Strikkehåndverker
Hvorfor valgte du å bli strikkehåndverker?
– Jeg ramlet litt uti det. Det startet med at jeg fant gamle strikkeoppskrifter i en bruktbutikk, og syntes det var interessant. Dessuten ble jeg mor som 21-åring, og ønsket å strikke til barnet. Jeg begynte å lære meg selv om faget, og de siste 20 årene har jeg satt meg inn i alt mulig.
Jeg lager strikkeoppskrifter og designer plagg selv. Det har gått i ett med arbeid, og tok for alvor av med koftestrikk som jeg er veldig opptatt av. Jeg startet koftegruppa på Facebook i 2013, og etter hvert arrangerte Vanja Blix Langsrud og jeg Koftefesten i Trondheim og ga ut koftebøker. Jeg fikk et navn, og det har mye å si. Det er masse jobb, men jeg har verdens beste yrke og er takknemlig for å stå opp hver dag og glede meg til å starte arbeidet. Det har vært, og er et eventyr.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg driver tre businesser som i tillegg til strikking og design, inkluderer å drive garnbutikk samt holde foredrag og kurs. Dermed er dagene svært varierte. Jeg begynner dagen med å planlegge sosiale medier. Det er helt vesentlig for å være synlig i dag. Deretter går jeg gjennom kampanjer og markedsføring, samt legger inn kurs og diverse som skal inn i digitale medlemskap.
Videre kan det være at jeg foretar teknisk redigering av strikkeoppskrifter og oversetter til norsk. Jeg planlegger også nye design, og farger garn. Dette hører til den kreative delen som jeg må ha utløp for, ellers er det mye administrativt arbeid når man driver for seg selv, slik som regnskap og annet papirarbeid. Men jeg har mulighet til å legge opp dagene mine selv, og det er verdifullt for meg.
Hva kreves for å kunne jobbe som strikkehåndverker?
– Du kan ta fagbrev og mesterbrev innen strikkefaget, noe som jeg vil ta senere fordi jeg ønsker å ha papir på hva jeg kan. Jeg har fått godkjent all praksisen, som jeg har hatt i egen bedrift. Ellers har jeg tilegnet meg dyptgående kunnskap om strikkefaget gjennom 20 år. Du må være interessert og oppdatert på håndverket, samt ha kunnskap om teknologi, garnfiber og ikke minst markedsføring, uten det kommer du ingen vei. Det kan være lurt å finne seg en eller flere mentorer.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Det passer for alle som er kreative og som liker å leke med pinner og garn. Det fins ingen hindringer. Men man må være villig til å ta seg tid til å lære faget skikkelig, fordi det er enormt. Du må også være åpen for å lære hele tiden og at ting kan gjøres på mange måter. Du blir aldri utlært. Du bør være tålmodig, da dette er såkalt slow fashion. Å strikke et plagg tar tid. Yrket passer kanskje ikke for dem som tror de kan alt, eller som vil masseprodusere.
Hva liker du best med å være strikkehåndverker?
– Det beste med hele yrket er at jeg får være kreativ, er min egen sjef og styrer arbeidstiden selv. Noe annet jeg syns er veldig fint, er at strikking visker ut skillene mellom generasjonene. Enten man er 17 eller 70 kan alle lære av hverandre.
Hva liker du minst?
– Å føre regnskap er utrolig kjedelig. Jeg skulle gjerne hatt en ansatt som kunne tatt seg av det administrative. Som kreative mennesker flest, er jeg ikke så glad i gjentakelser.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De fleste strikkehåndverkere starter for seg selv, slik som jeg. Men man er avhengig av å utvikle seg og kunne tilby litt forskjellige ting. Du bør være glad i å jobbe, og gjerne ha flere bein å stå på innen faget. Ellers fins det flere muligheter som å jobbe hos garnprodusent eller i garnbutikk. De største forhandlerne har dessuten egne designavdelinger man kan jobbe i.
Hva kan man forvente i lønn som strikkehåndverker?
– Dette står og faller på hva man tilbyr. Man kan ha en svært god lønn på over 1 million kroner årlig, eller en dårlig årslønn på knappe 250.000 kroner.
Hvordan er sjansene for å få jobb som strikkehåndverker?
– Sjansene er ganske gode hvis du står på. Strikking er veldig populært, og jeg ser ingen tegn til at dette skal avta. Tvert imot. Stadig flere unge begynner å strikke. Med et strikkeplagg har du noe helt unikt og varig, og det tror jeg mange setter pris på i dag.
Tilhørende utdanninger
Strikkefag
Du lærer å strikke plagg og tekstiler, samt bruk av verktøy, maskiner, materialer og teknikker.
Finn studier