Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg utdannet meg til å bli smed og tok lærlingeprøve i 1983. Deretter flyttet jeg fra Danmark til Norge. Jeg fant ikke arbeid i Norge, så jeg bestemte meg for å starte opp en egen, liten bedrift. Denne bedriften skulle senere få navnet Frank Smed AS og det er fremdeles arbeidsplassen min mange, mange år etter. Grunnen til at jeg ble smed var at jeg likte å være kreativ, og jeg fant ut at som smed er det enkelt å gjøre kreativt håndverksarbeid.

Image

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Som daglig leder i Frank Smed, en bedrift som har oppdrag over hele landet, vil jeg beskrive arbeidsdagen min som travel. Først går det i å svare på e-post, deretter planlegger jeg dagen og prosjektene for de ansatte og så er det eventuelt noen kundebesøk og -befaringer. Når det er ferdig, er det ut på verkstedet og produsere det som er bestilt av oss fra kunder. Bestillingene kan være alt fra benker, rekkverk og detaljer til vedlikehold av maskiner og verktøy. Overleveringen av det vi har produsert er veldig gøy hvis kunden er fornøyd, kundens reaksjon betyr mye for meg.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– For å være smed må du ha to år med opplæring på videregående, og så to år som smedlærling i bedrift. Deretter kan du ta lærlingeprøve. Når det kommer til personlige egenskaper ville jeg sagt at du må være kreativt anlagt, ha en god dose pågangsmot og gjerne gode mattekunnskaper, da det brukes i alt vi gjør.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Jeg ville sagt at yrket ikke passer for dem som ikke har, eller ikke kan bygge opp, fysisk styrke. Dette er et yrke som kan kreve mye av deg fysisk.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best er å kunne være kreativ gjennom håndverk. Vi har for eksempel bistått i å lage kunstverk av en mann på ski, i rundkjøringen i Oppdal sentrum. Jeg liker også at dagene i smia er varierte og allsidige, en arbeidsdag kan ta mange former og ende i ulike retninger. Det er sjelden et kjedelig øyeblikk med andre kreative kolleger i smia.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det jeg liker minst er nok når kundene er utålmodige, og de maser og stresser.

Image

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Å være smed kan anbefales til gutter og jenter som liker å jobbe med folk og ikke minst kan være løsningsorienterte til enhver tid.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan videreutdanne deg eller få ulike muligheter til å blant annet jobbe som sveiser eller platearbeider.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Du kan ikke forvente å bli rik som smed. Inntekten avhenger av innsats og hvor du jobber, men jeg vil anta at startlønnen ligger på rundt 360 000 kroner i året.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Hvis du ikke er litt utenom det vanlige, er sjansene ikke så store.

Det jeg liker best er å kunne være kreativ gjennom håndverk.
Som smed ville jeg sagt at du må være kreativt anlagt, ha en god dose pågangsmot og gjerne gode mattekunnskaper, da det brukes i alt vi gjør.