Seilmaker

Min oppgave er å ta tak i kundens båtdrøm, og bruke min kompetanse som seilmaker til å gjøre drømmen oppnåelig ved å levere rett type seil, sier Henning Paur.
Henning Paur, 48 år
Seilmaker
Gran Seil, Fornebu
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Jeg fungerer som en veileder som skal informere og rådgi kundene våre om hva som er best å bruke for deres formål. »
― Henning Paur
Intervju:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 06.03.2022
«Jeg fungerer som en veileder som skal informere og rådgi kundene våre om hva som er best å bruke for deres formål. »
― Henning Paur
«Som seilmaker bør du være mer praktisk anlagt enn teoretisk, du må like å jobbe med hendene.»
― Henning Paur

Hvorfor valgte du å bli seilmaker?

– Som ung tenkte jeg egentlig at jeg ville bli maskiningeniør, men jeg var veldig glad i seil og sjøliv. Jeg er så og si oppvokst på båt, og er veldig glad i å være på sjøen. Jeg ble interessert i seil, hvordan man kunne bruke vinden og kreftene. Det var en interesse som sakte men sikkert ledet meg til yrket. Etter hvert kom jeg borti et verksted, som er rett bort i gata her, hvor det var en seiler. Jeg ble inspirert til å bli seilmaker, så jeg tok seilmakerfagbrevet. 

Image
Henning Paur sitter og jobber med et stort, hvitt seil, med en sort industriell symaskin.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Hva jeg gjør avhenger litt av sesongen. Akkurat nå tilbringer jeg mye tid bak datamaskinen. Da følger jeg opp kundehenvendelser ved å svare på innkommende e-poster. Der kommer det mange spørsmål om seil og seilformater, enten det er regatta, tur eller langtur. Min oppgave er å ta tak i kundens drøm om å oppleve noe fint på sjøen, og bruke min kompetanse som seilmaker til å gjøre drømmen oppnåelig ved å levere rett type seil.

Kombinasjonen av å utvikle produkter på seiloftet her hos oss og å snakke med kunder og leverandører, er veldig gøy. Kundene mine skal ha alt ifra små, barnevennlige båter som skal være på hytta til båter som skal brukes i større ekspedisjoner i arktiske strøk. Sånn sett er det mye variasjon, og det synes jeg er spennende og interessant.

I seilverdenen er det mange forskjellige materialtyper som skal brukes til ulike formål. For eksempel så har en regattaseiler sine behov og det seilformatet kan bli et veldig dårlig alternativ for en langturseiler. Som seilmaker må man kjenne til seilformatenes materialer, fordi de sier noe om hvor mye seilet tåler av for eksempel uvær og belastning over tid. Jeg fungerer som en veileder som skal informere og rådgi kundene våre om hva som er best å bruke for deres formål. 

Jeg kommuniserer også med leverandører. Da snakker jeg de med de store dukprodusentene, slik at vi alltid vet hva som finnes og hvilken retning produksjonen går i. Vi drar også på en utstilling i Amsterdam, hvor alle i det maritime miljøet kommer for å vise sine produkter. Der får vi veldig god informasjon, som vi tar med videre, og fletter inn med den erfaringen vi har, når vi snakker med kundene våre. 

Som privatperson har jeg mange ulike båter og jeg er aktiv på den fronten. Både fordi det er min hobby, men også fordi det lærer meg enda mer om båter og seil. Ved å seile mye selv blir jeg utsatt for de samme problemstillingene som kundene mine, noe som gjør det enklere for meg å rådgi de. Jeg bidrar også som seiltrener for unge. 

Hva kreves for å kunne jobbe som seilmaker?

– Man kan ta fagbrev som seilmaker. Det har jeg. Når det er sagt er det ikke så mange som gjør dette lenger, fordi det er en lang vei å gå. Du må gå ett år på skole og være lærling i tre år i bedrift. Det er ikke så mange skoler som tilbyr dette utdanningsløpet. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg ville sagt at de som blir seilmakere i dag, er veldig interessert i seil. Man må være interessert i hvordan seil bygges, materialvalg, design og lignende. Man må også like å skape, fordi man skal faktisk sy seil også. For å skape må man være kreativ og tørre å prøve nye ting. Det tror jeg er viktig.

Det er også veldig viktig å lytte til kunden. Kunden skal fortelle deg om sine behov og du skal kunne levere det rette produktet. For å gjøre dette er du helt avhengig av å ha forstått kundens behov. Derfor er det viktig med gode kommunikasjonsferdigheter.

Som seilmaker bør du være mer praktisk anlagt enn teoretisk, du må like å jobbe med hendene. Når det er sagt har mye skjedd innen seilmakeryrket, aspekter av det har blitt mer teknisk og teoretisk. Designbiten av seilet skjer over data, og det er en tung teoretisk del av yrket. Da må man virkelig fordype seg i arbeidet, som foregår på datamskin, for å lage fine linjer, slik at du får et flott seil. Det krever en type konsentrasjon som ikke krevdes i yrket før.

Hva liker du best med å jobbe som seilmaker? 

– Det må være allsidigheten. Det er veldig få like dager. Man treffer nye hyggelige mennesker, enten på e-post, på telefon eller i person. Det er veldig gøy å skulle innfri båtdrømmen deres gjennom å gi de det perfekte seilet. Seil er utrolig spennende fordi det finnes ingen like seil. Seilet blir bygd til hver enkelt kunde, og det gjør jobben veldig interessant. Det er også et veldig rent og ordentlig yrke, det er noe jeg la merke til allerede som ung. Det er mange flotte og fine materialer vi jobber med.

Det er veldig deilig å jobbe litt sesongbasert også. På vinteren så produserer, reparerer og håndterer vi ting inne, på sommeren er vi ute og jobber på båtene.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Når en kunde har et båtdrøm, så har vi et sterkt ønske om å hjelpe kunden, men det ligger mye jobb bak. Når kunden lurer på noe, så må vi bruke mye tid på å komme frem til et svar. Man må tenke seg godt om, fordi man får ikke flere forsøk på å gi et godt svar. Man kan ikke bomme på svaret, det kan gi konsekvenser når seilet blir spesialprodusert for kunden. Det gjør at man må være veldig skjerpet.

Image
Henning sitter på kontoret sitt. På skrivebordet ligger det papirer. Henning smiler i kamera, han har sorte briller på.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan for eksempel fordype seg i den tekniske delen av å skape et seil, altså å designe seil på datamaskin. Man kan også fordype seg i andre komponenter på båten, som rigg og funksjoner i den. 

Hva kan man forvente i lønn som seilmaker? 

– Jeg tror det vil variere litt etter hva man blir satt til å gjøre, men jeg tror det vil ligge på rundt 500 000 kroner i året.

Hvordan er sjansene for å få jobb som seilmaker?

– Bor man i denne regionen her, tror jeg det er ganske lett. Vi trenger folk, vi ønsker flere flinke håndverkere hos oss. Behovet ser ut til å øke, til tross for covid-19. Jeg opplever det samme hos andre også.

Tilhørende utdanninger

Seilmakerfag

Du lærer å utvikle, produsere, reparere og gi service på seil, presenninger og fasongsydde trekk.

Finn studier