Steinfagarbeider

– Å jobbe som steinfagarbeider passer for de som ønsker å skape ting og som liker å jobbe med noe fysisk, mener Anita.
Dame med svart genser og caps står foran en stein tilhugget som en plante
Anita Gjersvold, 29 år
Steinfagarbeider
Nidarosdomen, Trondheim
«Det er alltid behov for fagarbeidere i de fleste feltene i dag.»
― Anita Gjersvold
Tekst og foto:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 17.11.2023
«Det er alltid behov for fagarbeidere i de fleste feltene i dag.»
― Anita Gjersvold
«Den beste egenskapen du kan ha som steinhugger er å være tålmodig!»
― Anita Gjersvold

Hvorfor valgte du å bli steinfagarbeider? 

– Det var litt tilfeldighet og litt nysgjerrighet. Jeg er utdannet elektriker fra før og jobbet som det i 5 år, og så kom jeg over en post på Facebook om steinhugging og tenkte at det hadde vært spennende å prøve!

Jeg endte opp med å søke og fikk jobben i Nidarosdomen, så tok jeg et halvt år med permisjon fra elektrikerjobben, og endte opp med å fortsette som steinfagarbeider fordi jeg trivdes så godt. Jeg har alltid likt å holde på med arbeid som tar tid, er utfordrende, og jeg liker at arbeidet er estetisk pent å se på. Steinhugging viste seg å være midt i blinken for meg.

Image
Dame står foran et arbeidsbord med headset og jobber.
Anita Gjersvold

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg kommer som regel på jobb i sjutiden, da tar jeg først en kopp kaffe, leser nyheter og prater med alle de andre som starter tidlig.

I verkstedet har jeg fast plass ved mitt bord, der står jeg stort sett hele dagen og hugger på det emnet jeg jobber med. Hva jeg gjør i løpet av en dag kan variere veldig ut ifra hvilket steg jeg er i huggeprosessen på steinen jeg har på bordet mitt.

Steinhugging tar ganske lang tid så det er ikke alltid så mye som skjer på en dag, og andre dager kan det skje store forandringer. En stein kan ta alt fra en uke til et år å hugge, det kommer veldig an på hvilken profil og form steinen har eller om det er mye detaljer eller ornamentikk på dem. En vestfrontfigur tar for eksempel to år å hugge ferdig.

Verktøyene vi bruker er kun håndverktøy som hammer – vi kaller det feisel, ulike typer meisler, øks, rasp og litt sandpapir. Alt av arbeidet gjøres for hånd slik som det gjorde før. Alle overflatene man ser på Nidarosdomen er hugget med meisel eller øks.

Jeg har også en Instagram profil – @stonecarver.anita – og har også ansvaret for vår Instagram profil @bygghytta_ved_nodarosdomen. Noen ganger går jeg litt rundt for å ta bilder av hva de andre verkstedene gjør for å vise folk der hvordan vi gjør ting og hva vi holder på med. 

Noen ganger hender det at jeg får hjelpe til litt i andre avdelinger i bygghytta så da får jeg lufte meg litt. For eksempel kan jeg hjelpe murerne i stillasene når de skal meisle ut stein på Sørgaveln på Nidarosdomen, som er vårt pågående prosjekt nå.

Det er med andre ord litt variasjon i en arbeidsdag, men det synes jeg bare er fint. Stort sett står jeg og hugger stein i verkstedet.

Hva kreves for å kunne jobbe som steinfagarbeider? 

– For å få fagbrev som steinfagarbeider må du gå et år på videregående yrkesfag og tre år lærlingtid. Her i Nidarosdomen har vi en litt annen lærlingtid enn ellers i steinfaget, da vi spesialiserer oss på steinhugging. Derfor måtte vi ut på utplasseringer for å få litt bredere kunnskap før eksamen og fagprøven. 

Jeg hadde ikke noen relevant utdanning for steinfagbrevet når jeg søkte på jobben i Nidarosdomen, så derfor tok jeg fagbrevet gjennom Nidarosdomen etter 3,5 års lærlingtid. I løpet av lærlingtiden måtte vi også være utplassert i andre bedrifter for å lære mer fra faget.

Den beste egenskapen du kan ha som steinhugger er å være tålmodig! Presisjon er også veldig viktig, men det kan de fleste lære seg.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Å jobbe som steinfagarbeider passer for de fleste som har litt interesse for faget, som ønsker å skape ting og liker å jobbe med noe fysisk. Yrket varierer jo veldig fra å jobbe i industri, til å hugge stein som jeg gjør, så jeg tror at hvis du har tålmodigheten på din side kommer du langt.

Hva liker du best med å være steinfagarbeider? 

– Jeg liker best at jeg hver eneste dag får skape noe med hendene mine. Jeg liker veldig godt det varierte arbeidet og liker kjempegodt å gå inn i bobla mi med musikk når jeg hugger stein. Også jobber jeg jo med Norges nasjonalhelligdom, Nidarosdomen, det er definitivt også noe av det beste med jobben!

Hva liker du minst? 

– Det hender at vi har perioder hvor det er mange like steiner som skal hugges, da kan man bli litt lei av den samme formen. 

Image
Dame med briller og airpods står foran en stein og hamrer med meisel.
Anita Gjersvold

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Med fagbrevet steinfagarbeider kan du jobbe i steinbrudd og steinindustrier, som for eksempel produserer skifer, gravsteiner, monumenter, natursteinsheller også videre.

Hvis du vil ta videreutdanning, kan du ta påbygg på videregående og utdanne deg videre til for eksempel prosjektleder, ingeniør, arkitekt, geolog og mange andre bachelor,- eller masterutdanninger som er relevante.

Hva tjener man som fagoperatør i steinfagarbeider? 

– Jeg tjener i dag litt over 530.000 kroner.

Hvordan er sjansene for å få jobb som steinfagarbeider? 

– Jeg tror det er ganske gode sjanser, for det er alltid behov for fagarbeidere i de fleste feltene i dag. Vi kommer til å trenge noen nye folk fra neste år, så det er bare å holde øynene åpne om du vil jobbe med steinhugging på Nidarosdomen.

Tilhørende utdanninger

Steinfag

Du lærer om utvinning og bearbeiding av naturstein til halvfabrikata eller ferdige produkter som monumenter, belegningsstein eller elementer for bygningsformål.

Finn studier