Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var veldig glad i å seile, og seilte mye X-35 (seilbåttype) det siste året på videregående. Det virket spennende å kunne jobbe med noe jeg var så interessert i. Jeg traff en seilmaker, og spurte om de trengte folk. Det gikk en stund uten at jeg hørte noe, før jeg plutselig fikk telefon fra Seilmaker Iversen med spørsmål om jeg ville være lærling der. Det hadde jeg veldig lyst til.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vi har mest kunder som er turseilere, 95 % er nok det. Det er veldig kjekt å kunne formidle litt av kunnskapen om seil til dem. Mange spør om råd, og jeg kan få spørsmål om alt fra hvordan toalettet virker om bord til rigging av seil. Det er veldig variert.

Nå jobber jeg mest med design av seil. Vi leverer egendesignede seil, som de eneste i Norge så vidt jeg vet. Jeg tegner opp seil som vi får produsert ved ulike fabrikker i Europa. Produsentene får filer og ark med “puslespill” fra oss, og fire uker senere kommer seilene til Norge. Når vi lager seil på den måten kan både turseilere og regattaseilere få tilpasset seilet til sin båt og sitt behov. Det er forskjell på om du skal bruke et seil til å sløre over Atlanteren eller seile i Nord-Norge, det kreves ulike typer seil. Det er kjekt å bruke faget på den måten, og tilpasse seil til ulike behov og ønsker.

Jeg bruker en del tid på tegning, og jeg er veldig glad for at jeg tok byggfag på videregående. Der hadde jeg teknisk tegning, og det hjelper veldig når jeg designer seil.

Arbeidsdagene svinger med sesongene. Nå på høsten er det lavsesong, og vi leverer ikke ut så mye. Men det er flere som bestiller nye seil, og jeg bruker mye tid på design.

Etter påske skal “alle” ha nye seil, eller service på seilene de allerede har, og det er virkelig høysesong. Da har vi masse jobb med å klargjøre, sy og reparere. Det er alltid noen som er sent ute, og vi jobber lange dager for å få unna alt. For kundene er det veldig viktig å få seilene klare, både til tur og regatta. Under Færderseilasen skal alt som har mast på fjorden. Det er 800–900 båter med, og mange er innom hos oss for å få alt klart. Vi spøker litt med at vi seilmakere burde hatt lov å kjøre med blålys – for kundene er det superviktig å ha båten klar til bruk. Dette er hobby og lidenskap, og noe de virkelig brenner for.

Vi er også om bord på båter for å montere seil. Og noen ganger seiler vi med kunder som har fått nye seil. Regattaseilere ønsker gjerne en fagperson om bord, og det er alltid gøy å være med på sjøen.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Seilmaker er ikke en beskyttet tittel, og det er litt dumt. For det er mye du skal kunne, og en fagutdanning er nyttig. Det inngår mye i faget, spesielt her i Norge. Ute i Europa er fagutdanningen rettet mot seil, mens i Norge inngår også kunnskap om rigg.

Det er ikke så mange som har svennebrev som seilmaker, og heller ikke så mange registrerte lærebedrifter. Men jeg fikk gode råd og hjelp fra det lokale opplæringskontoret for å gjennomføre læretiden, og anbefaler de som er interesserte i yrket til å ta kontakt med seilmakere og sitt opplæringskontor.

Selv tok jeg byggfag på videregående, og påbygg studiespesialisering. Deretter var jeg lærling i fire år før jeg tok svenneprøven.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Yrket passer stort sett for de fleste med normalt god helse. Det kan være greit å være litt sprek, sånn at du kan klatre i master, og ha litt bevegelighet. Vi jobber med store seil, for eksempel har vi levert seil til en svær skonnert Kristiansund. Båten er 150 tonn, og bare det ene storseilet er 100 kg tungt. Så yrket passer nok ikke om du ikke har en viss fysisk form.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det aller kjekkeste er de dagene du snakker med kunder som er oppriktig interesserte i seiling. Det er hyggelige samtaler, og ofte spør kundene om råd og tar innover seg det du sier. Det er veldig kjekt. Så jeg vil absolutt si at fagsamtaler er noe av det kjekkeste.

Det er også veldig gøy å sy nye seil, noe som ikke skjer så ofte. Det er en begivenhet, og det er kjekt å bruke håndverket og være med på hele prosessen.

Jeg liker også veldig godt å være ute og seile konkurranse. Mye av det gjør jeg på fritiden, men i dette yrket flyter fritid og jobb sammen. Det er skikkelig kjekt å seile regatta, og være sammen med andre seilere.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det er ikke så ofte vi har skikkelig rutinearbeid, men noen ganger må jeg gjøre den samme tingen igjen og igjen, flere dager i strekk. For eksempel en gang vi skulle lage 62 like trekk, og det skulle være 10 maljer på alle sammen. Jeg ble ganske lei av å slå maljer. Men stort sett er dagene her ganske varierte.

Det kan også være veldig travelt på våren, men du kan egentlig tilpasse det litt selv, og gjøre det så travelt som du vil.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må være glad i å seile og være interessert i det. Du bør også være god å jobbe med hendene, og litt praktisk. Det er jo et håndverk, dette her.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du blir flink til å sy, og har kompetanse på det. Langs hele Vestlandet er det fabrikker som produserer klær og ting som presenninger og trekk. Det kan være aktuelt å jobbe med noe slik. Som seilmaker blir du jo god til å sy, og jeg har blant annet hjulpet til med å lage bunad til en slektning. Men jeg er ganske utålmodig, og ikke så glad i å jobbe på mindre ting, så det er mer spennende med seil som er større og grovere arbeid.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Når du begynner i lære får du en prosentandel av vanlig lønn, og så stiger du etter hvert. Lønnen som seilmaker varierer, og i tillegg til fastlønn kan du tjene en del ekstra når du jobber overtid når det er travelt. Du kan vel forvente rundt 350 000 til 420 000 I årslønn når du starter.

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

-Har du svennebrev og banker på døren et sted, vil jeg tro du får jobb med en gang. Når det er høysesong får vi ikke tak i nok folk. Det er så få som har fagutdanning, så det er ganske ettertraktet.

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
Det aller kjekkeste er de dagene du snakker med kunder som er oppriktig interesserte i seiling.
Som seilmaker blir du jo god til å sy, og jeg har blant annet hjulpet til med å lage bunad til en slektning.
Det er veldig kjekt å kunne formidle litt av kunnskapen om seil.