Sølvsmed Runar Dahl på fabrikken i Tønsberg.

YrkesintervjuSølvsmed favoritt ikon

- Det er såre enkelt å ha yrkesstolthet i en jobb med morsomme utfordringer og ofte helt unike produkter, sier Runar Dahl.

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg utdannet meg først til bilmekaniker og jobbet som det i åtte år. Det var en fysisk tung jobb som gikk hardt ut over armene. Jeg måtte gi meg som bilmekaniker og begynte på sliperiet her på fabrikken. Etter noen år fikk jeg spørsmål om jeg ville jobbe på verkstedet. Jeg liker å skape, forme og se ting vokse. Etter seks år tok jeg fagbrev som sølvsmed som privatist. Jeg har nå vært sølvsmed i 18 år og er veldig fornøyd med valget. Å være sølvsmed er ensbetydende med skaperglede i vid forstand. Fra bittesmå smykker til døpefat og prosesjonskors.

img_8766.jpg

Runar Dahl gløder et stykke sølv.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg jobber på en sølvvarefabrikk i Tønsberg. Fabrikken åpnet i 1883, er en familiebedrift og vi håndterer fire og et halvt tonn sølvplater i året. Vi er fire sølvsmeder på fabrikken. Før var vi mange flere. I dag jobber hver sølvsmed med et bredere spekter av oppgaver. Vi jobber i team. Etter at designeren er blitt enig med kunden om utformingen av produktet, har vi et internmøte hvor vi finner ut hvordan vi skal løse oppgaven.  

Den daglige jobben min er blant annet å produsere de faste sølvvarene vi har i sortimentet vårt. Jeg har også spesialisert meg på det vi kaller korpusvare som betyr alt med en kropp. Det kan være vaser, lysestaker, premier og troféer. Vi lager blant annet premier til Norges Fotballforbund, travpremier og mye annet. Jeg bruker mye tid på å lage cirka 110 kongepokaler i året. Akkurat nå holder jeg på med et ordførerkjede. Kundene våre kommer fra hele landet. 

Et produkt må gjennom mange operasjoner. Bak en ferdig teskje ligger det opp til 25 arbeidsoperasjoner. Vi får inn sølvplater. De kuttes opp i riktig størrelse på en annen avdeling, og er ofte formet til deler som jeg skal lodde sammen. Cupfinalepokalen består for eksempel av både plater og ferdige deler sølv. Jeg former selve pokalen og monterer delene sammen. 

Sølv er et lett formelig og takknemlig materiale å jobbe med. Men det er lett å ødelegge og det kan være kostbart å ikke bruke riktig teknikk. Det er en hårfin balanse mellom suksess og fiasko. Hamrer jeg for eksempel for hardt, strekker jeg materialet. Varmer jeg det opp for mye så krymper eller smelter det. Sølv må glødes for å fjerne spenningen og bli mykt å jobbe med. Platene er allerede ferdig glødd når de kommer til meg, men i løpet av en produksjon gløder jeg arbeidsstykket fire til fem ganger for at materialet skal holde seg mykt.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Selv gikk jeg opp som privatist etter at jeg hadde skaffet meg seks års yrkeserfaring. Det var en teoretisk og en praktisk prøve. Den praktiske prøven varte en uke og jeg laget et stort ølkrus.

Den vanlige veien er to år på skole og to år i bedrift. Det er ikke enkelt å finne lærlingplass, og i dag vet jeg om bare én eneste sølvsmedlærling i Norge. De fleste utdanner seg til gullsmeder. Det er et helt annet fag, ofte med mer støp og flere små detaljer.  

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Det er ofte anspente arbeidsstillinger og det kan forekomme allergier. Ikke av selve sølvet, for det er et edelmetall, men av tilsetninger i legeringen og andre stoffer man jobber med. Det er mye giftstoffer og vi må ha verneutsyr. Det passer heller ikke for dem som ikke har nødvendig finmotorikk eller sans for form.  

img_8735.jpg

Runar Dahl filer på en sølvpokal.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg liker å jobbe med sølv. Det er et levende og fascinerende metall. Hver dag blir jeg overrasket over hvor villig og grenseløst sølv er å jobbe med.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Jeg kunne tenkt meg bedre betaling, men det er få ting jeg ikke liker med jobben.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- De som har glede av å lage ting. Som har sans for forming og liker å sette sammen ting. Du må være løsningsorientert.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Det er mange muligheter. Noen lager kunst i form av store kreasjoner. Andre produserer bestikk, lysestaker, vaser, kirkesølv og premier. Mens andre igjen lager søljer og smykker til tradisjonelle bunader eller skaper designsmykker. Emaljering og filigran er spesialiteter innen sølvsmedfaget. Det er kun fire store fabrikker i Norge og mange jobber på små verksteder eller har enmannsforetak.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jeg jobber på en fabrikk og har en produksjonslønn.  Cirka 380 000 i året er relevant. Driver du for deg selv, kan du tjene veldig lite eller veldig mye.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Akkurat nå det er ingen nyutdannede sølvsmeder i Norge. Det kan være vanskelig å finne en lærlingplass.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

 

 

Sølvsmed Runar Dahl på fabrikken i Tønsberg.
Runar Dahl
54 år
Sølvsmed
Th. Martinsen Sølvvarefabrikk i Tønsberg

Intervjuer

    • Selv gikk jeg opp som privatist etter at jeg hadde skaffet meg seks års yrkeserfaring.
    • Å være sølvsmed er ensbetydende med skaperglede i vid forstand. Fra bittesmå smykker til døpefat og prosesjonskors.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser