Seilmaker

– Det beste av alt er når seilet er ferdig, rullet eller brettet sammen, puttet i pose og man kan fakturere kunden, sier Michael.
Bilde av en mann i blå genser. Han står i et verksted.
Michael W. Henriksen, 49 år
Seilmaker/daglig leder
Seilservice AS
«Til slutt sitter man med mange store «biter» i seilduk. Disse teipes og limes sammen før de sys på symaskinen. »
― Michael W. Henriksen
Tekst og foto:
Sigrid Hegge
Publisert: 23.02.2024
«Til slutt sitter man med mange store «biter» i seilduk. Disse teipes og limes sammen før de sys på symaskinen. »
― Michael W. Henriksen
«Best av alt er at du kan jobbe med noe som er gøy og som også kanskje er din egen hobby!»
― Michael W. Henriksen

Hvorfor valgte du å bli seilmaker?

– Jeg har alltid vært seilinteressert og glad i håndverk, og ble inspirert av en kamerat som begynte som lærling i seilmakerfaget. Jeg syntes det hørtes veldig fristende ut og han ordnet lærlingplass til meg også.

Før jeg ble lærling, tok jeg grunnkurs grafisk tegning og både grunnkurs og VG1 i teknisk tegning. Det siste faget har jeg hatt god nytte av som seilmaker, det er nyttig å ha tegnekunnskaper. 

Image
En person henger i en seilmast. Blå himmel i bakgrunnen.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Min arbeidsdag er svært varierende. Jeg jobber selvstendig og må oppfylle alle arbeidsoppgavene ved å drive en egen bedrift. Regnskapsdelen har jeg overlatt til en regnskapsfører, selv om jeg fakturerer alle jobbene selv. Det synes jeg er viktig for at kundene skal få en riktig beskrivelse og dokumentasjon på arbeidet jeg har utført. 

Seilmakerfaget dekker over et stort spekter av arbeidsoppgaver. Jeg har valgt å fokusere på salg & produksjon av seil til seilbåter og seil til sol og vindskjerming. Det siste kaller vi for solseil. I tillegg jobber jeg mye med rigg, som da er mast og utstyr på en seilbåt. Andre oppgaver som produksjon av kalesjer, produksjon av seil til klassiske båter og produksjon av puter – er områder som jeg ikke ønsker å jobbe med. Grunnen til dette er kun av personlige interesser.

Så tilbake til min arbeidsdag! Da kan vi ta for oss en dag hvor vi skal produsere nytt seil. I starten har vi en seilbåt som ønsker nytt seil. På samme måte som skredderen, må jeg ta fysiske mål av båten, slik at jeg vet dimensjonene hvor seilet skal tilpasses.

Videre tar jeg målene inn i en skisse som enten er på papir eller i et tegneprogram. For min del har jeg digitalisert det meste og bruker et enkelt 3D program (SketchUp) for å bestemme riktig mål på seilet. Det tegnes i 2D og jeg får ut dimensjonene på et flatt seil. 

Derfra, tar jeg dette over i et avansert 3D program for seildesign (kan også gjøres enklere på papir). Her bestemmes fasonger og dybder i alle retninger. 

For å gi seilet en aerodynamisk profil, er det nødvendig å gjøre noen små endringer. Vi kan bruke erfaringer fra gamle seil som inspirasjon, men vi må tilpasse designet til våre spesifikke behov. 

Som representant for et seilmerke, har jeg tilgang til en design-tjeneste som kan hjelpe oss med dette, da kan jeg kjøpe denne design-tjenesten og faktisk hoppe over dette leddet. Men for noen vil dette være veldig interessant. Og som seilmaker, kan det være at en ønsker å jobbe som seildesigner. 

Neste steg er å rulle ut seilduken på et bord, for så å la tegneprogrammet tegne seilet på duken, i noen tilfeller kan den også kutte duken ferdig. Til slutt sitter man med mange store «biter» i seilduk. Disse teipes og limes sammen før de sys på symaskinen. 

Dette er en veldig tilfredsstillende jobb siden man nå ser at seilet får en fasong! Det lages forsterkninger og detaljer for til slutt å sette sammen seilet i ett stykke. Å produsere seil kan være fra en dags arbeid, til flere uker avhengig av størrelsen på seil. 

Det beste av alt er når seilet er ferdig, rullet eller brettet sammen, puttet i pose og man kan fakturere kunden. Så får man betalt for seilet, og forhåpentligvis får man en følelse av at man tjente «gode penger» på seilet. Har man tid og mulighet, vil det være veldig lærerikt å seile med det nye seilet.

Hva kreves for å kunne jobbe som seilmaker?

– Videregående skole og læretid i en godkjent opplæringsbedrift.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det passer for veldig mange mennesketyper. Yrket krever en viss bevegelighet og styrke. Her kan det være kryping på gulv (tegne/klippe på seil), løfting av tunge seil, i noen tilfeller klatring i mast (som oftest valgfritt) og håndtering av store duk-ruller.

Det hjelper også med litt kreativitet, men det er ikke et must. Faget har mange forskjellige muligheter og her kan man også spesialisere seg på områder. 

Hva liker du best med å være seilmaker?

– Jeg liker å lære nye ting, og dette er et yrke som hele tiden er under utvikling. Dagene kan i stor grad variere. Store deler av tiden er man ute i frisk luft, og man har mulighet til å styre jobbene etter været.

Hva liker du minst?

– Det er store variasjoner på arbeidsmengde i forhold til årstidene, og det kan være kjipt å jobbe hardt og lenge på sommeren. I Norge har yrket et relativt lite fagmiljø og det kan til tider være «ensomt». 

Image
En mann står og knyter et tau. Han har på seg hvit Tskjorte og i bakgrunnen er et hvitt dekke.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som seilmaker kan du jobbe over hele verden, det er relativt greit å komme seg rundt og jobbe andre steder, spesielt i høysesong. Best av alt er at du kan jobbe med noe som er gøy og som også kanskje er din egen hobby!

Hva kan man forvente i lønn som seilmaker?

Cirka 400.000600.000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som seilmaker?

Jeg vil si det er gode sjanser både i inn- og utlandet i dette yrket.

Tilhørende utdanninger

Seilmakerfag

Du lærer å utvikle, produsere, reparere og gi service på seil, presenninger og fasongsydde trekk.

Finn studier