Sølvsmed

– Det jeg liker best, er å reparere gammelt sølv for privatpersoner og kirker. Da får jeg ofte høre de fine historiene bak det jeg jobber med, sier Janne Brandtzæg.
Sølvsmed Janne Brandtzæg.
Janne Brandtzæg, 38 år
Sølvsmed
Arven, Bergen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Som sølvsmed må du ha øye for detaljer og klare å holde tunga rett i munnen.»
― Janne Brandtzæg
Publisert: 06.04.2020
«Som sølvsmed må du ha øye for detaljer og klare å holde tunga rett i munnen.»
― Janne Brandtzæg
«Det er et fysisk krevende arbeid, det kan være mange tunge løft og til tider mengder med smiing. »
― Janne Brandtzæg

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var opprinnelig gullsmed, men det endret seg da firmaet jeg jobbet i ble kjøpt opp av Arven. I Arven fikk jeg raskt kjennskap til at det var mangel på sølvsmeder innen korpusarbeid. Jeg var fascinert over hvor variert arbeidet var. Som sølvsmed produserer og reparerer du medaljer, pokaler, bestikk, kaffekanner, lysestaker, ordførerkjeder og mer. Dette hørtes kjempespennende ut og jeg bestemte meg for å ta læretiden min her. Etter hvert tok jeg svennebrevet mitt som sølvsmed her også.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig dag på jobb for meg starter med å skru på mange ulike verktøy og gjenstander som vi trenger i løpet av dagen. Slik som gass, lys og oppvarming av ulike bad og kar. Vanlige arbeidsoppgaver er filing, saging og lodding av sølv og andre materialer. Oppdragene vi får kan være alt fra masseproduksjon av medaljer til reparasjon av en privatpersons sølvtøy, kirkesølvsoppussing eller design av ordførerkjeder. Ingen dag er lik, men det er mye masseproduksjon og reparasjon, og det kan bli en del repetisjon. Jeg følger opp kundebestillinger og produksjon på tvers av avdelinger og samarbeider med ulike håndverkere hele tiden. Alle kan vi noe, og til sammen kan vi utvikle og produsere de utroligste ting. En arbeidsdag kan innebære mye stillesitting, men det kan også være mye arbeid som må gjøres i stående posisjon. Å være sølvsmed er et fysisk krevende arbeid, og det kan være mange tunge løft og til tider mengder med smiing. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Jeg var allerede gullsmed, så etterpå var det to års læretid innen sølvsmedfaget, deretter tok jeg fagbrev. Den tradisjonelle veien å bli sølvsmed er å gå ett år design og håndtverk på videregående, deretter ett år design og gullsmedhåndtverk, og til slutt to år som sølvsmedlærling i bedrift. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Å være sølvsmed krever tålmodighet, så en person som ønsker at ting skal skje med én gang, vil nok fort kjede seg. Dessuten må man ha god fysikk og være i form, særlig er det viktig med styrke i armer. Vi jobber hele tiden med kjemikalier, maskiner og gass, så det må du kunne tåle. 

Image

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg liker best med å være sølvsmed, er å få lov til å reparere gammelt sølv for privatpersoner og kirker. Da får jeg ofte høre de fine historiene bak det jeg jobber med. Du får dessuten være med på å skape mye historie og glede ved å produsere og reparere sølv, og det liker jeg.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det jeg liker minst er at arbeidet kan bli noe repeterende og for likt over lengre tid. Særlig når det er snakk om masseproduksjon av flere tusen deler. Da kan det bli litt kjedelig.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Denne jobben vil passe for dem som kan stå på og være tålmodige. Det er mange like dager og det kan være fysisk tungt og krevende. Du må ha øye for detaljer og klare å holde tunga rett i munnen når du sager, filer eller velger temperaturer for sølvproduksjonen. Du kan ikke ha problemer med finmotoriske oppgaver, for dem er det mange av. Du må både kunne jobbe selvstendig og sammen med andre.          

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er mange muligheter! Som sølvsmed kan du fordype deg i design av sølv, lage smykker eller bli kunstner. Du kan også ta mesterbrev som sølvsmed eller for eksempel ta et nytt fagbrev innen gullsmed- eller filigranssølvsmedfaget.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Jeg jobber i en fabrikk, og ut fra det jeg kjenner til, så vil jeg tro at 360 000 - 380 000 i årslønn er normalt. 

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke lett å få jobb som sølvsmed, da det er meget begrenset med lærlingplasser her i landet.

 

 

Tekst: Jonina Reynisdottir

Tilhørende utdanninger

Sølvsmedfag

Du lærer å produsere, vedlikeholde og reparere sølvsmedprodukter.

Finn studier