Sveiser

– Jeg anbefaler å bli sveiser til personer som synes det er artig å bygge og se at et prosjekt blir ferdig, forteller Ann-Kristin Vågen.
Portrettbilde av sveiser Ann-Kristin Vaagen, en ung kvinne med langt lyst hår, hjelm og hørselsvern og gul arbeidsjakke
Ann-Kristin Vågen, 26 år
Sveiser
Stranda Prolog As, Kristiansund
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Vi jobber med sveising inne i et verksted, og har på oss verneklær, vernesko, vernehansker og friskluftmaske.»
― Ann-Kristin Vågen
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 14.12.2021
«Vi jobber med sveising inne i et verksted, og har på oss verneklær, vernesko, vernehansker og friskluftmaske.»
― Ann-Kristin Vågen
«Det er et fysisk krevende yrke og tøft for kroppen siden du som oftest står oppreist og i ukomfortable stillinger.»
― Ann-Kristin Vågen

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg hadde søsken som gikk på TIP-linja på videregående, og på ungdomsskolen var jeg usikker hva jeg selv skulle velge. Jeg prøvde TIP-linja og stortrivdes der. På 2. året tok jeg fordypning i industriteknologi, og var mye på verksted. Sveising var noe jeg trivdes med, og en lærer anbefalte meg å søke læreplass som sveiser. Så fikk jeg læreplass og var ferdigutdannet da jeg var 20 år. Jeg har jobbet som sveiser på flere forskjellige bedrifter før jeg begynte her på Stranda Prolog.

Image
Kvinne med svarte arbeidsklær, vernemaske, verneskjerm og vernebriller som gjør en sveisejobb

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Arbeidsdagen starter klokka 07.00 og er ferdig klokka 15.00. Vi jobber mandag til fredag. Hos oss lager vi for det meste utstyr til fiskebåter og fiskeslakt. Det kan være for eksempel transportbånd, pakkeutstyr, tanker og liknende.

Her på Stranda Prolog sveiser jeg mye rør akkurat nå. Da får vi først en tegning som forteller oss hvordan vi skal bygge og sveise rørene. Rørene er kappet ferdig, men hvis det er litt vanskelige vinkler på dem, må vi kappe dem for hånd, gjøre dem klar (rengjøre dem) og til slutt sette dem sammen. Da fyller vi rørene med bakgass. Rørene blir fylt med gass slik at det blir en fin gjennombrenning og glatt innside. Vi jobber med sveising inne i et verksted, og har på oss verneklær, vernesko, vernehansker og friskluftmaske slik at vi får frisk luft mens vi sveiser. Det er mye gasser når vi sveiser, og de gassene burde vi ikke få i oss. I tillegg må vi bruke hørselsvern, fordi det er mye støy inne i verkstedet. Hvis man skal bruke vinkelsliper, må man ha på vernebriller og gjerne verneskjerm også.

På mine to tidligere arbeidsplasser som sveiser måtte vi kappe opp alt av materiale selv. Dette er saging, bøying, sliping og rengjøring. Hos Stranda Prolog har vi ulike avdelinger med forskjellige arbeidsoppgaver. En sveiser må ofte gjøre hele prosessen fra kapping til bøying til sveising til ferdig produkt, men jeg gjør nå som oftest kun selve byggingen og sveisingen. Vi bruker mest rustfritt stål eller aluminium. Jeg har også jobbet med svartstål. De ulike metallene reagerer forskjellig på varme.

Det finnes flere ulike sertifikater du kan ha som sveiser. Noen sveiser skal være NTD-godkjent, det betyr at sveisen skal tåle en viss mengde belastning eller trykk, og den må være sterk nok til å tåle belastningen den får. Det brukes ultralyd for å sjekke om det er urenheter og ulike lag inni sveisen, og spray for å sjekke om det er porer eller sprekker på overflaten. Dette må du ha kursing for å gjøre. For å ha disse sertifikatene, må du ta en prøve slik at du blir godkjent. På vårt verksted har vi også sveisere som drar ut i båtene og på slakteriene for å bygge og sveise der ute. Det er mer krevende, og da må du kunne se helheten og være løsningsorientert.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Dette er et fysisk krevende yrke, og du må være i god form. Det er viktig å kunne tenke logisk når man får utdelt en tegning, og da krever det at man forstår hvordan man skal bygge noe ut av denne tegningen. I tillegg må du som sveiser være nøyaktig og kunne ta på deg litt forskjellig arbeidsoppgaver. Det er ikke sikkert du skal stå rett opp og ned og sveise dagen lang. Det hender også du må jobbe på større prosjekter sammen med andre, og da må du kunne klare å samarbeide med andre og jobbe i team.

Det er ikke et formelt krav om å ha fagbrev for å jobbe som sveiser, men med fagbrev har du en fordel. Dette gjelder også når du skal ta disse sertifikatene, da disse krever en del. Har du et fagbrev, har du kompetanse fra før.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Sveiser passer ikke for deg som ikke er i fysisk god form. Det hender at vi må inni tanker eller andre trange plasser, da lønner det seg å være fleksibel. Hvis du er en rotete person, vil du ikke trives i denne jobben. I tillegg er dette et mannsdominert yrke, så hvis du ikke takler det på en arbeidsplass, er nok ikke dette jobben for deg. Heller ikke hvis du ikke tåler å bli litt skitten, for sveising er ganske støvete arbeid.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det er utrolig interessant og gir meg ofte en mestringsfølelse. Det er gøy å se hva et par metallbiter kan bli til, og se det ferdig oppsatt i et fungerende slakteri. Da er du med på en prosess og lager noe! Dessuten er jobben min veldig varierende: en uke sveiser jeg bare rør, og neste uke kan jeg sveise transportbånd. Det blir aldri kjedelig.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det er et fysisk krevende yrke og tøft for kroppen siden du som oftest står oppreist og i ukomfortable stillinger. Noen dager sliper du mye, og det kan du merke godt i armene. Det er også ofte mye støy i verkstedet, og det kan være litt slitsomt i lengden.

Image
Mann og kvinne med hjelm, vernebriller og gule arbeidsklær står foran en flere meter høy og lang spiralformet metallkonstruksjon.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg anbefaler å bli sveiser til personer som synes det er artig å bygge og se at et prosjekt blir ferdig, samt personer som liker en utfordring og som liker å tenke litt før de setter i gang.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Sveiseyrket er veldig variert. Alle bedrifter jobber forskjellig. Min bedrift jobber med slakteri for fisk, men da jeg var lærling og jobbet i en bedrift som het Rolls-Royce DMSS, laget vi vinsjer for båter som henter opp havbunnsinstallasjoner. Det er derfor mange ulike veier å gå innen sveising. Nå har det blitt mer og mer roboter som gjør sveisejobben. Da stiller du inn roboten på forhånd, og så utfører den sveisingen, og du må se over og passe på at det går riktig for seg. Det likner litt på CNC-operatøryrket. Det er ikke så mye av dette i Norge enda, men det kommer. 

Du kan jobbe på verft, på båter, offshore eller på verksted som meg. Eller så kan du studere videre og bli sveiseingeniør. Det er også mulig å bli NTD-inspektør, og da jobber du med å sjekke sveisene. I tillegg er det mange sertifikater som du kan ta, og da kan du jobbe spesifikt med én type sveising. Det er også mulig å gå på fagskole etter at du har tatt fagbrev som sveiser.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Lønnen varierer etter hvor lenge du har jobbet og kompetansen din. Jeg anslår at på et vanlig verksted tjener en sveiser mellom 400 000 og 500 000 kroner i grunnlønn, men det kan ofte bli overtid. Velger du å jobbe offshore er nok lønna høyere, men jeg vet ikke nøyaktig hvor høy. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er gode sjanser for å få seg jobb som sveiser da det er mangel på sveisere i Norge nå. Er du fagarbeider, har du gode sjanser for å få deg jobb, egentlig uansett hvor i landet du bor.

Tilhørende utdanninger

Sveisefag

Du lærer om sammenføying av metalliske materialer ved hjelp av forskjellige sveisemetoder.

Finn studier
Sveiseteknikk

Du lærer om norsk, europeisk og internasjonal sveiseteknikk.

Finn studier