Systemutvikler

– Det er viktig å være interessert i å lære nye ting og holde seg oppdatert, forteller Harpreet.
En kvinne med mørkt, krøllete hår.
Harpreet Kaur, 34 år
Frontend junior systemutvikler
Multicase Norge, Sandefjord
«Noen ganger kan jeg tenke at jeg har blitt en ekspert på en ting, neste dag ser jeg en feil som jeg aldri har sett før. Jeg lærer noe nytt hele tiden og utvikler meg. »
― Harpreet Kaur
Tekst og foto:
Nina Reynisdottir
Publisert: 21.01.2025
«Noen ganger kan jeg tenke at jeg har blitt en ekspert på en ting, neste dag ser jeg en feil som jeg aldri har sett før. Jeg lærer noe nytt hele tiden og utvikler meg. »
― Harpreet Kaur
«Man jobber som regel i team, så hvis du ikke er en teamspiller, så kan jobben bli vanskelig.»
― Harpreet Kaur

Hvorfor valgte du å bli systemutvikler?

– Jeg har en mastergrad i IT fra India fra før av. Da jeg flyttet til Norge ble utdannelsen ikke godkjent. Jeg ville fortsette å jobbe med IT, så jeg tok en toårig fagutdannelse innen Frontend utvikling fra Gokstad Akademiet. Dette for å bygge videre på kompetansen jeg allerede hadde.

Image
En kvinne skriver kode på tre store dataskjermer.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg begynner dagen med å se på en oversikt over oppgaven jeg skal gjøre. Oppgavene tilhører ulike prosjekter vi jobber på. Det vi driver med er å lage forretningssystem og netthandel løsninger for handelsbedrifter. Jeg jobber mest med frontend. 

Når prosjekter startes, oppgis kravspesifikasjoner for programvaren. Vi som utviklere deler opp denne arbeidsmengden til små oppgaver. Noen oppgaver tar én time, andre kan ta én uke eller mer. Et eksempel på våre oppgaver inkluderer å kode interaktive elementer på en nettside, som å implementere funksjonalitet for en send-knapp med visuelle effekter når den trykkes. 

Vi utvikler også avanserte nettbutikk systemer som integrerer lagerbeholdning med nettbestillinger og håndterer produktforsendelser. Hundrevis av filer med koding kan gjøres om til mange små oppgaver som gjøres jevnt og trutt av teamet, frem til vi har laget den komplette bestillingen til kunden.

Annenhver dag har vi standup-møte med teamet. Store deler av dagen går i å jobbe alene og løse oppgaver. Hvis vi står fast, spør vi teamleder eller andre teammedlemmer. Vi må også rette opp egne feil. Hvis en feature ikke fungerer helt som den skal, så har det oppstått en bug. Det blir en oppgave som må rettes opp i. Vi har en intern vits om at hvis det ikke har kommet noen nye bugs, så har du ikke kodet en ny linje i dag. Bugs kommer uansett.

På slutten av dagen fører vi inn timene våre i et internt system, som igjen brukes til å fakturere kunden. Vi har dog ingen kontakt med kunden, vi bare koder. Produkteier har all kundekontakt.

Hva er forskjellen på en frontend, backend og fullstack systemutvikler?

– En frontend-utvikler jobber med brukervennlighet og design med fremsiden. De trenger ikke å være opptatt av hvordan databaser blir behandlet på samme måte som en backend-utvikler. Hvis man er mer interessert i datastruktur og databaser, så jobber man backend. 

Man kan også jobbe med begge delene, og da er man fullstack-utvikler. I motsetning til å ha én sterk side som de andre utviklerne, så er en fullstack-utvikler proff i begge. De har som regel mye erfaring.

Hva kreves for å få kunne jobbe som systemutvikler?

– Selv har jeg en mastergrad i IT fra India og en toårig fagskolegrad innen frontend-utvikling fra Gokstad Akademiet. De fleste har en utdannelse. De som slipper unna med lite utdannelse er som regel ekstremt dyktige, superoppdatert i faget og har arbeidserfaring.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det er viktig å være interessert i å lære nye ting og holde seg oppdatert. Man jobber som regel i team, så hvis du ikke er en teamspiller, så kan jobben bli vanskelig.

Hva liker du best som systemutvikler? 

Man får nye utfordringer hver dag. Noen ganger kan jeg tenke at jeg har blitt en ekspert på en ting, neste dag ser jeg en feil som jeg aldri har sett før. Jeg lærer noe nytt hele tiden og utvikler meg. 

Hva liker du minst?

– Det er vanskelig å begynne på et stort prosjekt. Det er overveldende å bla gjennom flere hundre filer med koding til små oppgaver. Det blir man heldigvis bedre på med erfaring.

Image
En kvinne med svart, krøllete hårt sitter på et skrivebord med tre store dataskjermer.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe i IT-firmaer, for det offentlige, for eksempel i Skatteetaten, og som frilanser. Programvareutviklere har mange jobbmuligheter.

Hva tjener man som systemutvikler? 

– Lønnsnivå kommer an på konkurransen i området og din kompetanse. Mitt inntrykk er at du får mest betalt i Oslo. En gjennomsnittslønn er på rundt 500 000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb som systemutvikler?

– Det er gode sjanser for å få jobb. Det er mange firmaer som ser etter systemutviklere, det er mangel på de i Norge. Jeg har lagt merke til at nesten alle jeg har studert sammen med på Gokstad Akademiet har fått jobb. Det er et etterspurt yrke. Aller best mulighet er det for fullstack-utviklere, deretter backend og til slutt frontend. Som frontend-utvikler må du skille deg ut og være ekstra god. 

Tilhørende utdanninger

Informasjons- og datateknologi

Avhengig av hvilken retning du velger, lærer du om bruk av datamaskiner, programvare, nettverk og teknologi for å lagre, behandle, overføre og manipulere informasjon.

Finn studier
IT, utvikling og programmering

Du lærer om ulike områder innen webutvikling, som for eksempel frontend- og backend-utvikling.

Finn studier
Dataingeniør

Du lærer om informasjons- og datateknologi og får kunnskap om blant annet programmering og hvordan man utvikler programvare for små applikasjoner og store IT-systemer.

Finn studier
Informatikk

Du lærer om struktur, drift og bruk av datamaskiner og informasjonssystemer. Informatikk kalles også computer science, og er det som står bak alt av programvare.

Finn studier