Hvorfor valgte du dette yrket?

I 1986 var jeg ferdig i militæret, og trengte jobb. En kompis jobbet på støperiet. Han anbefalte meg å søke jobb der. Jeg søkte, fikk jobben og har vært ansatt der siden. 

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Jeg er tidlig oppe. Arbeidsdagen min begynner 06.00. Jeg begynner med å klargjøre produksjonsutstyret i støperiet. Klokka 07.00 setter vi igang med produksjon. I lokalet blir det mye støy, støv og varme. Mye av dagen er jeg skjermet fra dette. Støperiet har nemlig en moderne støpeautomat som jeg betjener fra en skjermet bu. Her har jeg utsikt til støperiet, samtidig som jeg har det ganske behagelig rundt meg. 

Det er støping jeg driver med. Støpingen foregår som "linjeproduksjon". På denne "linjen" lages først formekasser av den modellen som skal støpes. Videre er det folk som smelter jern. De sørger for at støper har riktig kvalitet og temperatur på det jernet han bruker til enhver tid. Støperen fyller jern i formekassa, og sender det videre til avkjøling, hvor det senere blir blåst rent.

Alle disse leddene i produksjonen må samarbeide og fungere. Stopper det et sted, står alt stille. Jeg vedlikeholder produksjonsutstyret daglig. Dette er viktige og rutinemessige oppgaver. Man ikke kan slurve. Det kan bli både dyrt og farlig. En del uforutsett vedlikehold gjør vi også. 

30 års erfaring i yrket kommer godt med hver eneste dag. Selv om jobben består av mye rutiner, må jeg daglig gjøre vurderinger som gjelder for eksempel blandingsforhold av jern, temperaturer, trykk, sikkerhet og vedlikehold. Vi har kraftige maskiner, flytende metall og stor produksjon. Ting kan fort gå galt. Det gjelder å reagere kjapt!

Hva kreves for å kunne jobbe i yrket ditt?

Selv har jeg ingen utdannelse som støper. Jeg har lært meg yrket gjennom mange år. Det er en del egenskaper man må ha for å henge med. Som eksempel må du kunne klokka, og klare å følge den. Det er en fordel å være morgenfugl, og forsoving funker dårlig. Kommer en ikke på jobb i tide, blir produksjonen forsinket. 

Det er også viktig å ha evne til å følge rutiner og reglement. Vi støper ting som skal tåle store belastninger. Med dette følger et ansvar hvor vi må sørge for at hvert eneste produkt er støpt slik det skal. Man må rett og slett gjøre ting ordentlig. Det finnes ingen snarveier.

Når det gjelder sikkerhet, er det selvfølgelig svært viktig å ha disse egenskapene. Vi jobber med flytende metall, med en støpetemperatur helt opp mot 1440 grader. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

Man bør ha en normalt god fysikk. Selv om vi støper lite manuelt, kommer det til en del fysisk arbeid under vedlikehold. Man trenger en viss styrke og mobilitet. Ikke minst må du tåle varme, støy og støv. Det har vi nok av. 

Hva liker du best ved yrket ditt?

Jeg synes selve jobben er moro og spennende. Det er tilfredsstillende at maskinene går som de skal, produktene blir bra og uhellene uteblir. Dessuten er det hyggelige folk her. 

Hva liker du minst med yrket ditt?

Det kan bli mye varme, støv og støy. 

Image
Lisens
1

Hva slags type folk anbefaler du yrket ditt?

I dette yrket må du være nøyaktig. Du må like rutiner, og ha respekt for sikkerheten. Vi driver med produksjon. En støper må kunne glede seg over å lage gode produkter. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor dette yrket?

En støper kan jobbe med produksjon av veldig forskjellige ting. Interessen for produksjon gir deg mulighet til å jobbe med andre produksjonsmetoder enn støping. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

Ca 450 000.

Hvordan er sjansene til å få jobb i dette yrket?

Det er ikke mange stillinger som støper her i landet. Støperiene ligger spredt rundt, og de er ikke mange. Du må være innstilt på å flytte på deg. 

Du trenger ikke å være vektløfter, men det er greit å ha litt muskler.
Det flytende metallet holder en temperatur helt opp mot 1440 grader.