Sveiser Bjørn Vidar Smith har på seg lilla T-skjorte og smiler mot kameraet.

YrkesintervjuSveiser favoritt ikon

Bjrøn Vidar Smith er sveiser og sveiseinstruktør. Det betyr at han får bruke sin lange erfaring fra yrket i opplæring av andre.

Bjørn Vidar Smith
56 år
Sveiser
Velle Utvikling, Tønsberg

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var skolelei og ville gjøre noe praktisk. Sveising virket interessant og det var mange jobber å få. Jeg var også reiselysten og skjønte at yrket gjorde det mulig å se verden. Det har jeg gjort og har jobbet på mange forskjellige steder i utlandet. Jeg utdannet meg videre til sveiseinspektør, og i dag er jeg instruktør i fagene platearbeid, sveising og produksjonstekker på en arbeids– og inkluderingsbedrift.

img_4776-001.jpg

Bjørn Vidar Smith veileder en deltaker. Bjørn Vidar har på lilla t-skjorte med firmalogo. Deltakeren har på sveisemaske og en svart genser med firmalogo.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg jobber for Velle utvikling som bruker mekanisk industri som opplæringsarena. Jeg underviser sveisere og platearbeidere, og har 26 deltagere i aldersgruppen 16 til 50 år.

Vi sveiser deler til parkanlegg, bygg- og anleggsbransjen, oljeindustrien og til privatpersoner. Oppgavene mine er todelte. Jeg skal overføre fagkunnskap og veilede deltagerne til å forstå skrevne og uskrevne regler i arbeidslivet. De har som regel falt ut av skolen og her får de en ny start. De skal lære yrket sveising, men også bli en del av et fellesskap.

Deltakerne vet stort sett hva de skal gjøre når de kommer om morgenen. I sveiseyrket bruker vi mange forskjellige materialer og arbeidsmetoder. Vi kan sveise nesten alt, men de tre vanligste materialene er aluminium, rustfritt stål og karbonstål.

Det krever mye teknikk å kunne sveise. Jeg viser hvordan det gjøres og deltagerne utfører oppgaven. Noen ganger gjør vi arbeid i lag for at deltakerne skal få enda bedre forståelse for hvordan det kan gjøres. Sveising er kanskje det mest kontrollerte industrielle håndverket som finnes. Kvalitetskravene er veldig høye. For eksempel sveiser vi komponenter som skal fungere 800 meter under vannflaten, og de må tåle enormt trykk og ikke lekke.

Vi jobber med varme, åpne flammer og tunge komponenter. Derfor er det strenge krav til helse, miljø og sikkerhet. Noen deltakere er her på hospitering for å se om sveiseryrket passer. Det blir litt som en utplassering i bedrift.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg gikk på sveiserlinjen på yrkesskolen i to år og var lærling i bedrift i to år. Etter det reiste jeg rundt i verden og gjorde oljerelaterte jobber, før jeg videreutdannet meg til sveiseinspektør. 

Det vanlige løpet nå er to år teknikk og industriell produksjon på videregående og deretter to år i bedrift. Det finnes imidlertid en rekke unntak. Hos oss har mange ikke fullført skolen og har falt av systemet. De kan ta en fireårig sveiser utdanning her.

Du kan også praksisbrev hvis du har mer enn fem års erfaring.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for svaksynte eller de som er i dårlig fysisk form. Det er til tider mye arbeid i statiske arbeidsstillinger. Det passer heller ikke for dem som helst vil gjøre ting på sin egen måte og ikke liker å måtte følge skrevne prosedyrer.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker variasjonen i jobben og fellesskapet. Det er faglig utfordrende å sveise. Prosessene er komplekse og det er moro.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Utfordrende arbeidsstillinger over lang tid er tøft for kroppen. Jeg er heller ikke glad i å jobbe ute i dårlig vær.

img_4777.jpg

En av deltakerne står bøyd over et bord med sveisemaske på. Han sveiser en komponent.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du bør være et selvstendig mennesker som er god til å samarbeide. Å være både nøyaktig og kvalitetsbevisst er viktig for et godt resultat.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan faktisk finne jobb fra over hele verden fra Svalbard til Afrika. Noen muligheter er med vedlikehold, på verft, i bygg og anlegg og eller andre typer industri. Noen starter for seg selv, blir lærere som meg, eller leiearbeidere. Andre går videre og blir ingeniører via Y-veien.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det varierer veldig. En vanlig begynnerlønn er cirka 470 000 kroner i året, men med litt kløkt og en del erfaring er det er det ikke vanskelig å tjene over en million kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er veldig gode. Alle våre lærlinger har fått seg jobb før de er ferdige med lærlingtiden. Du må være forberedt på å markedsføre deg selv litt. 

 

 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas
    • Det vanlige løpet nå er to år teknikk og industriell produksjon på videregående og deretter to år i bedrift. Det finnes imidlertid en rekke unntak
    • Det passer ikke for svaksynte eller de som er i dårlig fysisk form.
    • Vi jobber med varme, åpne flammer og tunge komponenter.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser