjonsskifte i bransjen.

 

Tilhørende utdanninger

Taksidermistfag

Du lærer å stoppe ut dyr, konservere og preparere biologisk materiale, og lager trofeer og andre kommersielle produkter.

Finn studier