Stillasbygger

– Stillasmontering er spennende, nesten som å bygge LEGO for voksne, sier Stein Isak Jensen.
Stillasbygger Stein Isak Jensen har en spennende jobb i høyden.
Stein Isak Jensen, 39 år
Stillasbygger
Kvartal Stillas, Oslo og Østlandet
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«En bør ha høy arbeidsmoral, være motivert og til å stole på. Vi legger på mange måter livet i hverandres hender.»
― Stein Isak Jensen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 14.09.2021
«En bør ha høy arbeidsmoral, være motivert og til å stole på. Vi legger på mange måter livet i hverandres hender.»
― Stein Isak Jensen
«Jeg sleit litt med høydeskrekk i begynnelsen, men har utfordret meg selv, og i dag er det mye bedre. »
― Stein Isak Jensen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg jobbet innen sikkerhet og ønsket å skifte beite. Da fikk jeg anbefalt stillasbygging av en venn som hadde drevet med det i mange år. Jeg ble med fordi jeg liker en utfordring. Jeg tok et stillaskurs, vi kjøpte et leddstillas og startet friskt med Heggedal kirke. Det er to og et halvt år siden. Firmaet har vokst fort og nå står fagbrev for tur. Vi er utleide et par år framover og jeg angrer ikke et sekund på innkjøpet av det første stillaset.

Image
Stillasbyggeren bygger stillas inntil et hus, med utsikt i bakgrunnen

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Akkurat nå jobber vi på en hytte ved Drammensfjorden. Utsikten er storslagen. Vi jobber mest med eneboliger, blokker og nybygg. Stillasene er ferdig oppmålt i centimeternivå når vi starter et nytt prosjekt. Når jeg begynner en jobb må jeg sjekke at alt av stillasdeler er i tipp topp stand.

Det første nivået må vatres, som er å stilles i vannrett stilling. Det er ikke enkelt, og det legger grunnlag for at stillaset er 100 prosent rett i alle etasjene.

Jeg justerer føttene til stillaset for at det skal bli trygt å gå på. Det er den mest krevende arbeidsoppgaven i forhold til vinkler og plassering. Når første nivå er satt, er det bare å jobbe seg oppover. Hvert andre nivå må festes til veggen. Det varier litt ut ifra hvilket arbeid som skal gjøres. Vi tilpasser stillaset til de forskjellige yrkesgruppene. Murere for eksempel har andre behov enn snekkere. Underveis i konstruksjonen samarbeider vi med forskjellige håndverkere og kvalitetssikrer stillaset etter deres ønsker og behov.

Det høyeste stillaset jeg har bygget er 24 meter høyt og tilsvarer tolv etasjer. Jeg jobber med verneutstyr og bruker fallsikringssele, hjelm og vernesko. Vi har et stort ansvar. Den minste lille detalj kan føre til en fallulykke.

Vi bør være to mann, jobbe effektivt og alltid ha sikkerhet i fokus. Det er mange regler og krav til hvordan vi bygger et stillas. Et eksempel er at det skal være 25 centimeter fra veggen til stillaset. Et grønt kort viser at stillasene er gjennomgått og godkjent.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har bygg og anleggsteknikk i bunn og har erfaring fra bygg og anlegg. Jeg har tatt stillaskurs for alle høyder. Kurset er på 36 timer og krever at du har praksis. Jeg skal straks ta fagbrevet som privatist.

To år på skole og to år i bedrift fører til fagbrev og yrkestittelen stillasbygger. Mange har kun kurs, men med fagbrev stiller du sterkere, lønnen blir høyere og man ha folk i opplæring. Yrkesstoltheten vokser med kunnskap og gir mulighet til prosjektlederroller.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Fysikken bør være ok, men du behøver ikke være sterk. Litt avhengig av om du jobber med lett eller tung stillas. Viljen er det viktigste. Du bør ikke ha for mange vondter fordi det er et veldig fysisk arbeid. Jeg sleit litt med høydeskrekk i begynnelsen, men har utfordret meg selv, og i dag er det mye bedre. Av og til kjenner jeg at det kniper litt, men det skal det gjøre for sikkerhetens skyld. Du bør ha litt ingeniørtankegang for å planlegge stillasene.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg er med fra start og blir stolt av å se det ferdige bygget. Når alt fungerer som det skal, er ingenting bedre.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– De dagene det er ekstremt surt, kaldt og regner. Å jobbe med stål og aluminium gjøre det enda kaldere. Det verste er å måtte vente på å få levert stillas.

Image
Stillasbygger klatrer opp og ned i stillaset

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– En bør ha høy arbeidsmoral, være motivert og til å stole på. Vi legger på mange måter livet i hverandres hender. Du bør være glad i fysisk aktivitet, ikke være redd for å ta i et tak, kreativ og tåle å jobbe ute hele året.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen er i Nordsjøen og det er en populær arbeidsplass. De aller fleste jobber med bygg og anlegg, og med å montere og tilrettelegge i forhold til ulike håndverkere. Noen starter for seg selv, jobber administrativt, andre tegner, blir prosjektledere eller selgere.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Fra 430 000 og oppover. Det er tillegg for reise, overtid og risikotillegg blant annet hvis du jobber i Nordsjøen.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er gode. Fagbrev gjør at du stiller ti ganger sterkere.

Tilhørende utdanninger

Stillasbyggerfag

Du lærer å rigge stillaser og arbeidsplattformer til yrkesutøvere innen landbasert byggenæring, industri og installasjoner offshore.

Finn studier