Skadedyrbekjemper

– Det er en fordel å være handy og ha en grunnleggende forståelse for bygningers konstruksjoner, da skadedyrene ofte gjemmer seg i strukturer og vegger, forteller skadedyrbekjemper Kim Arbøll.
Portrettbilde av en mann med kort hår og svart genser.
Kim Arbøll, 52 år
Skadedyrbekjemper
RenTox Service AS
«Å se at kundene blir glade for jobben vi gjør, gir en fantastisk følelse. »
― Kim Arbøll
Tekst og foto:
Sigrid Hegge
Publisert: 24.02.2024
«Å se at kundene blir glade for jobben vi gjør, gir en fantastisk følelse. »
― Kim Arbøll
«Evnen til å kommunisere effektivt er avgjørende, da mye av jobben innebærer å veilede og berolige kunder i stressende situasjoner.»
― Kim Arbøll

Hvorfor valgte du å bli skadedyrbekjemper?

– Jeg begynte i vaktmesterbransjen, og der kom jeg i kontakt med skadedyrbekjempelse. Jeg ble nysgjerrig på faget og hadde flaks med bekjente som kunne hjelpe meg med en sommerjobb innenfor dette feltet. Etter å ha jobbet en stund, bestemte jeg meg for å utdanne meg innen skadedyrbekjempelse. 

Det er et spesielt fag hvor du er nærmest avhengig av å ha tilknytning til et firma, og jeg hadde muligheten til å jobbe tett med erfarne teknikere og skrive protokoller for ulike jobber.

Image
En mann står med verneutstyr foran en netting. I bakgrunnen ser man en bygård.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En typisk dag som skadedyrbekjemper er preget av variasjon. Ingen dager er like, og hver dag gir nye utfordringer og skadedyrbekjempelser. Jeg besøker vanligvis mellom 47 kunder på forskjellige steder i løpet av en dag. Vi håndterer omtrent 1520 forskjellige typer skadedyr, som kan deles omtrent i halvparten insekter og halvparten gnagere. 

Arbeidsoppgavene varierer også i henhold til sesongen. Sommeren er preget av mye arbeid med vepser og maur, mens høstperioden bringer utfordringer knyttet til rotter og mus. Dette gjør jobben ekstra interessant, da det alltid er nye skadedyr og ulike problemstillinger å håndtere. Jeg trives spesielt med variasjonen og det å være ute i felt og hjelpe mennesker i sårbare situasjoner. 

Arbeidsdagen min er vanligvis fra 8–16. Vi gjør sjeldent utrykninger, med mindre det er en nødssituasjon. Når det er sagt, er det alltid viktig å være tilgjengelig for både firmakunder og privatpersoner. Jobben krever også grundig rapportering, spesielt hvis vi bruker kjemiske bekjempelsesmetoder. 

Dette er nødvendig for å overholde strenge retningslinjer fra FHI (Folkehelseinstituttet). Å skrive detaljerte rapporter etter hver jobb er en viktig del av arbeidsdagen, og det bidrar til å opprettholde høye standarder innen skadedyrbekjempelse.

Hva kreves for å kunne jobbe som skadedyrbekjemper?

– Utdannelsesmessig kreves det bestått kurs med praktisk og teoretisk eksamen, samt dokumentasjon og rapporter av 40 jobber under veiledning. Man må derfor være tilknyttet et selskap. Etter godkjent utdanning er man kvalifisert som skadedyrbekjemper. Etter dette må man gjennom oppfriskningskurs hvert 10. år for å holde seg oppdatert.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Å være skadedyrbekjemper krever en kombinasjon av tekniske ferdigheter og mellommenneskelige egenskaper. Det er en fordel å være handy og ha en grunnleggende forståelse for bygningers konstruksjoner, da skadedyrene ofte gjemmer seg i strukturer og vegger. 

Evnen til å kommunisere effektivt er avgjørende, da mye av jobben innebærer å veilede og berolige kunder i stressende situasjoner. Å være en slags hobby-psykolog, hvor du kan forstå kundens bekymringer og formidle løsninger på en beroligende måte, er derfor en stor fordel.

Jobben passer ikke bare for de teknisk dyktige, men også for de som trives med varierte utfordringer. Å takle ulike skadedyrproblemer krever evnen til å tilpasse seg forskjellige situasjoner og være kreativ i løsningene. 

Det er også viktig å trives med å jobbe med mennesker, da yrket innebærer å håndtere forskjellige personligheter i situasjoner der folk kan være stresset eller bekymret.

Hva liker du best med å være skadedyrbekjemper?

– Det jeg setter høyest er å kunne hjelpe folk i stressende situasjoner. Å se at kundene blir glade for jobben vi gjør, gir en fantastisk følelse. 

Hva liker du minst?

– Arbeid i møkkete krypkjellere er kanskje det jeg liker minst. Det hører imidlertid med til arbeidet med skadedyrbekjempelse, og det er nødvendig å takle slike situasjoner. 

Image
En mann med beskyttelsesbriller står foran et vindu med piggtråd.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Innenfor skadedyrbekjempelse kan man gå videre til salg og ledelse. Noen jobber kun med salg, spesielt i større selskaper, mens teknikere ofte kombinerer teknisk arbeid med salg. 

Hva kan man forvente i lønn som skadedyrbekjemper?

– Lønnen varierer, men grovt anslag ligger mellom 450 000 og opp mot 6700 000 for de beste teknikerne. Noen selskaper tilbyr både fastlønn og provisjon, spesielt for teknikere som har faste kunder.

Hvordan er sjansene for å få jobb som skadedyrbekjemper?

– Sjansene er middels gode vil jeg si. De store selskapene er godt distribuert over hele landet, og det har vært muligheter for ansettelser grunnet oppkjøp og omveltninger i bransjen. Å knytte seg til et firma og gjennomføre nødvendig kurs er første steg mot å få jobb som skadedyrbekjemper.