Sveisetekniker
Hvorfor valgte du å bli sveisetekniker?
– Jeg har alltid hatt interesse for praktiske fag. Da jeg var utplassert gjennom videregående skole, fikk jeg prøve sveising for første gang. Jeg visste umiddelbart at dette var noe jeg ønsket å gjøre, og jeg har jobbet som sveiser i over ti år. Jeg har utforsket mange sveisemetoder, og i 2015 tok jeg sveiseinspektørkurs. Min ambisjon strakk seg utover det å være sveiser, jeg ønsket å mestre både det praktiske og det teoretiske som ligger til grunn. Derfor valgte jeg å utdanne meg som sveisetekniker gjennom fagskole. Målet er å bli sveiseingeniør, selv om det blir et langt utdanningsløp. Jeg begynte på fagskolen i 2021 for å utdanne meg til internasjonal sveisetekniker (IWT) og deretter åpne muligheter for IWE.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– En typisk arbeidsdag som sveisetekniker varierer veldig. Vi utfører mye rutinearbeid, inkludert sveiseinspeksjon og tekniske gjennomganger av oppdrag vi påtar oss. Vi vurderer også underleverandører, kapasitet og nødvendige kvalifikasjoner for å utføre arbeidet som skal gjøres.
Kvalitetssystemer er en sentral del av jobben vår. Vi håndterer avvik og analyserer slik at vi minimerer sjansen for at det kan skje igjen. Jeg ser også nøye på materialsertifikater, vurderer ulike sammensetninger og utfører site tester. Sveiseyrket er svært kontrollert på grunn av mangfoldet av variabler, inkludert materiale, tilsett og personell. Vi utvikler prosedyrer for å sikre best mulig kvalitet, og dette må nøye følges opp. Det er viktig å påpeke at selv om en sveis kan se bra ut på utsiden, kan testing av selve materialet avdekke kvalitetsproblemer.
Arbeidsdagen min innebærer en blanding av kontorarbeid og tid ute i verkstedet. Jeg utfører før- og etterkontroller og følger opp pågående arbeid. Denne kombinasjonen av oppgaver er noe jeg virkelig trives med. I tillegg er jeg ofte ute på prosjekter og stanser.
Som sveisekoordinator på ulike prosjekter er hovedansvaret mitt å sikre at alt er på plass, inkludert personell, WPS (Sveiseprosedyre spesifikasjon), og eventuelle spesifikke prosedyrer som må følges. Jeg håndterer flere prosjekter og kunder samtidig, og akkurat i dag er jeg på verkstedet og gjennomfører noen kontroller og tester.
Hva kreves for å kunne jobbe som sveisetekniker?
– Det er absolutt en fordel å ha sveisefagbrev, selv om det ikke er et krav. Du må deretter gå fagskole og få diplom som internasjonal sveisetekniker.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for de som har interesse for sveis og materialer, som setter kvalitet i fokus og som liker å lese detaljerte tekster som spesifikasjoner og standarder. Du må trives med å jobbe både på kontor og ute, og være åpen for nye utfordringer og teknologier. Du blir aldri utlært, og det kommer alltid nye ting du må prøve å finne svar på. Du må altså være glad i å lese og forstå teorien rundt det, samtidig som du også må forstå det praktiske.
Hvilke du best med å være sveisetekniker?
– Det jeg liker best er kombinasjonen av teori og praksis i yrket. Spekteret er stort, og det er alltid nye utfordringer og ny teknologi å lære. Det er veldig interessant.
Hva liker du minst?
– Som sveisetekniker er det ikke nødvendigvis noe jeg misliker, men heller det at det kan være utfordrende å håndtere de ulike aspektene av prosjekter. Det ikke alltid er ren «plankekjøring». Man må se flere sider av prosjektet og bruke nettverket av andre med samme kunnskap. Samtidig er det nettopp dette som gjør jobben både interessant og givende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Innenfor sveiseyrket er det mange muligheter, inkludert sveiseinspektør, spesialist, tekniker og ingeniør.
Hva kan man forvente i lønn?
– Lønnen varierer avhengig av kvalifikasjoner, diplomer, sertifikater og erfaring. For sveiseteknikere og sveiseingeniører kan lønnen ligge et sted mellom 600 000 og 900 000 kroner i året.
Hvordan er sjansene for å få jobb?
– Sjansene er veldig gode. Sveiseteknikere og sveiseingeniører er ettertraktet innenfor dette spesifikke fagfeltet.
Tilhørende utdanninger
Sveisefag
Du lærer om sammenføying av metalliske materialer ved hjelp av forskjellige sveisemetoder.
Finn studier