Portrettbilde av sveiser Fredrik Sagen

YrkesintervjuSveiser favoritt ikon

– Robotsveising har en spennende utvikling. Teknologi har kommet for å bli, mener sveiser Fredrik Sagen.

Fredrik Sagen
25 år
Sveiser
Rainpower, Sørumsand
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter at intervjuet ble gjennomført.

Hvorfor valgte du å bli sveiser?

– Jeg er oppvokst med verkstedet til faren min. Jeg hadde lært en del om sveising lenge før jeg skulle velge yrkesfag. I tillegg jobber faren min i samme bransje, så valget var nok også litt påvirket av familien.

fredrik_sveiser.jpg

Sveiser Fredrik Sagen styrer sveisinga fra tablet.
All rights reserved.

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

– Her hos Rainpower lager vi vannkraftdeler til vannkraftstasjoner. Det siste året har jeg jobbet med et sveiserobotprosjekt, og akkurat nå sveiser jeg en turbiner ved hjelp av en robot. Dette er én arbeidsmetode innen sveisefaget, men det vil nok bli mer vanlig. Som sveiser i dette prosjektet fungerer jeg også som platearbeider. Det vil si at jeg setter sammen, tilpasser og monterer materialene som skal sveises. Når man bruker robot i sveisesammenheng er det roboten som sveiser, mens det er det min jobb å se til at riktig sveiseprosedyre blir brukt. Dette gjør jeg via PC der jeg stiller inn riktig parameter, tilpasser og justerer strøm, amper og trådmating, fremføringshastighet, type stål og lignende. Når selve sveisejobben skal gjøres styrer jeg roboten enten via PC eller fra tablet. Siden dette er et nytt prosjekt blir det mye prøving og feiling som både er utfordrende og spennende. 

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli sveiser?

– Jeg gikk VG1 teknikk og industriell produksjon, VG2 Produksjon og industriteknikk og deretter to års læretid i en sveisebedrift før jeg fikk fagbrevet. I lærlingtiden tar man sveiseprøver i forskjellige sveisemetoder som er nødvendig for å bli en sertifisert sveiser. Man må stadig ta nye sveiseprøver for å forbli godkjent sveiser. Det er mye endringer i faget, og man må hele tiden holde seg oppdatert. I tillegg kan man ta kurs som gjør en sveisedyktig i forskjellige sveiseprosedyrer og sveisemetoder. Man må for eksempel ha eget sertifikat for å kunne sveise rustfritt, vanlig svartstål og aluminium. Det finnes også flere sveisemetoder som MIG/MAG, TIG og elektroder. Det kan være et fysisk krevende yrke, og det er en klar fordel med sveiseteknisk innsikt. Jeg mener det er viktig med erfaring fra manuellsveising før man begynner med robotsveising.

fredrik_sveising.jpg

Sveiser Fredrik Sagen ved PCen.
All rights reserved.

Hva er det beste med yrket ditt?

– Jeg synes det er en spennende utvikling med robotsveising. Teknologi har kommet for å bli, og det er moro få være en del av den sammen med Rainpower, som er den første bedriften i verden som sveiser turbiner med robot. Det er mye variert arbeid, og det finnes mange forskjellige sveisejobber. I min jobb får jeg også muligheten til å reise å sveise andre steder i verden. Det liker jeg godt.

Hva misliker du mest med yrket ditt?

– Det er mye useriøst der ute. Det er mange som kaller seg sveiser uten å ha fagprøve eller være sertifiserte sveisere. Det er så mye mer ved sveising enn det man lærer på skolen. Det er greit å vite. Overgangen fra skole til yrkeslivet er stor. På skolen står man ved et sveisebord, og alt foregår der. Slik er det ikke i arbeidslivet, der er det helt andre arbeidsstillinger som man ikke lærer på skolen. Det er ute i arbeid man lærer mer utdypende om sveising, forskjellig arbeidsstilling og sveiseteknikker. En sveis kan for eksempel bli bra når man sitter ved et bord, men helt noe annet når man ligger på ryggen med strak arm. I tillegg er det mye mer teknologi i arbeidslivet. Skolen har mye gammelt og utdatert utstyr, mens i bedrifter er det mye mer nytt. Dette må til for at norsk industri skal være konkurransedyktige.

Hvilke andre arbeidsoppgaver/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

– Som sveiser kan man for eksempel jobbe offshore, med jernbanelinjer og i bilindustrien.

Hva kan man forvente seg i lønn som sveiser?

– Det varierer ut ifra ansiennitet, arbeidssted og arbeidstider. Lønnen kan være alt fra 350 000–1 000 000 kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb i dette yrket?

– Det virker vanskelig, jeg tror ikke det er så lett. Det blir mindre industri her i landet, og slik situasjonen er i oljebransjen per i dag er det ikke lett å få jobb der heller. Av den grunn er det viktig med utvikling i norsk industri. Da er robotisering et virkemiddel, som er viktig om man skal man kunne konkurrere med lavkostland.
 

Tekst: Hedda Berge

    • Det er så mye mer ved sveising enn det man lærer på skolen.
    • Det er mye variert arbeid, og det finnes mange forskjellige sveisejobber.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser