Skriftgransker

– Å finne ut av sannheten er en grunnleggende motivasjon for en skriftgransker, sier Håkon.
Mann i svart skjorte og et nøkkelkort rundt halsen står ved en maskin og ser inn i kamera.
Håkon Schjønsby, 42 år
Seniorrådgiver
Kripos, Oslo
«Min hverdag består av å undersøke det vi kaller omstridte dokumenter. »
― Håkon Schjønsby
Intervju:
Ingvild Hegge Eriksen
Publisert: 14.11.2023
«Min hverdag består av å undersøke det vi kaller omstridte dokumenter. »
― Håkon Schjønsby
«Motivasjon, øye for detaljer og et langsiktig arbeidsforhold er viktig for den som ønsker dette yrket.»
― Håkon Schjønsby

Hvorfor valgte du å bli skriftgransker?

 – Jeg var ferdig utdannet i språk- og samfunnsfag ved Universitetet i Oslo da en venn tipset meg om en jobb i Kripos. Etter flere tester og intervjuer var jeg den heldige som ble ansatt. Det er interessant med kriminalteknikk og hvordan tekniske undersøkelser av bevis utføres i etterforskning. Dette er min største motivasjon for yrket.

Image
Mann ser inn i et forstørrelsesglass eller mikroskop. Han har på seg svart skjorte.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Min hverdag består av å undersøke det vi kaller omstridte dokumenter. Dette kan være pass og ID-kort, falske pengesedler, trusselbrev, kunst, kontrakter, testamenter, kvitteringer og så videre. I dette arbeidet bruker vi mikroskop og instrumenter. Vi gjør analyser av hvordan et dokument er produsert, og sammenligner for eksempel en håndskrift med annet skrevet materiale for å se om det kan være samme person som har skrevet det.

I tillegg innebærer arbeidsdagen å skrive rapporter, rådgiving, kvalitetsarbeid, håndtere beslag, samarbeide med andre kriminaltekniske fag, metodeutvikling, rettsoppmøter med mer.

Kvalitetsarbeid innebærer blant annet å lage metodebeskrivelser, rapportere feil i saksbehandlingen, gjøre tester for å se at resultatene fra våre undersøkelser er riktige. Beslag og potensielle bevis må håndteres på riktig måte. Dette innebærer å bruke hansker og munnbind for å unngå oversitting fra for eksempel fingeravtrykk eller DNA. I tillegg må beslagene pakkes, registreres og dokumenteres korrekt.

Hva kreves for å kunne jobbe som skriftgransker? 

– Interesse, nøyaktighet og tålmodighet tenker jeg er viktige personlige egenskaper. All opplæring foregår i Kripos over to år, og det er et krav om at du har høyere utdanning tilsvarende bachelorgrad når du søker. I Kripos er det dokument- og skriftgranskere som har bakgrunn fra historie, mikrobiologi, kunst og samfunnsfag.

Dokument- og skriftgransking har elementer fra flere fag i seg blant annet etterforskning, kriminalteknikk, grafikk, trykk, kjemi, fysikk, historie, samfunnsfag og språk, så ulike studiebakgrunner for de ansatte er viktig. For å bli ansatt i politiet må du ha plettfri vandel. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Dette yrket passer for de som er tålmodige, interessert i kriminalteknikk og som liker å fordype seg i et fagfelt. Resultater kommer gjennom langsiktig og tålmodig arbeid. Yrket passer ikke for de som ønsker raske arbeidsoppgaver og umiddelbare resultater.

Hva liker du best med å være skriftgransker? 

– Å finne ut av sannheten er en grunnleggende motivasjon for en skriftgransker. Dette innebærer å gi svar på hva som har skjedd og bidra til informasjon som kan belyse en sak.

I for eksempel en konflikt om en kontrakt er det ofte motstridende forklaringer hos de involverte. En involvert kan nekte for å ha signert kontrakten, mens den andre mener at motparten signerte. Tekniske undersøkelser av kontrakten eller signaturer kan i enkelte tilfeller belyse hvilken forklaring som er mest troverdig.

Hva liker du minst? 

– Av og til er det en del ensidige rutineoppgaver som må gjøres i arbeidet. Det er ikke noe jeg alltid liker, men det er nødvendig for å få resultater av høy nøyaktighet og kvalitet. Dette kan være for eksempel være å telle tusenvis av falske sedler eller se igjennom hundrevis av dokumenter.

Image
Mann i blå frakk står ved en maskin.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket? 

– Yrket innebærer også at du reiser på konferanser, presenterer saker i retten, fordyper deg i faget og utvikler nye metoder. De fleste som arbeider med dette yrket har fått opplæring i Kripos. Noen har etter hvert startet privat firma og gjør undersøkelser for seg selv. Andre skriftgranskere gjør ulike arbeidsoppgaver innenfor Politiet og andre offentlige etater.

Hva tjener man som skriftgransker? 

– En skriftgransker som er ansatt i det offentlige tjener et sted mellom 500 000 og 800 000 kroner i året, avhengig av ansiennitet, utdanning og så videre.

Hvordan er sjansene for å få jobb som skriftgransker? 

 – Det er ikke ofte det lyses ut ledige stillinger, og når det utlyses er det ofte mange søkere. Motivasjon, øye for detaljer og et langsiktig arbeidsforhold er viktig for den som ønsker dette yrket.