Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det begynte som en hobby mens jeg var i fødselspermisjon med førstemann. Jeg hadde behov for et kreativt utløp, og det første jeg lagde ble til i sofaen hjemme hos svigermor. I starten var det mye knot, og jeg måtte få mye hjelp av svigermor.
Jeg strikket etter oppskrifter, men etter hvert følte jeg behov for andre typer oppskrifter. Særlig gutteklær. Jeg ønsket tradisjonsstrikk, men med et mer moderne design. Derfor begynte jeg å lage oppskrifter selv, og det jeg lagde la jeg ut på Instagram. Der ble det etter hvert mye respons og spørsmål om oppskrifter.

Så jeg satte i gang. Regnet på strikkefasthet og overvidde, og bannet litt innimellom.  En del av mønstrene samlet jeg i oppskriftshefter og små bøker, som jeg lagde selv for salg. Jeg tok bilder selv, og venner og kjente stilte som modeller. I begynnelsen tenkte jeg ikke på at jeg skulle tjene penger på dette, men det viste seg etter hvert at det var et marked.

I dag kryr det av Indie designere. Da jeg startet i 2015 var det ikke så mange, og timingen var bra for å nå frem. Jeg har bygd stein for stein, og vært opptatt av å ikke ta risiko underveis. Jeg har fått kombinere alt jeg er glad i, og synes det er styggartig.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat som jeg ønsker det! Jeg bestemmer selv, og har veldig varierte og fleksible arbeidsdager. Jeg er mest kreativ etter klokken 21 på kvelden, og det passer bra, siden jeg har småbarn. Jeg skriver oppskrifter når idéene kommer, men må samtidig passe det administrative arbeidet. Det kommer mange henvendelser via Instagram, som er min kjerneplattform, via nettsiden og på e-post. Jeg bruker også en del tid på å pakke og sende ut varer.

Det er viktig å hele tiden komme med noe nytt, utvikle seg. Jeg har blant annet lagd Podcast på YouTube, og så at det genererte en del trafikk. Jeg har designet egne skinnvesker og etuier, som selges via nettbutikken. Disse er lagd for å passe til strikketøyet og tilbehøret. Jeg har også designet en kolleksjon for Rauma Garn. I tillegg har jeg gitt ut ei bok på Aschehoug forlag med mine oppskrifter.

Jeg har også vært med og startet en strikkefestival, som jeg er medeier i. I tillegg er jeg en del på farten og besøker andre strikkefestivaler, holder foredrag og deltar på marked. Et av mine prosjekt nå er å få oversatt oppskriftene for et internasjonalt marked. Noe er allerede tilgjengelig, men det kommer mer.

Paradoksalt så strikker jeg mindre nå enn tidligere. Jeg har alltid noen strikkeprosjekt på gang, men modellene jeg utvikler skal alltid lages i ulike fargekombinasjoner, derfor har jeg nå noen som hjelper meg å strikke. Jeg bruker nettverket mitt aktivt, både til dette og andre ting som dukker opp.

Rammene for det jeg lager bestemmer jeg selv. Jeg ønsker å føre tradisjonen med strikking videre, men vil samtidig skape nye tradisjoner. Jeg er glad i mote og påvirkes av trender, men jeg har ingen regler på hva jeg lager.

Det har vært en bratt læringskurve, men det er utrolig hva man kan lære. YouTube, Internett, kurs og bøker, er gode kilder for å lære mer. Det er et tips også for andre.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jobben krever ingen formell utdanning, men man må ha et kreativt sinn og et grunnleggende ønske om å komme med noe nytt. Man må også ha mye stå-på-vilje, og helst litt struktur.

Om man driver som selvstendig næringsdrivende har man mange roller. Jeg er utdannet grafisk designer og har jobbet som det i mange år, det har kommet godt med. Nå er jeg i tillegg halvveis i en bachelor i markedsføringsledelse på BI. Det er også veldig nyttig.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Folk som elsker trygg, fast jobb og faste arbeidstider. Dette er en 24/7-jobb. Jeg er yrket mitt.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg liker best friheten og muligheten til å være kreativ. Selv om jeg driver for meg selv, gir jobben mange muligheter til å snakke med folk – og det elsker jeg. Jeg liker å fotografere, grafisk design og elsker produktdesign.

Det er veldig mye jeg ikke ante noe om da jeg satte i gang med dette, men man kommer langt med litt Pippi-innstilling: "Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert"!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Oppskriftsdelen er ikke min favoritt. Det er bare ren matte. Den administrative delen med regnskap, og oppdatering av nettbutikken, er også bare noe som må gjøres. I tillegg er det en balansegang å drive som dette, man må sette grenser for hvor tilgjengelig man kan være.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Først og fremst må man ha lyst på det selv. Punkt to er at man ser et behov, og punkt tre er å tørre å satse. Da jeg begynte var jeg egentlig fast ansatt som grafisk designer. Selv om jeg elsker grafisk design, hadde jeg kjent på et behov for friere rammer og ønske om å skape noe selv.

Jeg har nok en gründer i meg, og tok sjansen da den dukket opp. Når jeg er ferdig med bacheloren, er planen å satse hundre prosent på dette.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg vil tro det trengs dyktige strikkere i en strikkebutikk. Ellers kan det nok være muligheter hos noen av de store spinneriene, eller man kan satse mer innen design.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønn er veldig uforutsigbart. Jeg tjente kjempelite i begynnelsen, og det tok lang tid før jeg ble momsregistrert. Det siste året omsatte jeg for to millioner kroner, av dette var rundt 300 000 kroner av fortjenesten på oppskrifter. Det er produktene jeg har størst fortjeneste på. Inntekten min i fjor var på drøyt 450 000 kroner. Inntekten vil variere etter hvor kreativ man er.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Skal man kunne leve av dette, er det opp til deg selv. Det er fort gjort at det man lager ligner noe andre har gjort. Det gjelder å ha noe unikt.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Jeg har fått kombinere alt jeg er glad i, og synes det er styggartig.
Jeg ønsker å føre tradisjonen med strikking videre, men vil samtidig skape nye tradisjoner.